BLOG

Últimes alertes alimentàries a Europa

Les alertes alimentàries, sigui per presència de bacteris com la salmonel·la o l’E. Coli o per males praxis a l’etiquetatge, posen en risc la salut i la confiança dels consumidors. Per això, és imprescindible prendre les mesures d’higiene i seguretat alimentària necessàries i portar controls periòdics per evitar-ho.

A continuació repassem les darreres alertes alimentàries més destacades a Europa i a Espanya.

Alertes alimentàries a finals de març 2022

Alerta alimentària a França per la presència d’E. Coli a les pizzes congelades Fraich Up de Buitoni. Fins ara, dos nens han mort i hi ha desenes d’afectats.

Buitoni ha retirat del mercat aquesta línia de pizzes i demana als consumidors que, en cas de trobar-les als punts de venda, ho comuniquin a la plataforma SignalConso.

Es recomana a les persones que hagin consumit el producte i que pateixin símptomes que acudeixin a un metge.

Primeres alertes alimentàries a l’abril de 2022

1 d’abril

Presència de Listeria monocytogenes, al cap de porc de la marca Vicente López, amb data de caducitat 15 d’abril de 2022. Les dades del producte implicat són:

  • Nom del producte: CABEZA DE CERDO I – CARNE DE CERDO COCIDA Y FRITA
  • Marca: Vicente López
  • N.º de RGSEAA: 10.04481/TO
  • Aspecte del producte i tipus d’envàs: envasat en atmosfera protectora
  • Número de lot: 22501 y 22502
  • Data de caducitat: 15 d’abril de 2022
  • Pes d’unitat: 200 g.
  • Temperatura: refrigerat.

La distribució inicial ha estat a les comunitats autònomes de Madrid, Galícia, el País Basc, Aragó, Astúries i Castella i Lleó, encara que no és descartable que hi pugui haver redistribucions a altres comunitats autònomes.

Com a mesura de precaució, es recomana a les persones que tinguin el producte que s’abstinguin de consumir-lo i el tornin al punt de venda.

En cas d’haver consumit aquest producte dels lots afectats i presentar símptomes compatibles amb la listeriosi (febre, mal de cap, vòmits o diarrea), es recomana acudir a un centre mèdic.

4 d’abril

Notificació d’alerta traslladada per les autoritats sanitàries de Catalunya, relativa a la presència de proteïnes làcties no incloses a l’etiquetatge de diverses begudes espirituoses.

Es recomana a les persones amb al·lèrgia a les proteïnes de la llet que s’abstinguin de consumir aquests productes. Per a la resta de la població no suposa cap risc.

Els productes implicats són:

  • CREMA DE FRESA CON TEQUILA 100 PESOS 0,7 L
  • CREMA DE SAFRA PAUMERA 0,7 L
  • LICOR CREMA ARROS EL PETONET 0,5 L
  • LICOR CREMA ARROS EL PETONET 0,7 L
  • LICOR CREMA ARROS EL PETONET 1 L
  • LICOR CREMA ARROS EL PETONET BIDON 10 L
  • LICOR CREMA ARROS EL PETONET MAGIK 0,7 L
  • LICOR CREMA ARROS EL PETONET MAGIK 1 L
  • LICOR CREMA ARROS EL PETONET MAGIK 10 L
  • MINIS EL PETONET 5 CL

Aquests productes han estat distribuïts a Espanya i Andorra.

Cultura de seguretat alimentària

5 d’abril

Brot de salmonel·la en alguns productes Kinder. De moment, ha causat vuit hospitalitzacions i al voltant d’un centenar de casos, principalment al Regne Unit, Irlanda, França, Alemanya, Suècia i els Països Baixos. Els productes afectats són:

  • Kinder Surprise en format de 20 grams
  • Kinder Schoko-Bons amb dates de caducitat entre finals d’abril i finals d’agost
  • Kinder Happy Moment
  • Kinder Mix amb dates de caducitat a finals d’agost en diferents formats.

Aquests productes van ser fabricats el mes de febrer a la fàbrica belga d’Arlon, i encara no s’ha comunicat si aquest brot de salmonel·la també podria afectar Espanya.

5 d’abril

Comercialització d’oli etiquetat com a “d’oliva verge” i “d’oliva verge extra” d’Espanya que es considera no segur per procedir d’operadors clandestins i per absència de traçabilitat fiable.

Els anàlisis de les mostres oficials van detectar en aquest producte la presència d’olis vegetals de llavors o la barreja d’olis vegetals de llavors diferents de l’oli d’oliva. Els productes implicats són els següents:

  • ACEITE DE OLIVA VIRGEN WAFA (envasos de 2 litres)
  • ACEITE DE OLIVA MAAKOUL (no s’indica volum)
  • ACEITE DE OLIVA VIRGEN RIAD AL ANDALUS (envasos de 1 litre)
  • MAYSAE (no s’indica denominació de venda del producte, envasos de 1 litre)
  • ACEITE DE OLIVA VIRGEN (sense marca comercial, envasos de 5 litres)
  • ACEITE DE OLIVA VIRGEN EXTRA LA NORIA (envasos de 5 litres)
  • ACEITE DE OLIVA VIRGEN EXTRA ZANNOUTI 31 31 (envasos d’1 litre)
  • ACEITE DE OLIVA VIRGEN “VIRGEN DE LA SALUD” (envasos de 0,5 L, 1 L, 2 L y 5 L)
  • ACEITE DE OLIVA VIRGEN EXTRA “VIRGEN DE LA SALUD” (envasos de 0,5 L)
  • ACEITE DE OLIVA VIRGEN EXTRA RAHOUYI (envasos de 2 litres)

Es recomana a les persones que tinguin a casa seva aquests productes que s’abstinguin de consumir-los i els tornin als punts de venda.

Consells per evitar alertes alimentàries

Per evitar alertes alimentàries és imprescindible tenir implantat i fer un correcte seguiment del pla APPCC, per tal de detectar possibles errors i actuar abans que el producte arribi als consumidors. Així mateix, per vetllar per la salut dels consumidors que pateixen alguna al·lèrgia, és molt important gestionar els al·lèrgens correctament i declarar-los a l’etiquetatge.

A Proacciona comptem amb més de 15 anys d’experiència al sector assessorant empreses en matèria de seguretat alimentària. T’ajudem a implantar el pla APPCC i a seguir-lo correctament, i formem la teva plantilla en la gestió d’al·lèrgens i en l’etiquetatge de productes, entre d’altres serveis. A més, amb la nostra App Total Food Control pots gestionar la traçabilitat dels teus productes de manera fàcil i automatitzada i, en cas d’alerta, detectar la font del problema i actuar ràpidament. Vols comprovar-ho? Et donem 10 dies de prova gratis!

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?
/* JS para menú plegable móvil Divi */