/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Mètodes per gestionar al·lèrgens a la indústria alimentària

Cada vegada es té més conscienciació de la gestió d’al·lèrgens a la indústria alimentària. És molt important disposar d’un protocol per controlar els al·lèrgens i poder garantir que els productes són completament segurs. Des de Proacciona, experts en seguretat alimentària, et donem alguns consells per gestionar els al·lèrgens a la indústria alimentària seguint la normativa.

La importància dels al·lèrgens a la indústria alimentària

Molts aliments de consum habitual contenen substàncies o ingredients que poden provocar reaccions al·lèrgiques o d’intolerància a les persones sensibles a ells, amb conseqüències en alguns casos fatals. Per tant, el control d’aquestes substàncies ha estat part dels programes APPCC i de seguretat alimentària per a la indústria de producció d’aliments i begudes durant molts anys. A més, la normativa vigent exigeix ​​el control i la notificació de l’etiquetatge de 14 substàncies o productes que provoquen al·lèrgies o intoleràncies.

Aquestes substàncies formen part del malbaratament d’aliments i poden contaminar les superfícies durant la producció i la manipulació d’aliments. Per tant, aquests residus, així com els microorganismes nocius que puguin colonitzar superfícies i equips de treball. A continuació us donem 5 claus per al control d’al·lèrgens a la indústria alimentària.

Claus per al Control d’Al·lèrgens a la indústria alimentària

Instal·lacions, equips i processos

Per avaluar el risc potencial de contaminació creuada, cal estudiar els processos de producció, diagrames de flux, seqüències de temps, equips i magatzems públics. Cal recopilar tota la informació necessària per minimitzar i/o eliminar el risc de contaminació creuada. La millor manera d’evitar la contaminació creuada és tenir àrees, línies de producció i magatzems completament separats.

Processos de neteja

La presència de petites quantitats d’al·lergògens pot ser fatal. Per tant, cal parar molta atenció al procés de neteja. S’han d’implementar pautes, com preferir fer servir els sistemes de neteja en humit en lloc dels sistemes de neteja en sec, comptar amb equips de neteja completament diferenciats segons el tipus d’al·lergen que es netegi, etc.

Un cop s’hagi establert tot el programa de neteja, una etapa important a considerar és la “validació”. Cal determinar si el procés acaba amb l’eliminació dels al·lèrgens. I es pot fer analitzant i controlant els productes produïts després de la neteja.

com es classifiquen els ous

Gestió de les matèries primeres

Aquesta és la primera etapa on s’identifiquen totes les primeres matèries necessàries per a la producció. Si la teva empresa té implantat el pla APPCC aquest pas ja estarà fet, ja que cal fer-ho en l’etapa preliminar. Aquí cal recordar que a la fitxa tècnica de la matèria primera es descriu la presència o absència d’alguna substància al·lergènica. Amb aquesta informació, es pot fer una taula que relacioni totes les matèries primeres amb els al·lèrgens.

Etiquetatge

La identificació d’al·lèrgens a l’etiqueta és un requisit absolutament legal i ha de ser ètic. Perquè l’etiqueta és el canal de comunicació entre el producte i el consumidor. La informació sobre els ingredients i els al·lergògens que poden contenir, fins i tot en nivells mínims, ha de ser completament clara.

La informació de prevenció, és a dir, la informació que indica “hi poden haver traces”, no ha de substituir la implementació i el manteniment de les bones pràctiques descrites anteriorment.

Formació del personal

Res d’això serà efectiu sense la capacitació adequada de tots els empleats. La formació ha d’adaptar-se al lloc de treball. La sensibilització i la formació són fonamentals per complir les bones pràctiques. Especialment per eliminar el risc de contaminació creuada.

Quins són els principals al·lèrgens alimentaris?

Hi ha 14 substàncies o productes que són de notificació obligada per causar al·lèrgies o intoleràncies. Cal indicar els al·lergògens que es troben a cada producte, i en el cas que hi hagi un risc de contaminació creuada, es pot fer servir l’expressió “pot contenir”. Aquests són els 14 al·lèrgens principals:

 • Mol·luscs: Musclos, cloïsses, cargols, ostres, bígars, grinyolas, escopinyes, cremes, salses, plats preparats.
 • Peix: Pizzes, cubs de sopa, amaniments per amanides.
 • Crustacis: Crancs, llagosta, gambes, llagostins, carrabiners, escamarlans etc. i també salses, cremes, plats preparats…
 • Cereals amb gluten: Blat, espelta, kamut, sègol, ordi i civada.
 • Grans de sèsam: pastes, olis, farines, pans.
 • Fruits de closca: Ametlles, avellanes, nous, anacards, pacanes, pans, postres, gelats, galetes, massapà, salses, olis.
 • Cacauets: Mantegues, oli, farina, galetes, xocolata, curris, postres, salses…
 • Tramussos: Pa, pastissos i pastes.
 • Sulfits / Diòxid de sofre: Conservants en crustacis, fruites dessecades, productes carnis, vegetals, vi i cerveses.
 • Api: Sal, amanides, productes carnis, sopes, salses…
 • Ous: Pastís, productes carnis, maionesa, mousses, pastes, quiches, salses.
 • Mostassa: Pans, curris, marinats, productes carnis, amaniments, salses i sopes.
 • Soja: Salses, pastes, olis, tofu, postres, pasta de miso, productes carnis i productes per a vegetarians.
 • Llet: Mantega, formatge, nata, iogurts… sopes, salses.
com es classifiquen els ous

Eines per gestionar al·lèrgens a la indústria alimentària

Per començar, cal disposar d’un pla APPCC per identificar els riscos i determinar les mesures necessàries per al control de qualitat dels aliments. D’aquesta manera, es podrà garantir la seguretat alimentària en tots els processos de la cadena de producció. D’altra banda, el software de Total Food Control és un sistema de gestió de la traçabilitat dels aliments que t’ajudarà a digitalitzar tots els processos de la teva empresa de manera molt senzilla.

Total Food Control és l’alternativa perfecta per tenir la traçabilitat dels aliments 100% sota control. Desenvolupat pels millors experts en seguretat alimentària, pot emmagatzemar un gran volum de dades al núvol per portar un control de tots els processos de producció. D’aquesta manera permet controlar les minves, al·lèrgens i donar resposta ràpida i eficaç davant de les inspeccions de sanitat. A més, pots obtenir un període de prova de 10 dies completament gratis emplenant el nostre formulari de contacte.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?