Què és el pla de control de temperatures als Prerequisits APPCC?
Un pla de control de temperatura té com a objectiu documentar les mesures implementades per evitar que les temperatures d’emmagatzematge dels aliments suposin un risc per a l’alimentació (en aquest cas, un risc microbià). Entre aquestes mesures, cal registrar la temperatura mínima i òptima d’emmagatzematge per a cada aliment o preparació d’aliments i per als equips de refrigeració, congelació o manteniment i descriure’n el sistema de mesura. Alguns dels conceptes claus per controlar les temperatures són:
- Identificar l’equip que requereix un control de temperatura.
- Especificar la temperatura òptima i el rang de tolerància per a cada dispositiu.
- Descriure l’equip de mesura disponible.
- Descriure l’activitat de comprovar la temperatura.
Quins equips requereixen un control de temperatura?
Depenent del tipus d’establiment de menjar, es poden necessitar uns equips o altres. Per exemple, els restaurants sovint tenen refrigeradors, congeladors i vitrines, mentre que les plantes de processament poden necessitar cambres frigorífiques o camions congeladors. Alguns dels equips més comuns són:
- Equips com la nevera i el congelador.
- Equips de manteniment tèrmic: mobles de bar, expositors de buffet…
- Equips de desinfecció per tractament.
- Llocs o espais amb condicions tèrmiques especials: llocs on es processen aliments de forma industrial, sales d’especejament, etc.
- Camions frigorífics o de manteniment tèrmic: furgonetes frigorífiques, camions cisterna de llet, etc.

Tenir el control amb una sonda de temperatura i Total Food Control
Evitar que la cadena de fred es trenqui i assegurar-se que els aliments es mantenen dins del rang de temperatura adequat és fonamental. Trencar la cadena de fred a qualsevol etapa de la producció pot generar problemes de salut per als qui consumeixen els aliments.
Les sondes de temperatura per a frigorífic son perfectes per controlar la temperatura dels aliments en temps real. A més, a Proacciona disposem d’uns sensors de temperatura que es poden enllaçar a Total Food Control per enviar notificacions en cas que hi hagi un canvi brusc de temperatura al dispositiu. També generen un històric de temperatures amb dades que es poden consultar a temps real des de qualsevol dispositiu.
Elaborar un pla de control de temperatures
Com vam explicar al principi, el pla de control de temperatura és flexible per adaptar-se a cada empresa d’aliments i ha de ser elaborat per una consultoria en seguretat alimentària després d’una revisió inicial de l’esdeveniment. A Proacciona disposem d’un equip d’experts amb més de 15 anys d’experiència al sector. El nostre mètode es basa en una implantació personalitzada i flexible, que et permetrà treure’n el màxim rendiment al pla APPCC i estalviar costos i temps. Si vols més informació, omple el formulari de contacte i et respondrem el més aviat possible.