/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Què és el Cadmi en aliments? Tots els efectes
de donde procede el cadmio

Són molts els productes alimentaris que porten materials pesants. El cadmi és un d’aquests metalls que en ingerir-lo en gran quantitat pot tenir efectes molt perjudicials per a l’organisme. En aquest article t’expliquem tot el que has de saber sobre aquest metall juntament amb alguns consells per prevenir-ne el consum excessiu.

Què és el Cadmi?

El cadmi és un dels metalls pesants que es troben en aliments amb una composició molt semblant al zinc i al mercuri. Consumir aquest metall té efectes força nocius per als éssers humans com la desmineralització dels ossos, danys en el sistema immune, disfunció renal, desenvolupament de càncer…

Aquest element es pot trobar en animals i plantes de forma natural. La seva presència es deu a la descomposició de les roques a zones properes a rius, els incendis forestals i els residus urbans entre altres coses. Arran dels usos que es dóna a aquest element dins de l’activitat industrial, és molt difícil que no l’acabem ingerint d’una manera o altra. Per això, la Unió Europea ha establert certs límits en la quantitat de cadmi que pot contenir el menjar i controla els aliments que contenen aquest metall.

Classificació NOVA

Aliments que contenen Cadmi

Com hem dit anteriorment, el cadmi és present de forma natural en molts aliments. No obstant això, n’hi ha que tenen una quantitat més elevada que altres. Generalment, els aliments que més cadmi acumulen tenen un origen agrícola, ja que s’exposen a allò que absorbeixen del sòl. A continuació us hem preparat un llistat amb alguns dels principals aliments que poden contenir cadmi:

  • Bolets: El tipus de sòl on poden créixer els fongs és ric en cadmi i per això poden arribar a tenir una quantitat elevada d’aquest metall.
  • Cereals: Encara que continguin una quantitat menor que els tubercles, un consum elevat d’arròs, blat i la resta de cereals pot tenir un risc.
  • Cacau: Seguint la mateixa lògica que els bolets, el cadmi a terra pot fer que el cacau pugui tenir aquest metall.
  • Paté: El fetge és un dels llocs on més s’acumula aquest metall, de manera que el paté pot arribar a tenir una proporció força alta.
  • Animals marins: Com que el cadmi es transmet amb gran facilitat per l’aigua, tot tipus d’animals marins poden acumular grans quantitats de cadmi.
  • Hortalisses i fruites: Tots els productes que absorbeixen els nutrients del sòl (sobretot tubercles) poden acumular cadmi.

Freqüència de les alertes per Cadmi

Les alertes poden variar segons l’estació de l’any i el consum d’aliments. Actualment, és força freqüent detectar cadmi en aliments o materials en contacte amb aliments. Per nomenar només alguns dels últims casos trobats al Sistema de Alarma Europeo (RASFF): S’ha detectat cadmi en musclos cuits sencers congelats de Xile, calamars congelats de l’Argentina, cargols d’Itàlia i fins i tot gots decoratius de la República Txeca.

Es detecten nivells de cadmi més alts en alguns productes que en altres i els aliments de certes àrees geogràfiques tenen nivells més alts de cadmi que en altres zones. Recentment, també s’està detectant cada cop més la migració de metalls existents en materials que entren en contacte amb els aliments.

Classificació NOVA

Com prevenir el Cadmi en aliments?

No hi ha cap manera d’eliminar el cadmi acumulat als aliments. Aquest metall és bioacumulable tant en organismes vegetals com a animals. Tot i això, hi ha diversos mètodes que poden ajudar a minimitzar els riscos reduint l’entrada del cadmi a la cadena alimentària.

Una de les millors maneres de reduir l’entrada d’aquest metall durant la transformació d’aliments a la cadena alimentària és aplicar unes pràctiques d’higiene correctes. A més, és molt recomanable aplicar els programes d’anàlisi de perills i punts de control crítics (Plan APPCC). També hi ha diverses recomanacions per reduir els continguts de cadmi en aliments del sector dels cereals, patates i hortalisses donades per la Comissió Europea.

D’altra banda, la forma de reduir la ingesta de cadmi a casa nostra és controlant si els aliments que consumim tenen un alt percentatge d’aquest metall.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?