/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Tot el que has de saber sobre la triquinosi

Analitzar la carn de porc i porc senglar és imprescindible per garantir que no està infestada amb el paràsit Triquina. Aquest paràsit és el que produeix la malaltia anomenada triquinosi i pot arribar a originar complicacions neurològiques i cardiològiques. Des de Proacciona, t’expliquem tot el que has de saber sobre la triquinosi per aprendre a detectar-la i prevenir-la correctament.

Què és la triquinosi?

La triquinosi o triquinel·losi és una malaltia causada per la presència de larves enquistades del paràsit Trichinella. Es produeix pel consum de carn o productes carnis crus o poc cuinats d’espècies animals infectades per aquest paràsit.

A Espanya es troben a la carn de porc, porc senglar o cavall, encara que en altres països s’han donat casos per menjar carn d’ós, foca o morsa. Els primers símptomes apareixen en 3 o 5 dies i el més comú és patir de gastroenteritis, nàusees, vòmits o diarrees.

Signes i símptomes de triquinosi

La gravetat dels símptomes provocats per la triquinosi poden variar en funció de la quantitat de larves consumides. Fins i tot en alguns casos lleus de triquinosi, és possible que no causin símptomes.

Per norma general, els primers signes i símptomes que provoca la triquinosi són: diarrea, nàusees i vòmits, fatiga intensa i mal d’estómac. No obstant això, és una fase més avançada on els paràsits envaeixen el teixit muscular, els símptomes es poden complicar amb:

 • Sensibilitat muscular i dolor
 • Inflor a les parpelles i la cara
 • Sensibilitat a la llum
 • Picó i irritació de la pell
 • Conjuntivitis
 • Calfreds i febre alta
 • Mal de cap
Cultura de seguretat alimentària

Mesures per a la prevenció de la triquinosi

 • Evita la carn crua o poc cuita: Assegureu-vos de cuinar bé els trossos de carn fins que estiguin daurats. Cuina la carn de porc a una temperatura interna de 71 °C.
 • Neteja a fons la picadora de carn: Si mols la carn tu mateix, assegura’t de netejar bé la picadora després de cada ús.
 • Rentat de mans: Després de manipular carn crua, rentat bé les mans amb aigua i sabó durant 20 segons. Això evita que la infecció es propagui a altres aliments.
 • Congelar la carn de porc: Congelar carn de porc de menys de 15 cm de gruix durant tres setmanes a -15 °C matarà els nematodes paràsits.
 • Tingues en compte que altres tractaments no mataran els paràsits: Altres mètodes de processament o conservació de la carn, com el fumat i el curat, no mataran els nematodes paràsits a la carn infectada. A més, els microones no es recomanen com a mètode per matar nematodes paràsit.

Possibles causes

Les persones contrauen triquinel·losi en menjar carn crua o poc cuita que està infectada amb les larves del paràsit Trichinella. Aquests paràsits no es propaguen de persona a persona.

Els animals s’infecten quan s’alimenten d’altres animals infectats. Arreu del món, la carn infectada pot provenir d’animals salvatges com óssos, pumes, llops, senglars, morses, foques, etc. Els porcs i els cavalls poden infectar-se amb triquinosi quan mengen escombraries que conté carn infectada.

És impossible contraure triquinosi per menjar carn de cap de bestiar, perquè les vaques no mengen carn. Tot i això, els casos de triquinosi en algunes persones s’han relacionat amb menjar carn de cap de bestiar barrejada amb porc infectat.

Una persona també pot desenvolupar triquinosi quan la carn de cap de bestiar o una altra carn es mol en una picadora que prèviament ha mòlt carn infectada.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?