/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Inspeccions de sanitat a Barcelona
Inspecciones de sanidad

Qualsevol establiment que emmagatzemi, manipuli o prepari aliments ha de comptar amb procediments de gestió de seguretat alimentària basats en els principis d’APPCC per evitar la contaminació d’aliments per malalties o al·lèrgens. Això implica que fàbriques, obradors, magatzems, bars, restaurants, cuines d’hotels, hospitals, residències i centres educatius, entre d’altres, superar inspeccions de sanitat que garanteixin que es respecten les mesures d’higiene alimentària correctes.

Segons un estudi dut a terme per l’Agencia de Salud Pública de Barcelona publicado a principios de este año, entre el 2018 i el 2019 al 20% dels centres educatius de Barcelona es va detectar alguna deficiència durant les inspeccions de sanitat. Xifra que s’eleva al 56% a bars i restaurants, i al 53% a comerços d’alimentació. Tot i així, des de l’Agència asseguren que la gent pot estar tranquil·la, perquè, en general, el compliment és alt i la majoria de deficiències detectades durant aquestes inspeccions de sanitat són lleus i no tenen incidència en la salut dels consumidors.

Resultats de les inspeccions de sanitat

Al llarg del 2019, en un 4,8% de les inspeccions de sanitat realitzades a bars i restaurants de Barcelona es van detectar problemes de neteja greu, mentre que en un 8% hi havia defectes importants en el processat i la manipulació dels aliments. Problemes com ara plagues d’insectes, manca d’aigua potable, equips de fred defectuosos, aliments en mal estat o neveres brutes es van detectar durant aquestes inspeccions de sanitat. Com a conseqüència d’aquestes insuficiències es va cessar l’activitat a 80 establiments, entre ells una escola a la Zona Franca, diversos restaurants a la Rambla i diversos comerços d’aliments al carrer Sant Antoni Abad. En aquest sentit, el districte amb més incidències greus va ser Ciutat Vella.

Incidències detectades a les inspeccions de sanitat

Inspeccions a menjadors

El 20% dels menjadors va tenir algun desperfecte de neteja de les estructures i els equips durant les inspeccions de sanitat. El 38% va tenir alguna deficiència en el processament i la manipulació dels aliments. I el 13% va tenir alguna insuficiència en les condicions físiques dels aliments.

Inspeccions a restaurants

El 87% dels restaurants o bars va tenir alguna deficiència en les condicions físiques i el manteniment de les estructures i els equips. Més de la midat tub algun desperfecte en la neteja de les estructures i els equips, i en el processat i la manipulació d’aliments. Així mateix, el 26% dels restaurants o bars va tenir alguna insuficiència en les condicions físiques dels aliments durant les inspeccions de sanitat.

Inspeccions a comerços d’alimentació

El 79% dels comerços dalimentació va tenir deficiències en les condicions físiques i el manteniment de les estructures i els equips. Més de la meitat va presentar insuficiències en la neteja de les estructures i els equips. El 43% tub algun desperfecte en el processat i la manipulació dels aliments durant les inspeccions de sanitat. I el 29% va tenir alguna deficiència en les condicions físiques dels aliments.

Per què són importants les inspeccions de sanitat?

A Espanya les inspeccions de sanitat són obligatòries per llei. Les autoritats visiten els establiments on s’emmagatzema, es manipula i es prepara aliments per comprovar si compleixen els requisits legals per a la venda i la distribució d’aliments. Aquests establiments han d’estar preparats per a aquestes inspeccions de sanitat complint els requisits de la normativa vigent que, si no es respecten, implicaria una sanció que va des d’una multa fins al tancament del local, com hem vist, en funció de la gravetat de les infraccions .

Inspeccions de sanitat

Elements avaluats durant les inspeccions de sanitat

La legislació de seguretat alimentària està dissenyada per assegurar que aquestes instal·lacions compleixen les normes d’higiene necessàries per elaborar i distribuir aliments. Amb aquesta finalitat, les inspeccions de sanitat avaluen principalment 5 elements:

  1. Productes: Els ingredients i les matèries primeres utilitzats han de tenir totes les garanties de seguretat alimentària i els envasos han d’estar correctament etiquetats. Els sistemes demmagatzematge (temperatura, embalatge…), processament i distribució han de respectar les normes de seguretat per protegir els aliments de possibles contaminacions.
  2. Gestió de residus: Les deixalles han de ser retirades de la zona de preparació d’aliments tan aviat com sigui possible i emmagatzemar-se en contenidors adequats per a la posterior eliminació.
  3. Formació del personal: Els empleats que estiguin en contacte amb els aliments han d’estar en possessió del carnet de manipulador d’aliments corresponent, que garanteix que compten amb els coneixements necessaris en matèria d’higiene alimentària.
  4. Control de plagues: Cal fer controls de prevenció de plagues periòdics per assegurar que els aliments estan lliures de possibles contaminacions i organismes nocius que poguessin causar malalties com la Salmonel·la.
  5. Sistema de control intern: Qualsevol establiment, independentment de la mida, ha de comptar amb un registre degudament emplenat de tots els controls exigits per la llei.

Sistema de control per a inspeccions de sanitat

La millor manera de fer front a inspeccions de sanitat és fer un seguiment constant de tots els requisits exigits per la llei. Amb la nostra app homologada podràs registrar els controls APPCC de forma digital des de qualsevol dispositiu i fer un seguiment de tots els requisits necessaris al teu establiment (planificació de neteges, manteniments, registre d’usuaris, controls, checklist…), eliminant la paperassa i agilitzant la gestió de la seguretat alimentària perquè cap inspecció t’agafi per sorpresa.

Consultoria en seguretat alimentària i APPCC a Barcelona

A Proacciona, consultoria en seguretat alimentària i APPCC a Barcelona, ens assegurem que el teu negoci disposa de la documentació pertinent i actualitzada. Els nostres tècnics visiten de forma periòdica les instal·lacions per comprovar que el seu estat de neteja i desinfecció és l’adequat i fan formació als treballadors per assegurar que té els coneixements essencials per superar inspeccions de sanitat. A més, acompanyem les petites i mitges empreses del sector de l’alimentació durant les inspeccions de sanitat. T’ajudem a superar les inspeccions de sanitat? Omple el formulari que trobaràs a continuació i ens posarem en contacte amb tu!

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?