/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Tot el que has de saber sobre els Metalls Pesats a l’Aigua potable
que son los metales pesados

Saps que són els metalls pesants a l’aigua? En aquest article resoldrem tots els teus dubtes sobre la contaminació de l’aigua per aquests elements. Començant per la definició de “metalls pesats”, anomenant alguns dels principals tipus que podem trobar a l’aigua potable i alguns processos que se segueixen per eliminar aquests metalls de l’aigua.

Què són els metalls pesants?

Els metalls pesants són elements químics amb una densitat molt alta i propietats metàl·liques. Tenen una alta toxicitat per als éssers humans i poden produir un gran impacte mediambiental depenent de la quantitat. Alguns exemples de metalls pesants són: el mercuri, plom, níquel, coure, etc.

Aquests metalls es poden trobar en tota mena d’aigües. El problema sorgeix quan se’n concentra una gran quantitat i poden resultar tòxics per al cos humà. Com que són elements no metabolitzables, l’organisme els acumula en òrgans com els ronyons o el fetge sense arribar a processar-los. A més, no són gens beneficiosos per a la natura i poden ser molt contaminants.

Classificació NOVA

Tipus de metalls pesants presents a l’aigua

Coure

El coure en altes concentracions pot ser tòxic pel cos humà. Ingerir aigua amb aquest metall pesat pot causar vòmits, pèrdua de força, diarrea i en el pitjor dels casos cirrosi al fetge.

Mercuri

Aquest és un dels metalls més coneguts degut al risc per a la salut que pot causar consumir peix blau. El mercuri es genera de forma natural i els peixos que es troben al cim de la cadena alimentària acumulen el dels peixos petits. Els efectes negatius del mercuri afecten directament embarassades i nens, ja que l’exposició es produeix a l’úter.

Plom

El plom ha tingut un gran ús en la fabricació de materials per a soldadura i tot tipus de canonades per ser un material molt tou. No obstant això, en descobrir que es bioacumulava al cos humà es va prohibir. Aquest metall té efectes negatius que causen problemes en el sistema nerviós i el cervell, provocant problemes de fertilitat, incrementant la circulació sanguínia i causant danys als ronyons.

Arsènic

És la causa més comuna d’intoxicació per metalls pesants. Es pot trobar en subministraments d’aigua on s’exposen els mariscs, el bacallà, l’egglefí i molts altres aliments que procedeixen del mar.

Cadmi

Tot i que les regulacions existents han disminuït la quantitat de cadmi que arriba a les aigües que consumim, pot continuar apareixent a causa de les aigües residuals de les llars i indústries. El cadmi es considera un cancerigen que perjudica el sistema de filtració i ataca directament els ronyons.

Classificació NOVA

Com arriben els metalls pesants a l’aigua?

Per norma general, els metalls pesants es concentren a l’aigua per una contaminació puntual originada per una indústria o per les mines. Els mateixos humans solen ser la principal causa de contaminació de les aigües per molts factors: plaguicides a zones agrícoles, aigües residuals, canonades antigues, etc.

Per altra banda, aquests metalls també poden arribar a laigua de forma natural. Per exemple, en rierols amb pedres que contenen aquests minerals, l’aigua pot anar desgastant i portant els metalls pujant la concentració fins al punt que sigui un problema seriós per al consum i la mateixa naturalesa.

Com evitar la presència de metalls pesants a l’aigua?

Cal remarcar que la presència d’aquests metalls no és gens habitual i en cas que apareguin, solen ser petites traces que estan per sota del límit legal estipulat.

Sempre es fan servir captacions d’aigua que compleixen amb el límit establert a la legislació. No obstant això, es poden donar alguns casos en què la presència de metalls pesants és molt elevada i es fa servir un tractament secundari per eliminar aquest metall. En el cas de les traces que es troben flotant a l’aigua, es pot fer una filtració per eliminar-les. Si les traces són molt petites, el primer pas consisteix a utilitzar agents coagulants per crear un coàgul prou gran perquè es pugui filtrar.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?