/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Què és i com obtenir el registre sanitari?
registro sanitario obtener

El registre sanitari és un dels aspectes més importants que cal tenir en compte per les empreses del sector de l’alimentació. Tot i així, sabem que hi ha diversos punts a tenir en compte i pot resultar confús. Per aquest motiu, hem preparat aquesta petita guia amb tot el que necessites saber per inscriure’t al registre sanitari. Necessites que t’ajudem? Omple el formulari que trobaràs al final de la pàgina i ens posarem en contacte amb tu.

Què és el registre sanitari?

El RRegistre General Sanitari per a Empreses Alimentàries Aliments (RGSEAA) és un registre únic amb caràcter nacional i públic de les empreses implicades a la cadena alimentària que les autoritza legalment a funcionar. El registre sanitari implica el compliment del Reial Decret 191/2011 de 18 de febrer i té com a objectiu protegir la salut pública i garantir la seguretat alimentària. A Proacciona t’ajudem a fer la inscripció al registre sanitari. Un cop inscrit, obtindràs un número de registre sanitari que t’identificarà a l’Administració.

Qui s’ha d’inscriure al registre sanitari?

Has d’inscriure la teva empresa o establiment alimentari al registre si té seu a Espanya i està relacionada amb:

  • Aliments o productes alimentaris per al consum humà.
  • Materials o objectes que estaran en contacte amb aliments.
  • Coadjuvants tecnològics que es fan servir per elaborar aliments.

I si l’activitat de l’empresa està relacionada amb:

  • La producció, la transformació i l’elaboració i/o l’envasament d’aliments a l’engròs.
  • L’emmagatzematge i/o distribució i/o envasament de productes a l’engròs.
  • La importació de productes que procedeixen de països que no pertanyen a la Unió Europea.

Les empreses que venguin aliments online, encara que sigui directament al consumidor, també han d’estar inscrites al registre sanitari i complir amb la normativa vigent.

Requisits per obtenir el registre sanitari d’aliments

Per inscriure’t al RGSEAA és imprescindible garantir les millors condicions d’higiene a la teva empresa i disposar d’un sistema de traçabilitat. De fet, és obligatori implantar un sistema d’Anàlisi de Perills i Punts Crítics de Control (un pla APPCC). Això et permetrà portar el control de l’aigua, la formació dels treballadors, control de les instal·lacions i equips, de la neteja i la desinfecció; de les plagues; de la traçabilitat i els proveïdors; garantir unes bones pràctiques d’higiene, etc.

A Proacciona, portem més de 15 anys implantant plans APPCC i adaptant-los a la realitat concreta de cada obrador. Per això, planifiquem visites i verificacions internes per fer un seguiment correcte del sistema APPCC. Això és imprescindible per assegurar que es compleixen les obligacions en matèria d’higiene dels aliments i seguretat alimentària i evitar possibles sancions que puguin suposar la retirada del registre sanitari per part de les autoritats.

Quan sol·licitar el registre sanitari d’aliments?

Has de sol·licitar la teva inscripció al RGSEAA abans que la teva empresa d’alimentació iniciï una de les activitats esmentades en el punt anterior i abans de posar al mercat algun producte per a alimentació especial.

Com sol·licitar la inscripció al registre sanitari?

La sol·licitud es fa a l’Administració de la comunitat autònoma corresponent i, des d’allà, es fa arribar a l’Administració general de l’Estat. L’autoritat encarregada d’emetre el registre sanitari és la Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN). Segons l’activitat de la nostra empresa, es distingeix entre:

  • L’Autorització Sanitària de Funcionament: s’hi aplica empreses i establiments relacionats amb productes d’origen animal.
  • La comunicació prèvia dinici dactivitat: saplica a la resta de les empreses daliments que no tenen un origen animal.
  • La comunicació de posada al mercat: s’aplica a productes alimentaris destinats a una alimentació especial així com a aigües minerals naturals i aigües de font.

Què passa una vegada feta la sol·licitud al RGSEAA?

Un cop feta la sol·licitud, un inspector visitarà les instal·lacions i verificarà que els processos són adequats. Si tot està en ordre, procedirà a la tramitació ia la inscripció al registre sanitari d’aliments. Un cop inscrita, l’empresa queda subjecta als controls i inspeccions de Sanitat. A més, qualsevol modificació haurà de ser notificada a les autoritats sanitàries qualsevol modificació relacionada amb l’autoritat i direcció física de l’empresa, les característiques del producte o els processos d’elaboració.

¿Saps que pots accedir a la base de dades de l’AESAN? Des d’allà pots veure quines empreses i establiments estan registrats i assegurar-te que els proveïdors amb què treballes estan autoritzats.

Quines excepcions al registre sanitari hi ha?

El RGSEAA no és obligatori les empreses que manipulin, transformin, envasin, emmagatzemin o serveixin aliments per a la seva venda o entrega in situ al consumidor final com, per exemple, les botigues minoristes, restaurants, cafeteries, bars o fleques (encara que han de comunicar la seva activitat a l’administració autonòmica corresponent). Tampoc les empreses de dedicades a la producció primària de productes de terra, frescos i sense manipular, ja que aquesta compta amb els seus propis registres d’explotacions.

A Proacciona, consultoria de seguretat alimentària a Barcelona, ​​t’ajudem en el procés inscripció al Registre General Sanitari d’Empreses Alimentàries i Aliments. Ens encarreguem de tots els tràmits i t’assessorem sobre seguretat alimentària perquè compleixis els requisits necessaris per obtenir el registre sanitari.

Un cop inscrit, ens assegurem que tots els requisits se segueixen complint per evitar possibles sancions que derivin a la retirada del registre sanitari.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?