/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Recomanacions de seguretat alimentària als casals d’estiu

Les altes temperatures de l’estiu augmenten el creixement de microorganismes patògens en aliments i, per tant, hi ha més risc que es produeixin intoxicacions alimentàries.

Des de Proacciona, consultoria de seguretat alimentària de Barcelona, ​​volem que tothom gaudeixi de les activitats de l’estiu als casals i per això hem preparat una sèrie de consells per garantir la seguretat alimentària. Continua llegint i aprèn a prevenir les intoxicacions alimentàries a l’estiu.

Consells per garantir la seguretat alimentària a l’estiu

 1. A l’estiu, és especialment important refrigerar els aliments adequadament, ja que les temperatures més càlides poden augmentar el risc de contaminació bacteriana.
 2. Fes servir aigua potable per rentar els aliments i preparar begudes.
 3. Evita menjar aliments crus, especialment mariscs i carns, ja que poden contenir bacteris perillosos.
 4. Renta’t les mans amb aigua i sabó abans de manipular els aliments per evitar la transferència de bacteris.
 5. Utilitza diferents utensilis i superfícies de treball per a aliments crus i cuits per evitar la contaminació creuada.
 6. Cuina els aliments a la temperatura adequada per assegurar-te que estan completament cuits i segurs per menjar.
 7. Neteja regularment les superfícies de treball, utensilis i mans per evitar la propagació de bacteris.
 8. No deixeu els aliments exposats al sol directe durant períodes prolongats de temps, ja que això pot augmentar la temperatura i el risc de contaminació bacteriana.
 9. Si portes aliments a l’aire lliure, utilitza una nevera portàtil amb suficient gel o paquets de gel per mantenir els aliments a la temperatura adequada.
 10. Evita deixar els aliments a temperatura ambient per períodes perllongats de temps, ja que això pot augmentar el risc de contaminació bacteriana.

Intoxicacions més comunes a l’estiu

A l’estiu, hi ha diverses intoxicacions alimentàries que són més comunes a causa dels canvis a la temperatura i els hàbits alimentaris. Algunes de les intoxicacions més comunes a l’estiu són:

 • Salmonella: És un bacteri que es pot trobar en aliments crus i mal cuits, especialment en aus, ous i productes lactis. A l’estiu, la salmonel·la pot ser més comú a causa de la quantitat més gran d’aliments que es cuinen a l’aire lliure i en barbacoes.
 • E. coli: Aquest bacteri es pot trobar en carns crues i mal cuites. A l’estiu, quan es cuinen més hamburgueses a barbacoes, el risc d’intoxicació per E. coli augmenta.
 • Listeria: És un bacteri que es pot trobar en aliments refrigerats, com carns fredes, formatges i amanides. A l’estiu, la Listeria pot ser més comú a causa de les temperatures més càlides que poden augmentar la taxa de creixement bacterià.
 • Vibri: És un bacteri que es pot trobar en marisc cru i mal cuit. Quan es consumeixen més marisc, el risc d’intoxicació per Vibrio pot augmentar.
 • Histamina: És una substància que es produeix quan certs peixos i mariscs es descomponen a causa de temperatures càlides. A l’estiu, quan es consumeixen més peixos, pot augmentar el risc d’intoxicació per histamina.

Com prevenir les intoxicacions alimentàries a l’estiu?

Per prevenir les intoxicacions alimentàries a l’estiu, es poden seguir les mesures de seguretat alimentària següents:

 1. Rentar-se les mans sovint: Rentar-se les mans amb aigua i sabó abans de manipular els aliments i després d’anar al bany o tocar animals.
 2. Netejar totes les superfícies: Netejar superfícies i utensilis de cuina amb aigua calenta i sabó abans i després de cuinar.
 3. Cuinar adequadament els aliments: Cuina els aliments a la temperatura adequada per assegurar-te que estan completament cuits i segurs per menjar.
 4. Separa els aliments crus i cuits: Utilitza diferents utensilis i superfícies de treball per a aliments crus i cuits per evitar la contaminació creuada.
 5. Mantingues els aliments refrigerats: Mantingues els aliments refrigerats a 4°C o menys per evitar el creixement de bacteris.
 6. No deixeu els aliments a temperatura ambient: No deixeu els aliments a temperatura ambient per més de 2 hores (o 1 hora si la temperatura ambient és superior a 32 °C).
 7. Evita els menjars a l’aire lliure en climes molt calorosos: En cas de fer menjars a l’aire lliure, mantingues els aliments coberts i a l’ombra i utilitza una nevera portàtil amb suficient gel o paquets de gel per mantenir els aliments a la temperatura adequada.

Aliments no recomanables

Hi ha alguns aliments que no són recomanables consumir a l’estiu a causa del major risc de contaminació bacteriana i deteriorament a causa de les altes temperatures.

Alguns són: carns i peixos crus o mal cuits, amanides i verdures sense rentar, salses casolanes, lactis no pasteuritzats, fruites i verdures amb floridura, menjar de carrer i begudes no pasteuritzades.

És important tenir en compte que aquests aliments no són necessàriament perillosos si es manegen i cuinen adequadament. Sempre és important seguir les pràctiques de seguretat alimentària adequades per prevenir malalties transmeses per aliments.

Consultoria en seguretat alimentària de Barcelona

A Proacciona, consultora de seguretat alimentària a Barcelona, ​​estem compromesos amb la qualitat i seguretat dels aliments. Som experts a implantar plans APPCC, que adaptem a la realitat de cada empresa, amb un seguiment continu per garantir el 100% de seguretat alimentària. A més, portem més de 15 anys implantant certificacions IFS, BRC i FSSC 22000 a tot tipus d’empreses alimentàries.

Si vols saber més sobre intoxicacions alimentàries a l’estiu o vols consultar sobre els nostres serveis, pots emplenar el formulari de contacte i ens posarem en contacte amb tu el més aviat possible.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?