BLOG

Com manipular aliments correctament? Les 4 claus
És molt important mantenir la correcta higiene dels aliments a totes les etapes de la cadena de producció. En cas contrari, podrien aparèixer certs bacteris o agents patògens que causen malalties alimentàries i arriben als aliments a través de la contaminació creuada. Des de Proacciona, consultoria en seguretat alimentària de Barcelona, t’hem preparat les 4 claus principals per manipular correctament els aliments.

Neteja: Renteu-vos les mans i manteniu l’espai net

  • Renteu-vos les mans amb aigua tèbia i sabó durant almenys 20 segons abans i després de manipular aliments, després d’anar al bany, canviar bolquers i acariciar animals.
  • Les tovalloles per assecar-se les mans després del rentat han de ser un sol ús perquè no es converteixin en un cultiu de bacteris.
  • Rentar les taules de tallar, plats, utensilis i taulells amb aigua calenta i sabó després de fer-los servir per preparar o manipular aliments.
  • És recomanable fer servir tovalloles de paper per netejar les superfícies de la cuina. En cas de fer servir draps, cal rentar-los amb freqüència amb un cicle de calor.
  • Esbandeix les fruites i verdures fresques, incloses les pelades, amb aigua corrent. En el cas dels aliments amb pell dura, frega’ls amb un raspall net per a fruites i verdures.
  • Recordeu netejar les tapes de les llaunes abans d’obrir-les.

Separació: Evitar la contaminació creuada

  • Separa la carn, les aus, els mariscs i els ous crus d’altres aliments tant al carret de la compra com a les bosses i a la nevera.
  • Fes servir una taula de tallar per a fruites i verdures fresques i una altra per a carns, aus i mariscs crus.
  • Mai col·loquis aliments cuits en un plat amb carn, aus, ous o mariscs crus llevat que el plat hagi estat rentat amb aigua calenta i sabó anteriorment.
  • No reutilitzis els adobs que hagis fet servir en aliments crus llevat que s’hagin bullit abans.
com es classifiquen els ous

Cuina: Cuinar cada aliment a la temperatura correcta

  • El color i la textura no són indicadors fiables de seguretat alimentària. Independentment del mètode de cocció, l’única manera d’assegurar-se que la carn, les aus, els ous i els mariscs siguin segurs per menjar és fer servir un termòmetre per a aliments. Aquests productes han d’assolir una temperatura interna mínima segura per destruir qualsevol bacteri perjudicial.
  • Cuina els ous fins que els rovells i les clares estiguin ferms. No s’han de fer servir ous tous per a les receptes.
  • Quan cuinis al microones, cobreix, remena i inverteix els aliments perquè la cocció sigui uniforme. Si no disposeu d’un plat giratori, gireu el plat a mà una o dues vegades durant la cocció. Assegureu-vos d’esperar una estona abans d’utilitzar un termòmetre per a aliments i verificar la temperatura interna, cosa que ajudarà a acabar de cuinar.
  • Les salses i les sopes han de bullir quan les reescalfes.

Refrigeració: Refredar ràpidament

  • Refrigera o congela carns, aus, ous, mariscs i altres aliments peribles dins de les 2 hores d’haver cuinat o comprat. Si la temperatura ambient excedeix els 90º F, els has de refrigerar abans d’1 hora.
  • Mai descongelis els aliments a temperatura ambient, com en un taulell. Tres formes segures de descongelar els aliments són: a la nevera, en aigua freda i al microones. Els aliments descongelats en aigua freda o al microones s’han de cuinar immediatament.
  • Els aliments s’han de deixar adobant a la nevera.
  • En cas de tenir grans quantitats de restes de menjar, és recomanable distribuir-los en diversos envasos poc profunds perquè tinguin una refrigeració més ràpida.
  • Assegureu-vos que la temperatura del refrigerador està per sota dels 40ºF i la del congelador a 0ºF o menys.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?