/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Seguretat alimentària a menjadors escolars

Avui dia, les cuines en menjadors escolars han de complir els requisits que s’inclouen a la normativa actual per garantir la seguretat alimentària. Depenent de l’establiment, els requisits poden ser una mica més flexibles i variables.

A Proacciona, consultoria en seguretat alimentària de Barcelona, ​​portem més de 15 anys ajudant empreses d’aquest sector a garantir la seguretat dels aliments. En aquesta ocasió, t’expliquem la importància de la seguretat als menjadors escolars, les al·lèrgies i intoleràncies dels nens i alguns consells per ajudar-te a garantir la seguretat alimentària.

La importància de la seguretat alimentària en menjadors escolars

Els nens i adolescents en edat escolar necessiten una nutrició adequada per al creixement i la despesa energètica. L’alimentació té un paper fonamental en el creixement i el desenvolupament físic i mental dels infants i els adolescents durant aquesta etapa de la vida. Les institucions educatives tenen la responsabilitat de brindar als estudiants menús nutricionalment balancejats i nutritius elaborats amb ingredients de qualitat i elaboració artesanal que garanteixin la higiene i seguretat alimentària als menjadors escolars.

L’Organització Mundial de la Salut recomana una dieta equilibrada que no superi la despesa calòrica per evitar un augment de pes poc saludable. Cal limitar el consum de greixos, sucre i sal, i augmentar el consum de fruites, verdures i llegums. Aquest grup d’aliments conté vitamines, minerals i antioxidants essencials per brindar una bona nutrició als nens i adolescents en edat escolar.

Consells per garantir la seguretat alimentària a menjadors

En tractar-se de nens, el que és recomanable és implementar un sistema d’Anàlisi de Perills i Punts Crítics de Control (APPCC) per identificar, avaluar i prevenir possibles riscos de contaminació als menjadors de les escoles o institucions educatives. A continuació, us donem alguns consells per assegurar la innocuïtat dels aliments:

  • Tots els treballadors, especialment els que manipulen aliments, han de complir les bones pràctiques d’higiene.
  • El menjador ha de complir totes les normatives vigents per a la seguretat alimentària dels infants i els joves.
  • Els procediments de neteja i desinfecció han d’estar dissenyats per garantir l’eliminació completa de virus i bacteris.
  • Assegureu-vos que la vaixella i els utensilis es renten i desinfecten adequadament per preparar i servir aliments als estudiants.
  • S’han d’emmagatzemar els aliments de manera correcta seguint les bones pràctiques.
  • Cal comptar amb un pla bàsic de sanejament en compliment del Decret 977 del Ministeri de Salut.
Cultura de seguretat alimentària

Al·lèrgies i intoleràncies en nens i joves

És important que l’escola o la institució educativa faci una enquesta als pares o tutors dels alumnes, especificant la intolerància, l’al·lèrgia, la malaltia o la condició de l’estudiant. Es recomana que aquest procediment sigui realitzat per un metge certificat o un dietista.

Per als alumnes amb al·lèrgies, intoleràncies o condicions especials, els menjadors escolars hauran de facilitar menús especials sobre la base d’aquestes condicions. Així mateix, els menjadors escolars han d’informar els pares o tutors dels estudiants detalladament sobre els plans de menú que es proporcionaran als alumnes cada mes. L’informe ha d’incloure tots els productes i els ingredients del menú utilitzats per preparar el menjar.

Consultoria en seguretat alimentària de Barcelona

A Proacciona, consultoria en seguretat alimentària de Barcelona, ​​som experts en garantir la qualitat i la innocuïtat alimentària. Fa més de 15 anys que treballem en seguretat alimentària, i som experts en implantar el pla APPCC que garantirà que la teva empresa disposa d’un bon sistema de traçabilitat. Posa’t en contacte amb nosaltres per demanar informació i ajudar-te a garantir la seguretat alimentària del menjador.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?