/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Quines certificacions requereixen els envasos biodegradables?

Els productes biodegradables són aquells capaços de descompondre’s en poc temps de manera natural. Altres productes, com el plàstic, poden trigar segles a desintegrar-se per ells mateixos. A més, és sabut que els residus plàstics contaminen els ecosistemes.

El 40% de la població mundial cerca de manera activa embalatges respectuosos amb el medi ambient, entre els quals s’inclouen, els materials biodegradables. De fet, segons un estudi de la Harvard Business School, el 88% de les empreses que adopten normes més respectuoses amb el medi ambient tenen millors vendes.

A Proacciona, consultoria de seguretat alimentària de Barcelona, ​​som experts en guiar les empreses en matèria de materials d’envasament per a productes alimentaris. En aquest article, us oferim més informació sobre les certificacions necessàries per complir l’excel·lència en matèria d’embalatges per a aquest sector.

Avantatges de comprar productes biodegradables

Consumir productes fets amb materials biodegradables tenen molts avantatges, alguns dels quals són:

 • Estan fets amb materials naturals, per la qual cosa hi ha un menor risc de contaminació creuada, que pot afectar sobretot a persones amb al·lèrgies.
 • El seu impacte mediambiental és nul, ja que en descompondre’s més ràpidament, no s’acumulen als mars, boscos o altres paisatges.
 • No emeten residus tòxics, per la qual cosa no contaminen l’aigua ni el terra.

Certificacions per a productes biodegradables

El Comitè europeu de normalització va establir una nova norma, l’EN13432. Aquesta rep el nom de “Requisits dels envasos i embalatges valoritzables mitjançant compostatge i biodegradació. Programa d’assaig i criteris d’avaluació per a l’acceptació final de l’envàs o l’embalatge”.

Aquesta norma pretén posar a disposició les característiques necessàries d’un material perquè es pugui definir com a biodegradable o compostable.

Els requisits perquè un material pugui ser considerat biodegradable, segons aquesta norma són:

 • Degradar-se com a mínim del 90% en 6 mesos, si és sotmès a un ambient ric de diòxid de carboni. Aquests valors s’han de provar amb el mètode estàndard EN 14046 (també conegut com a ISO 14855).
 • En contacte amb materials orgànics, al cap de 3 mesos, la massa del material ha d’estar constituïda com a mínim pel 90% de fragments de dimensions inferiors a 2mm. Aquests valors s’han de provar amb el mètode estàndard EN 14045.
 • El material no ha de tenir efectes negatius sobre el procés de compostatge.
 • Baixa concentració de metalls pesants incorporats al material.
 • Valors de pH dins els límits establerts.
 • Contingut salí dins dels límits establerts.
 • Concentració de sòlids volàtils dins dels límits establerts.
 • Concentració de nitrogen, fòsfor, magnesi i potassi dins dels límits establerts.
Cultura de seguretat alimentària

És obligatòria aquesta norma?

Una norma no és una llei, i per això les empreses no estan obligades a utilitzar materials que s’ajustin a aquesta norma. La norma EN13432 serveix per demostrar que els materials biodegradables són respectuosos amb el medi ambient.

Altres certificacions obligatòries per a l’envasament

Una altra norma rellevant al sector de les empreses que es dediquen a la fabricació d’envasos i materials d’envasament per a productes alimentaris és la BRCGS Packaging. Aquest és un sistema de qualitat i innocuïtat de l’envàs i serveix de guia per produir envasos i materials d’envasament segurs.

La norma BRCGS és un requisit indispensable per competir en aquest sector. De fet, les grans superfícies ja exigeixen que tota la cadena de distribució estigui certificada amb aquesta norma.

A Proacciona, consultoria de seguretat alimentària de Barcelona, ​​som experts en ajudar i guiar empreses del sector de l’alimentació per assegurar la innocuïtat alimentària. Així, també garantim que els usuaris continuïn confiant en les marques i el sector de l’alimentació.

A més, comptem amb anys d’experiència per assessorar els nostres clients quant a noves tendències en els consumidors i posar-los al dia en matèria de certificacions i obligacions. Per a més informació, pots emplenar sense cap compromís el nostre formulari de contacte.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?