/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Quina és la diferència entre Denominació d’Origen i Indicació Geogràfica?

La política de qualitat europea reconeix i protegeix la denominació de certs productes específics en relació amb la geografia o els mètodes de producció. Aquest reconeixement es tradueix en un segell de qualitat, que permet identificar productes de qualitat diferencial a la UE i, mitjançant controls específics, també en garanteix l’autenticitat. En aquest article us expliquem quines són les principals diferències entre la denominació d’origen i la indicació geogràfica.

Què és la Denominació d’Origen?

Un producte alimentari que té aquest logotip a la seva etiqueta ens diu que té unes característiques especials gràcies a l’entorn on s’ha produït, i que la seva transformació i elaboració es realitza en una zona geogràfica concreta (per la qual cosa la DOP inclou mencions de localitzacions específiques).

És a dir, totes les etapes del procés tenen lloc al mateix lloc, per la qual cosa tenen aquests factors únics. És el segell més exigent perquè implica més condicions. Un exemple podria ser l’oli d’oliva, que supera els 30 DOP a Espanya o el formatge manxec.

Què és la Indicació Geogràfica?

Aquests aliments tenen característiques atribuïbles a l’origen geogràfic. A més, la seva transformació i processament també pot tenir lloc a les àrees específiques esmentades pel segell.

La diferència és que en una indicació geogràfica protegida, no cal fer totes les etapes dins aquesta zona demarcada, sinó únicament al lloc d’origen del producte. Per tant, podem concloure que és menys exigent quant a condicions que no pas una denominació d’origen protegida.

És important que hi hagi almenys una relació clara entre les característiques específiques del producte i el seu origen geogràfic.

Un exemple fàcil d’entendre és la ramaderia, com l’Anyell Manchego, on només cal ajustar-se a l’origen, però òbviament la resta d’etapes es poden fer a diferents llocs. No és el mateix que un pernil en concret (és a dir, producte acabat), la curació del qual depèn de la geografia, per la qual cosa el més probable és que també sigui DOP.

com es classifiquen els ous

Diferències entre Denominació d’Origen i Indicació Geogràfica

Els aliments amb denominació d’origen són originaris dun lloc, regió o país. A més, la seva qualitat és deguda a l’entorn geogràfic, factors naturals i humans. Totes les etapes de producció tenen lloc en una àrea geogràfica determinada. Per si mateix, es crea una IG quan els aliments provenen d’un lloc determinat i tenen una certa qualitat i reputació. La diferència és que almenys una de les etapes de producció té lloc dins d’una àrea definida.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?