/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Tot el que has de saber sobre l’embolcall dels embotits

El fuet, llonganissa, xoriço, mortadel·la… són aliments que es troben molt presents en la nostra tradició culinària. Aquests productes es preparen amb carns que han estat sotmeses a processos de curació i que s’han introduït en budells naturals o artificials.

Des de Proacciona, volem donar resposta a algunes de les preguntes i dubtes que tenen més els consumidors d’embotits. A més, ajudem a garantir la seguretat alimentària dels embotits i altres aliments de manera senzilla. Continua llegint i aprèn tot allò que has de saber sobre l’embolcall dels embotits.

Què és el que envolta els embotits?

La pell que recobreix els embotits com el fuet o la llonganissa, poden ser de budell natural. Per fer-ho, s’utilitzen diferents parts de l’intestí de l’animal. No obstant això, també es poden fer de budell artificial, de cel·lulosa, col·lagen o plàstics autoritzats.

  • Tripa natural: La més usada en una capa dels intestins anomenada submucosa, que és molt rica en col·lagen. Passen per exhaustius processos de neteja i solen procedir de diferents animals com ara el porc, l’ovella, el cavall o la cabra.
  • Tripa artificial: Hi ha diversos tipus diferents que simulen els budells d’origen natural per impermeabilitzar i aïllar l’embotit.

Tipus d’embolcalls sintètics

Per poder produir embotits per a tothom, cal fer servir budells artificials. A nivell sintètic, hi ha tres tipus d’embolcalls principals: cel·lulosa, col·lagen i plàstic. A continuació us expliquem les característiques d’aquests materials:

Plàstic

La propietat més important és la seva resistència a l’embotició, clipat i cocció. També són impermeables, cosa que evita encara més la pèrdua d’humitat i l’entrada de gasos com l’oxigen al producte.

Col·lagen

És el budell més semblant als budells naturals, només cal fixar-se en la seva composició perquè és col·lagen. Per descomptat, la manera com apareix és artificial, de manera que la principal diferència és que no té imperfeccions.

Cel·lulosa

És un budell més durader i econòmic que el col·lagen i és molt utilitzat per fer mortadel·la. S’utilitzen aquests embolcalls per posar-hi ingredients i altres indicacions, tenint en compte que es pela la pell abans de servir.

Cultura de seguretat alimentària

Com podem saber si els budells són naturals o artificials?

Un dels signes visuals que ens poden ajudar a distingir-les és que les naturals tenen forma irregular, corbades i tancades als extrems, de vegades lligats a mà amb un cordill. L’embotit final té certes irregularitats i puntes, és més fi o més gruixut que els altres i desprèn una aroma especial.

Els budells artificials, d’altra banda, tendeixen a arrugar-se i eixamplar-se una mica als extrems. A més, tenen un aspecte més uniforme, sense irregularitats ni taques, i tenen un sabor neutre. L’etiqueta també ens ajuda a distingir-los, ja que indica la naturalesa, material i composició del budell.

És perillosa la pell dels embotits?

Els consumidors tenen opinions diferents sobre aquest tema. Algunes persones opten per menjar embotits amb pell sense cap mena de rebuig, mentre que altres no toleren la pràctica.

Com a norma general, tots els embotits envasats en budell natural se sotmeten a un procés dʻestabilització microbiològica i a la neteja extrema necessària per garantir la seva seguretat. En qualsevol cas, cadascú té un cos i un sistema digestiu diferent, per la qual cosa la digestió de les pells depèn de la situació i el moment en què es menja.

Si alguna cosa és clara és que la pell natural dels embotits té més valor nutricional que els budells artificials. Els budells naturals contenen proteïnes i greixos, però a causa del seu escàs gruix, la proporció és molt petita.

Consultoria en seguretat alimentària de Barcelona

A Proacciona, consultoria de seguretat alimentària de Barcelona, ​​comptem amb tècnics experimentats que garanteixen el compliment de la normativa i l’aplicació de certificats com l’IFS Food i la BRC Food.

Aquestes normatives són garantia de transparència, seguretat alimentària i control sobre els processos. Si vols més informació per implementar aquestes certificacions, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres a través del formulari.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?