/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Tecnologies per allargar la vida útil dels aliments

Estendre la vida útil dels aliments és una necessitat que es troba molt present actualment. Poder conservar els aliments de forma correcta i evitar que es deteriorin, ens ajuda a disminuir el malbaratament alimentari i garantir la seguretat alimentària.

La tecnologia avança a passos de gegant i ens permet realitzar certes tècniques i processos per allargar la vida útil dels aliments. En aquest article us expliquem quines són algunes de les tecnologies més utilitzades actualment per conservar i envasar aliments.

Què és la vida útil dels aliments?

En resum, la vida útil d’un aliment és el període de temps que transcorre entre la producció o l’envasament de l’aliment i el moment en què l’aliment perd les qualitats fisicoquímiques i organolèptiques.

En el cas de les fruites i verdures, duraran més temps al prestatge, depenent de què tan madures estiguin quan es recol·lecten. Moltes fruites es cullen abans que estiguin madures i es maduren artificialment per garantir que arribin intactes al supermercat.

Tecnologies de conservació d’aliments

Els microorganismes, especialment els bacteris, són la principal causa del deteriorament dels aliments. Per conservar els aliments, hi ha una premissa bàsica i general: “eliminar els bacteris que fan malbé els aliments” o “cuidar que no es multipliquin o que es multipliquin lentament”. A continuació us expliquem les tècniques de conservació d’aliments més utilitzades:

Deshidratació

En aquest cas, l’envàs no augmenta la càrrega microbiana a l’aliment i no es contamina amb bacteris patògens.

Congelació

En general, intenta aturar el creixement de bacteris, però no destruir-los. En aquest cas, l’empaquetatge evita una major contaminació del producte amb bacteris de fonts externes.

Refrigeració

Intenta retardar el creixement de microorganismes. La funció principal és garantir que no es torni a contaminar amb bacteris patògens o bacteris que causin deteriorament.

Esterilització

El seu objectiu és matar tots els microbis i totes les seves formes de vida perquè obtinguem aliments lliures de bacteris patògens i perjudicials.

Pasterització

Està dissenyat per matar tots els bacteris que podrien ser un perill per a la salut, però no garanteix l’eliminació d’altres bacteris que podrien fer malbé els aliments.

Cultura de seguretat alimentària

Tecnologies d’envasament per allargar la vida útil dels aliments

Aquestes tecnologies es basen en els anomenats envasos actius. La seva aparició en els darrers anys ha anat en paral·lel a les tendències de consum d’aliments frescos i menys processats, que alhora són peribles. Aquests són els dos mecanismes d’acció en què es basen les tecnologies en envasos actius:

  • La tecnologia d’absorció de substàncies o gasos no desitjats, és a dir, la tecnologia de promoure el creixement de microorganismes o reaccions químiques. Per exemple, recipients que absorbeixen oxigen, etilè o humitat al voltant dels aliments.
  • La tecnologia d’addició de substàncies o gasos que dificulten el creixement de microorganismes i reaccions químiques al medi alimentari. Per exemple, envasos que alliberen antioxidants, diòxid de carboni o substàncies antimicrobianes.

Tecnologies capdavanteres per allargar la vida dels aliments

Actualment hi ha molts avenços tecnològics que es fan servir per allargar la vida útil dels aliments. Encara que no són tan usades com les que hem anomenat anteriorment, aquestes són algunes de les tecnologies més destacades:

  • Ozonització: Implica exposar els aliments a un corrent d’ozó, ja que el gas redueix el deteriorament més comú i els microorganismes causants de malalties als aliments i els manté per més temps.
  • Ones electromagnètiques: La tecnologia, anomenada CAS (Cell Alive System), congela aliments combinant ones electromagnètiques amb congelació convencional. Aquestes ones creen vibracions a les molècules d’aigua del producte i eviten la formació de vidres de gel, que són els responsables del deteriorament dels productes congelats.
  • Polsos elèctrics d’alt voltatge: El procediment consisteix a aplicar un corrent elèctric molt breu a l’aliment per trencar les membranes cel·lulars dels microorganismes presents a l’aliment.
  • Altes pressions hidrostàtiques: El tractament d’alta pressió hidrostàtica consisteix a col·locar el recipient en un recipient d’acer aliat i després bombar aigua a la cambra fins que arribi als 6000 bars. Aquesta pressió inactiva la flora del producte i elimina els microorganismes presents al mateix.
  • Nanopartícules antimicrobianes: Un altre enfocament que s’està desenvolupant per prolongar la vida útil dels aliments és la introducció de nanopartícules antimicrobianes i antioxidants als envasos d’aliments. D’aquesta manera, el menjar es manté fresc per més temps.

Consultoria en seguretat alimentària de Barcelona

A Proacciona som experts en seguretat alimentària, i fa més de 15 anys que ajudem empreses del sector dels envasos a certificar-se a BRC Packaging, una norma d’alt nivell reconeguda internacionalment que et servirà com a guia per produir envasos i materials d’envasament segurs, i millorar contínuament la qualitat dels teus productes. Si necessiteu més informació o assessorament per garantir la seguretat alimentària, no dubteu a omplir el formulari de contacte perquè us responguem el més ràpid possible.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?