/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Les minves conformen el 22% del malbaratament alimentari de la indústria alimentària espanyola
Cómo reducir las mermas

Una minva és la pèrdua de valor d’existències que es dóna quan existeix una diferència entre l’estoc de les mateixes que apareix reflectit en la comptabilitat i les existències reals que hi ha al magatzem de la companyia.

Què són les minves a la indústria alimentària?

Quan parlem de minves en la indústria alimentària ens referim a les matèries primes i als productes que són generats al llarg del procés de transformació, que per les característiques del procés o pels criteris de qualitat de la indústria transformadora són desestimats.

Principalment les minves es classifiquen en dues categories: les minves conegudes i les minves desconegudes.

Mermes conegudes

Són aquelles que tenen origen i causa que coneixem, i les que després d’una anàlisi podem donar solució. Les causes més comunes d’aquestes son la caducitadt i les ruptures. Per evitar les minves derivades de matèries o productes caducats és imprescindible comptar amb un sistema de gestió de lots digitalitzat i actualitzat diàriament. Així mateix, per corregir les minves per trencament ens haurem de fixar en aspectes com la manipulació per part del personal o el client, l’envàs, l’emmagatzematge i el transport.

Mermes desconegudes

Són aquelles que malgrat poder identificar som incapaços de localitzar el seu origen. Generalment, aquestes es produeixen per errors administratius, ja sigui per una mala gestió a l’hora de demanar el producte oa l’hora de comptabilitzar i registrar l’estoc. En tractar-se d’errors humans és recomanable comptar amb eines automatitzades que ens permetin tenir un control exacte de la nostra producció i de la traçabilitat dels nostres productes.

Quan són més freqüents?

Segons l’estudi de Go Savefood del 2018, el moment en què es produeixen més minves (el 56%) és durant els processos de manipulat i processat intern (mecànics, tèrmics, biològics, etc.). Tot i així, gràcies a la digitalització dels processos productius en la indústria alimentària, s’ha aconseguit reduir i optimitzar la quantitat de minves generades en aquesta baula de la cadena.

Com reduir-les?

A més del malbaratament alimentari que suposen, les minves són un dels factors que més influeixen en la rendibilitat d’un negoci del sector alimentari, per això és important disposar d’un bon sistema de control.

Segons l’estudi “Las pérdidas y el desperdicio alimentario en la industria agroalimentaria española” dut a terme pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, un 79% dels enquestats del sector tenen interès a adoptar bones pràctiques per fomentar la seva disminució, així com per comptar amb suport extern especialitzat per aconseguir-ho.

ELS NOSTRES CONSELLS

  • Tenir un sistema de planificació sòlid.
  • Comptar amb un diari històric de la demanda.
  • Assegurar-se que les dates de caducitat són visibles.
  • Mantenir una bona comunicació amb els proveïdors.
  • Analitzar l’assortiment de productes per identificar els productes d’alta i baixa rotació i assignar-los de forma estratègica a la cadena.

BENEFICIS

El control de minves no només contribueix a la reducció del malbaratament alimentari sinó que implica una reducció de costos per a l’empresa. Així mateix, les empreses que aposten per una bona gestió de pèrdues, minves i desaprofitaments poden implantar certificacions com les normes IFS, que són vistes pels consumidors i pel sector com a sinònim de seguretat i qualitat.

A Proacciona, consultoria en seguretat alimentària de Barcelona, ​​implantem el pla APPCC que t’ajudarà a optimitzar totes les fases de la cadena de producció ia prevenir possibles errors que puguin desembocar a la pèrdua del producte com, per exemple, portar un mal control de l’estoc o no gestionar bé la caducitat. El nostre equip tècnic, amb més de 15 anys d’experiència, us ajudarà a implementar el sistema APPCC adaptant-ho a la realitat de la teva empresa i farà un seguiment periòdic per garantir que es desenvolupa de manera òptima. Omple el formulari que trobaràs a continuació i ens posarem en contacte amb tu.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?