/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Riscos laborals d’un cambrer

Els cambrers estan exposats a molts factors de risc que poden desencadenar lesions i dolors musculars entre altres danys físics i mentals. Tenir un pla de prevenció de riscos laborals és indispensable en el sector de l’hostaleria i la restauració. Des de Proacciona, consultoria en seguretat alimentària i prevenció de riscos laborals, t’expliquem els principals riscos que pateixen els cambrers juntament amb diverses mesures de prevenció.

Factors de risc per a un cambrer de barra

Aquests són alguns dels principals factors de risc associats als llocs de cambrer de barra:

 1. Postura inadequada, forçada i/o mantinguda en el temps. Per exemple: aixecar els braços per sobre de les espatlles, flexionar o girar els canells, rotar l’esquena i el coll, estar drets durant llargs períodes de temps…
 2. Treballar exercint força. Com més gran sigui la força aplicada, més gran serà el risc de lesions.
 3. Repetir una postura o un patró de moviments durant un temps perllongat.
 4. La durada o el temps per fer un treball específic sense interrupció o rotació a altres tasques.

La presència d’aquests factors de risc en el lloc de treball d’un cambrer de barra, augmenta la probabilitat de desenvolupar TME. Altres factors, com ara l’entorn, l’organització del treball i fins i tot les característiques personals, poden augmentar el risc de lesions.

Factors de risc per a un cambrer de sala

Els principals riscos ergonòmics en aquest lloc són:

 1. Manipulació manual de càrregues i esforços: transport de mobles, mercaderies, plats, gots, safates, envasos, etc.
 2. Postura forçada: portar les safates sobre les espatlles, estendre el canell…
 3. Accions i moviments repetitius: caminar repetidament per l’habitació per servir, arreplegar i preparar plats.

A més dels factors ergonòmics esmentats anteriorment, cal emfatitzar el treball a un ritme elevat i l’exposició a altes o baixes temperatures segons l’època de l’any en què es trobin prestant servei a l’aire lliure, cosa que predisposa encara més aquests treballadors a desenvolupar lesions musculoesquelètiques.

Cultura de seguretat alimentària

Riscos laborals al lloc d’un cambrer

Sobreesforç

Les càrregues excessives poden provocar lesions al sistema musculoesquelètic. Per evitar-les hem de fer servir una bona postura quan realitzem les càrregues. A més, és important valorar el pes que carregarem per demanar ajuda a altres persones.

Cops

Poden haver-hi zones on els treballadors tinguin cops amb freqüència als braços o cames. La causa daquests cops sol ser el mobiliari de la sala o els objectes de la cuina.

Caigudes

Cal parar atenció als sòls relliscosos i eliminar ràpidament qualsevol vessament que passi. També hem d’assenyalar immediatament una situació de risc que pugui sorgir en netejar el pis o vessar líquids al pis per evitar relliscades o ensopegades.

Lesions amb objectes tallants o punxants

A la cuina podem trobar diferents tipus d’eines com tisores, navalles, esmoladors, etc. S’han de manejar, emmagatzemar i mantenir correctament per evitar riscos innecessaris.

Cremades

Solen ser una de les causes de risc principals a les cuines. Poden produir-se per focs, esquitxades, utensilis, etc.

Canvis bruscs de temperatura

La calor a l’ambient, les habitacions mal ventilades o els equips d’aire condicionat poden provocar canvis bruscs de temperatura que poden provocar alteracions en les condicions de confort tèrmic dels treballadors.

Contaminació

A l’hostaleria es poden produir diferents tipus de contaminació biològica: fongs, bacteris, virus… La desinfecció i neteja de les instal·lacions i conductes de ventilació ajudarà a evitar aquests problemes.

Descàrregues elèctriques

Cal tenir una bona instal·lació elèctrica per evitar que els diferents aparells que funcionen amb electricitat puguin causar una descàrrega.

Estrès

La càrrega excessiva de treball, tenir llargues jornades de treball sense descans i la poca motivació per part dels superiors són focus d’estrès al sector de la restauració i l’hostaleria.

Mesures de prevenció de riscos per als cambrers

Ara que ja coneixes les principals causes de riscos laborals dels cambrers, és important aplicar mesures de prevenció per evitar-les. A continuació et donem alguns consells que et poden ajudar a prevenir els riscos laborals esmentats anteriorment:

 • Cuina ordenada: Les cuines han de ser espais nets per evitar cops i caigudes.
 • Neteja estricta: És essencial per evitar la contaminació biològica de qualsevol tipus.
 • Bon ús dels utensilis: Tenir les eines de treball ordenades i guardades juntament amb una formació sobre el seu ús és imprescindible.
 • Vestuari adequat: Les sabates antilliscants poden evitar relliscades de forma senzilla.
 • Higiene postural: L’ergonomia a la feina és fonamental per evitar lesions i prevenir sobrecàrregues musculars.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?