BLOG

Què són les caducitats secundàries?

Normalment, abans d’obrir l’envàs d’un aliment, ens fixem en la data de caducitat o consum preferent per saber si està en bones condicions. No obstant, també hem de tenir en compte la durabilitat del producte un cop s’hagi obert l’envàs. En el moment en què obrim un producte i no el fem servir totalment, comença a córrer el temps de la caducitat secundària. A Proacciona, consultoria en seguretat alimentària de Barcelona, ​​portem més de 15 anys ajudant empreses del sector alimentari a garantir la seguretat dels aliments. A continuació, t’expliquem tot allò que has de saber sobre les caducitats secundàries.

Què és la caducitat secundària?

Quan es modifica l’envàs original (es fa malbé l’envàs de protecció o s’obre el producte) o canvien les condicions d’emmagatzematge, cal establir una nova data de caducitat o de consum preferent. Aquesta nova data, es coneix com a data de caducitat secundària. En el cas d’un producte obert, el fabricant normalment determinarà el temps i les condicions d’emmagatzematge noves després que s’hagi obert l’envàs del producte. Això es pot trobar indicat de la manera següent: “Un cop obert, conservar a la nevera i consumir en el termini de…”.

El mateix passa amb els productes congelats. La data de caducitat que es mostra a l’etiqueta del producte fresc ja no és vàlida, ja que s’ha d’estendre en emmagatzemar el producte a temperatures congelades, ja que els bacteris presents a l’aliment queden inactius i n’allarguem la vida útil.

Com calcular la caducitat secundària d’aliments i productes envasats oberts

Productes lactis

  • Formatge curat: 1 mes
  • Formatge no curat: 3 setmanes
  • Formatge fresc o a rodanxes: 5 dies
  • Mantega: 2 setmanes
  • Llet, nata o crema de llet: 5 dies

Carns i peixos crus

  • Carn picada: 1 dia
  • Peces grans: 4 dies
  • Filets de carn: 2 dies
  • Elaborats carnis frescos (llonganisses, hamburguesa, mandonguilles…): 5 dies
  • Pollastre o gall dindi sencer: 4 dies
  • Peix fresc: 4 dies

Productes envasats (segons etiqueta)

  • Embotits curats: Peça 1 mes / Talls o picat 3 dies
  • Embotits no curats o cuits: Peça 20 dies / Talls o picat 3 dies
  • Conserves vegetals: 7 dies
  • Conserves de confitats: 15 dies
  • Conserves de peix: 7 dies
  • Maionesa industrial: 9 dies (segons etiqueta)
  • Ovoproducte: 72 hores
Cultura de seguretat alimentària

Productes intermedis elaborats

  • Elaborats cuinats amb tractament tèrmic (brou, llom rostit, sofregits, productes per a amanides: pollastre, patates cuites, verdures cuites…): 5 dies comptant el dia d’elaboració
  • Elaborats sense tractament tèrmic amb ingredients de risc com lactis, ovoproductes o productes d’origen animal: 2 dies
  • Aliments cuinats envasats al buit: 15 dies
  • Verdures i fruites d’elaboració pròpia (patata pelada, enciam tallat i rentat, tomàquet natural triturat…: 4 dies
  • Descongelació: 24 hores una vegada descongelat
  • No peribles (arròs, pasta, llegums secs, te, cacau…): Fins a data de caducitat

Els productes elaborats a la teva cuina passen a tenir caducitat secundària?

La majoria dels productes que s’elaboren a la cuina són consumits immediatament pels clients. Fins ara, la quantitat sobrant es rebutjava, per la qual cosa no calia posar una segona data de caducitat.

No obstant, la nova Llei de Prevenció de Pèrdues i Desperdicis Alimentaris, aprovada pel Govern d’Espanya el 7 de juny de 2022, distribueix els residus generats als restaurants per a consum humà mitjançant la donació o redistribució d’aliments.

Això significa que els productes processats que abans es rebutjaven ara han d’estar degudament etiquetats, indicant clarament la data de caducitat secundària.

Consultoria en seguretat alimentària de Barcelona

Actualment no hi ha cap reglament en relació amb les dates de caducitat secundàries. S’estableixen en base a les recomanacions del fabricant ia l’anàlisi de riscs establert al pla APPCC.

A Proacciona, consultoria en seguretat alimentària de Barcelona, ​​ajudem tota mena d’empreses d’alimentació a implantar el pla APPCC i altres certificacions com IFS, BRC o FSSC 22000 per garantir la seguretat alimentària. Si tens qualsevol dubte o necessites informació sobre els nostres serveis, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?