BLOG

Tipus de Riscos Laborals a l’Hostaleria
Totes les empreses amb treballadors tenen el deure de protegir-los perquè no pateixin mal a la seva jornada laboral. La prevenció de riscos al sector hostaler crea mesures per garantir la salut i seguretat tant dels treballadors com dels clients. A Proacciona t’expliquem quins són els principals tipus de riscos laborals a l’hostaleria perquè els tinguis en compte i els puguis prevenir correctament.

Principals riscos laborals al sector de l’hostaleria

Com ja sabràs, els riscos laborals es poden dividir en funció de la causa per la qual es produeixen. Tot seguit t’hem preparat un llistat amb els tipus de riscos laborals més comuns:

Riscos de seguretat

Un dels riscos més comuns són les caigudes de persones al nivell del terra. Algunes de les principals causes i factors a tenir en compte per evitar que passin són: sòls bruts o relliscosos, manca d’il·luminació, obstacles al mig de les zones de pas, sòls amb rajoles i elements en mal estat, etc.

Riscos ergonòmics

Adoptar una mala postura al llarg de la jornada laboral pot originar moltes lesions o alteracions a la circulació de la sang. Aquestes tasques impliquen cansament excessiu al tronc, els braços i les cames. Els factors de risc ergonòmic són: la manca d’espai, les males postures de peu durant llargues jornades de treball…

Riscos higiènics

Això inclou tota mena de sorolls causats pel moviment de les vaixelles, eines o material de treball. També cal anar amb compte amb l’exposició a temperatures elevades a la cuina que pot derivar en un estrès tèrmic per part dels treballadors.

Riscos psicosocials

Cal tenir en compte els horaris de treball (torns rotatius, horari nocturn…), les condicions en què es troba el treballador (estrès) i l’àmbit laboral.

Riscos associats a l’ús de productes de neteja

Durant els treballs de neteja, els treballadors estan exposats a diversos riscos relacionats amb la composició química dels productes que usen. Alguns dels principals factors de risc són: l’exposició a vapors tòxics, barreja de productes reactius, l’emmagatzematge inadequat de les substàncies, vessament de líquids irritants i corrosius…

Riscos associats a la manipulació d’aliments

Durant la manipulació d’aliments crus que duen a terme els cuiners, corren el risc de contagiar-se amb alguns aliments que puguin estar contagiats amb bacteris o fongs en mal estat. Alguns dels factors de risc són: la utilització de roba que no sigui la de treball, manipulació dels aliments crus, comptar amb les correctes instal·lacions de climatització i la cocció dels aliments a temperatures insuficients.

Cultura de seguretat alimentària

Mesures per a la prevenció de riscos laborals

Per minimitzar el risc laboral a la indústria de l’hostaleria, cal fer una avaluació per prendre les precaucions adequades. T’hem preparat un conjunt de recomanacions bàsiques de prevenció que s’adapta a tots els negocis d’hostaleria:

  • Neteja i ordre: Mantenir una rutina a la cuina és fonamental per evitar qualsevol forma de contaminació biològica. Això inclou l’espai (pisos o parets), així com el mobiliari i l’equip. Cal parar especial atenció als punts més sensibles, com ara la campana extractora i el seu filtre.
  • Senyalització i neteja del sòl: Especialment al sòl, evitar que els treballadors caiguin. El de la cuina ha d’estar fet amb material antilliscant.
  • Objectes elèctrics: Comproveu que les instal·lacions elèctriques, com el cablejat, aires condicionats o diferents electrodomèstics, estiguin en bon estat. A més, cal anar amb compte en manipular els aparells amb les mans o la roba mullada.
  • Organització: A la cuina es pot acumular molt menjar, vaixella bruta, cristalleria, etc. Per això, per mantenir l’ordre recomanem tenir zones específiques i evitar que tot s’apili.
  • Vestuari adequat: Si cal, els treballadors han d’usar roba de treball adequada (sabates antilliscants) i equip de protecció personal (guants, màscares…).
  • Higiene postural: En aquest tipus de treball es realitzen moviments repetitius, per la qual cosa cal prevenir la sobrecàrrega muscular i lesions. Per això cal utilitzar ajudes mecàniques per manipular la càrrega, organitzar el treball, introduir pauses entre serveis…
  • Seguretat: disposar de mitjans adequats d’extinció d’incendis. A més, les sortides d’emergència han de ser conegudes pel personal, han d’estar degudament senyalitzades i sempre clares sense obstruccions al front.

Accions que hauria de fer la gerència

Totes les mesures que hem proposat anteriorment cal aplicar-les al teu negoci d’hostaleria. Aquestes són algunes de les accions que pots dur a terme per aplicar-les:

  • Assegureu-vos que l’avaluació de riscos inclou tots els llocs de treball.
  • Formar tots els treballadors en higiene postural i manipulació de càrregues.
  • Verifica els exàmens de control de salut dels treballadors.
  • Reforça els torns de treball durant els moments més estressants i intensos.
  • Prepara un lloc per descansar a la nit.
  • Mantenir en revisió les instal·lacions elèctriques i els equips d’extintors.

Les condicions de treball pròpies i el lloc on es treballa no poden ser font de risc laboral. És per això que cal avaluar els possibles riscos i prendre les precaucions necessàries per evitar-los.

Prevenció de riscos laborals a Barcelona

La prevenció de riscos laborals és un aspecte crucial que cal tenir en compte per avaluar i minimitzar els riscos que es puguin produir en qualsevol tipus d’empresa. Disposar d’un bon pla de prevenció pot millorar les condicions de treball i disminuir en gran mesura el risc d’accidents. A Proacciona disposem d’especialistes en aquest sector que us ajudaran a aplicar les mesures necessàries per prevenir els riscos laborals. Només t’has de posar en contacte amb nosaltres per demanar informació sobre els serveis que oferim.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?