/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

TOT el que has de saber sobre l’Envasat en Atmosfera Modificada

A la indústria alimentària, l’envasat té un paper crucial en la preservació de la frescor, qualitat i seguretat dels productes. En aquest sentit, l’envasament en atmosfera modificada (EAM) s’ha consolidat com a tècnica altament efectiva per prolongar la vida útil dels aliments.

L’EAM s’ha convertit en una eina invaluable per a productors, processadors i distribuïdors, permetent mantenir la frescor, sabor i qualitat sensorial dels aliments durant períodes més prolongats. En aquest article, explorem a fons l’envasament en atmosfera modificada, tot abordant diferents aspectes clau.

Què és l’envasament en atmosfera modificada?

L’envasat en atmosfera modificada (EAM) és una tècnica utilitzada a la indústria alimentària per prolongar la vida útil dels productes mitjançant la creació d’una atmosfera controlada dins de l’envàs. Consisteix a modificar els nivells de gasos presents, com l’oxigen, el diòxid de carboni i el nitrogen, amb l’objectiu de retardar els processos de deteriorament i mantenir la frescor, la qualitat sensorial i la seguretat dels aliments.

La modificació de l’atmosfera s’aconsegueix mitjançant el segellat hermètic de l’envàs, que impedeix l’entrada d’oxigen de l’ambient i en redueix la concentració a l’interior. Depenent del tipus d’aliment i les característiques específiques, s’ajusten els nivells dels gasos presents per crear la composició atmosfèrica més adequada. Per exemple, es pot augmentar la concentració de diòxid de carboni per inhibir el creixement de microorganismes, o augmentar la concentració de nitrogen per evitar l’oxidació i el deteriorament oxidatiu.

Principals beneficis de l’envasament en atmosfera modificada

 • Perllongament de la vida útil: L’EAM permet estendre la vida útil dels aliments en retardar els processos de deteriorament, com ara el creixement microbià, l’oxidació i l’activitat enzimàtica. Al crear una atmosfera controlada, es poden reduir els factors que acceleren el deteriorament dels aliments, cosa que es tradueix en una major durada i frescor.
 • Conservació de la qualitat sensorial: L’envasament en atmosfera modificada ajuda a mantenir la qualitat sensorial dels aliments, incloent-hi el sabor, la textura, l’aroma i l’aparença visual.
 • Reducció del malbaratament d’aliments: En prolongar la vida útil dels aliments, l’EAM contribueix a reduir el malbaratament d’aliments. Els productes poden romandre frescos durant més temps, cosa que brinda als fabricants, distribuïdors i minoristes una major finestra per comercialitzar i vendre els productes abans que es deteriorin.
 • Millora de la seguretat alimentària: En crear una atmosfera controlada, es redueix la proliferació de microorganismes patògens i la formació de toxines.
 • Reducció d’additius i conservants: En controlar les condicions d’envasament, es poden disminuir els factors que requereixen l’ús d’additius, cosa que promou una etiqueta d’ingredients més neta i natural.
 • Millor gestió d’inventari: L’envasament en atmosfera modificada permet una gestió millor de l’inventari, ja que els aliments poden tenir una vida útil més llarga. Això ajuda a evitar pèrdues per caducitat i optimitzar el proveïment i la distribució de productes.
 • Millor experiència del consumidor: Els productes mantenen les seves propietats organolèptiques per més temps, cosa que es tradueix en una satisfacció del client i una reputació positiva per a les marques.

Tipus de gasos usats en atmosferes modificades

Els principals gasos utilitzats a les atmosferes modificades són l’oxigen (O2), el diòxid de carboni (CO2) i el nitrogen (N2). Cadascun d’aquests gasos exerceix un paper important en l’envasament en atmosfera modificada i se selecciona en funció de les característiques específiques de l’aliment i els objectius de preservació.

Oxigen (O2)

L’oxigen és un gas que normalment és present a l’aire i és necessari per al creixement de microorganismes aeròbics. Tot i això, en moltes aplicacions d’envasament en atmosfera modificada, es busca reduir la concentració d’oxigen dins de l’envàs, ja que la seva presència accelera la degradació dels aliments a causa de l’oxidació. La reducció de l’oxigen ajuda a inhibir el creixement microbià i retardar els processos de deteriorament.

Diòxid de carboni (CO2)

El diòxid de carboni és un gas que té propietats antimicrobianes i és eficaç per inhibir el creixement de microorganismes, inclosos bacteris i fongs. A més, el CO2 pot actuar com un agent antifúngic i ajudar a mantenir la frescor dels aliments en inhibir el desenvolupament de floridures. S’utilitza especialment en l’envasament de productes carnis, peixos, fruites i verdures.

Nitrogen (N2)

El nitrogen és un gas inert que s’utilitza a l’envasat en atmosfera modificada principalment per reemplaçar l’oxigen i crear una atmosfera inert. Com que és un gas no reactiu, el nitrogen ajuda a prevenir l’oxidació i la degradació dels aliments, protegint així la seva qualitat i característiques organolèptiques. El nitrogen és comunament utilitzat en combinació amb altres gasos, com el CO2, per aconseguir una atmosfera controlada adequada.

Procés d’envasament en atmosfera modificada

El procés d’envasament en atmosfera modificada (EAM) implica una sèrie de passos clau per crear i mantenir una atmosfera controlada dins de l’envàs. A continuació, descrivim els principals passos del procés:

 1. Preparació del producte: Abans de fer l’envasament en atmosfera modificada, cal preparar el producte alimentari adequadament. Això pot incloure la neteja, el tall, el pelat, el desossat o altres processos específics segons el tipus d’aliment.
 2. Selecció de l’envàs: S’escull el tipus d’envàs més adequat per al producte i la tècnica d’EAM. Els envasos utilitzats a l’envasat en atmosfera modificada solen ser hermètics, cosa que evita l’entrada d’aire exterior. Els materials d’envasament més comuns són els films plàstics flexibles i les safates termoformades.
 3. Selecció de l’atmosfera modificada: Es determina la composició de gasos necessària pel producte envasat. Això implica decidir els nivells d’oxigen, diòxid de carboni, nitrogen o altres gasos segons les característiques específiques de l’aliment i els objectius de conservació.
 4. Injecció de gasos: Quan el producte es col·loca a l’envàs, s’injecten els gasos seleccionats per crear l’atmosfera modificada. Això es pot aconseguir mitjançant màquines d’envasament especialitzades que injecten els gasos directament a l’envàs i segellen simultàniament.
 5. Segellat de l’envàs: Després d’injectar els gasos, segella l’envàs hermèticament per evitar l’entrada d’aire exterior. El segellat es pot fer mitjançant calor, pressió o una combinació de tots dos, depenent del tipus d’envàs i l’equip utilitzat.
 6. Etiquetatge i codificació: Un cop segellat l’envàs, es procedeix a etiquetar-lo i codificar-lo amb la informació rellevant, com ara la data d’envasament, la data de caducitat i la identificació del producte.

Consultoria en seguretat alimentària de Barcelona

Si sou un productor, processador o distribuïdor d’aliments i vols aprofitar els beneficis de l’envasat en atmosfera modificada, us convidem a considerar els nostres serveis d’assessoria especialitzada. A Proacciona, el nostre equip d’experts en processos de la indústria alimentària pot oferir orientació personalitzada per implementar aquesta tècnica de manera efectiva en el teu negoci.

Completa el nostre formulari de contacte ara i deixa’ns ajudar-te a portar el teu negoci al següent nivell a la indústria alimentària!

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?