Quins residus generen els restaurants?
Per començar, cal conèixer quins són els principals residus que es generen en un restaurant. A grans trets, podem dividir-los en quatre tipus diferents: orgànics, vidres, plàstics i químics. A més, aquests residus es poden classificar en quatre grups més: reciclables, no reciclables, orgànics i grassos.
Cadascun d’aquests grups ha d’anar a la seva galleda específica, que ha de ser a prova de fuites, a prova d’insectes i tenir una tapa que tanqui correctament. A més de les galledes d’escombraries, molts restaurants han de tenir contenidors d’escombraries fora del local.
Com reduir els residus a l’hostaleria
Un pla de gestió de residus és la millor opció per als negocis d’hostaleria i de restauració. No només aportarà grans beneficis al teu negoci, sinó que també ajudarà a reduir els residus. A continuació us donem alguns consells perquè puguis reduir les deixalles del teu negoci de restauració:
- Fer un inventari setmanal us permetrà al restaurant saber quines matèries primeres estan disponibles, quines falten i quines sobren. D’aquesta manera, també es poden preparar els menús, permetent aprofitar-los al màxim abans que tot es converteixi en un residu.
- Les comandes han de coincidir amb el consum real que es produeix al negoci. Això evita que els productes peribles es facin malbé i el cost també es veurà reduït.
- Defineix menús basats en l’inventari i doni com a resultat una rotació de productes (principalment frescos) per evitar generar moltes deixalles.
- Eliminar de la carta plats que són menys rendibles i que als clients no els agraden però necessiten aliments peribles.
- Contribueix a reduir la quantitat de residus generats involucrant, conscienciant i formant tots els que formen part del negoci perquè se sentin compromesos amb la causa.

Gestió del reciclatge a restaurants
A més d’evitar l’excés de residus, la selecció de proveïdors també és fonamental a l’hora de gestionar-ne el reciclatge. Hem de conèixer quines possibilitats ofereixen per tornar els envasos, i on han d’anar els envasos que hem de reciclar.
Residus del contenidor verd, blau, groc, marró i gris
Els restaurants han de ser responsables de separar els residus de paper i cartró, vidre, plàstic, alumini, orgànics i residus no reciclables. Per això, el primer pas és determinar on s’instal·laran els contenidors que contindran cada material. Es poden ubicar a àrees on es generen residus.
Olis utilitzats
Un dels tipus de residus més grans i difícils de gestionar que generen els restaurants és l’oli de fregir. Per evitar els efectes adversos per a la salut de l’oli cremat, cal renovar-lo constantment, cosa que significa acumular molts litres. Tot restaurant ha de comptar amb un prestador de serveis autoritzat que gestioni aquests residus per garantir-ne el reciclatge correcte. Recorda que mai no has de llençar l’oli pel desguàs, ja que contamina l’aigua i té un gran impacte al medi ambient.
Residus de productes químics
Els restaurants utilitzen productes químics per al control de plagues, la neteja… i s’han de rebutjar adequadament. Per això, com passa amb els olis, has de comptar amb una empresa autoritzada que presti els serveis de retirada d’aquests residus, o s’ha de fer càrrec l’empresa que els subministra el producte.
Auditoria de reciclatge de Restaurants
A Proacciona som experts en seguretat alimentària i portem més de 15 anys ajudant empreses del sector de l’hostaleria i la restauració. Les nostres auditories avalaran el teu compromís amb la seguretat alimentària, i t’ajudaran a complir tota la normativa referent al malbaratament alimentari i la gestió de residus. Pots posar-te en contacte amb nosaltres omplint el formulari de contacte i et respondrem el més aviat possible.