/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Què són els sistemes de seguretat alimentària?
qué son sistemas de seguridad alimentaria

Els sistemes de seguretat alimentària són una peça clau a qualsevol empresa de la indústria alimentària que vulgui garantir la innocuïtat dels aliments. Per tant, són un sistema de gestió imprescindible a tota empresa alimentària! Qui no vol elaborar productes segurs per al consumidor? Hi ha diferents sistemes de seguretat alimentària que s’apliquen a tots els processos de la cadena alimentària. N’hi ha d’obligatoris, com el sistema APPCC i, també, de molt recomanables com les normes de qualitat alimentària IFS, BRC i ISO 22000, que aporten un gran valor afegit. Continua llegint per conèixer-los. Us ajudem a decidir quina és millor per a la vostra empresa d’alimentació!

Què és la qualitat alimentària?

Comencem pel principi: segur que has sentit a parlar moltes vegades de la qualitat alimentària, però quina n’és la definició? Tot i que es tracta d’un concepte molt important a la indústria alimentària, saber explicar què és la qualitat dels aliments pot resultar difícil.

La definició de qualitat alimentària ha anat variant i evolucionant al llarg dels anys. Tot i això, es podria resumir com el conjunt de característiques que el consumidor espera i desitja que es compleixin cada vegada que compra un producte alimentari.

Els clients determinen la qualitat d’un producte basant-se, per exemple, en l’aparença, el gust o la forma. Però també tenen en compte factors nutritius com el contingut en greixos, les vitamines que conté, les calories… Així doncs, les empreses agroalimentàries s’han d’esforçar per assegurar la màxima qualitat dels aliments. Com? A partir de sistemes de gestió de la qualitat alimentària que garanteixen la seguretat del consumidor. Més avall t’ho expliquem!

 

Què és la seguretat alimentària?

A més de qualitat, els aliments han de ser totalment innocus. Els consumidors exigeixen seguretat alimentària. Però, què vol dir que un aliment és segur? Vol dir que s’estan complint un seguit de les pràctiques i condicions que han de tenir els aliments per garantir-ne la innocuïtat i la qualitat. Un sistema de seguretat alimentària evita alertes alimentàries potencials i garanteix la salut del consumidor.

Actualment, i des de l’inici de la pandèmia, que els aliments siguin segurs han esdevingut un requisit indispensable per als consumidors. La majoria ara ho té clar: sense seguretat no hi pot haver qualitat alimentària.

En resum, les empreses alimentàries han d’oferir aliments segurs i capaços de proporcionar la nutrició i la satisfacció que el consumidor mereix.

 

avantatges sistemes de gestió de qualitat alimentària

Sistemes de gestió de qualitat i seguretat alimentària

No cal explicar, doncs, per què és tan important tenir un sistema de gestió de la qualitat i la seguretat alimentària a la indústria dels aliments. L’elaboració de productes alimentaris s’ha de fer sempre sota un dels sistemes de seguretat alimentàries per garantir la innocuïtat dels aliments, un requisit legal i una exigència dels consumidors.

Tota empresa alimentària ha de tenir implantat, almenys, un sistema de seguretat alimentària obligatori com és el pla d’Anàlisi de Perills i Punts de Control Crític (APPCC).

D’altra banda, també es pot acollir a les normes de qualitat alimentària com, per exemple, IFS, BRC i ISO 22000. Aquestes certificacions en seguretat alimentària no són obligatòries, però afegeixen molt valor al producte i augmenten la confiança dels proveïdors i consumidors a els aliments.

Normes de qualitat alimentària: IFS, BRC i ISO 22000

Cada cop més empreses del sector agroalimentari opten per certificar-se en un dels estàndards de referència en seguretat alimentària. Les normes de qualitat alimentària més populars són la norma IFS, la normativa BRC y la ISO 22000 (o FSSC 22000) i implantar-les és molt senzill.

A Proacciona, consultoria en seguretat alimentària i APPCC a Barcelona, ​​ens encarreguem de tots els tràmits perquè et puguis certificar. Omple el formulari que trobaràs al final de la pàgina i ens posarem en contacte amb tu! I segueix llegint per descobrir més informació.

Les certificacions alimentàries permeten un major reconeixement de la marca i dels productes una vegada són al mercat. També garanteixen la salubritat dels aliments i demostren que l’empresa alimentària està compromesa amb la seguretat dels aliments.

El sistema APPCC

D’altra banda, qualsevol negoci de la indústria de l’alimentació ha de tenir implantat un sistema d’Anàlisi de Perills i Punts de Control Crític (APPCC). Empreses de càtering, productors agraris, empreses d’elaboració d’aliments… Totes estan obligades a disposar d’aquest sistema.

L’APPCC serveix per prevenir riscos a partir de l’anàlisi i el control dels possibles perills i punts crítics en tots els processos de la cadena de producció alimentària. Gràcies a ell, es poden evitar contaminacions als aliments provocades per microbis o agents físics o químics.

Davant d’una inspecció de sanitat, l’inspector exigirà que el negoci alimentari tingui aquest sistema de seguretat alimentària implantat. A més, en els darrers anys, s’ha convertit en un requisit inqüestionablement necessari per aconseguir la innocuïtat dels aliments.

A més, és compatible amb l’aplicació d’altres sistemes de gestió de qualitat com ara les normes de seguretat alimentària IFS, BRC i ISO 22000 (o FSSC 22000).

Hi ha 7 principis de l’APPCC que cal tenir en compte. Són els següents:

 1. Analitzar els perills que cal evitar, eliminar o reduir.
 2. Determinar els Punts de Control Crítics (PPC).
 3. Establir límits crítics
 4. Establir sistemes de vigilància per als PCC.
 5. Aplicar mesures correctives per quan es detecti algun punt de control crític fora de control.
 6. Establir procediments de comprovació del funcionament del pla APPCC.
 7. Establir un sistema documental per al sistema.

Perquè l’Anàlisi de Perills i Punts de Control Crític funcioni correctament, totes les mesures de prevenció i vigilància s’han d’implantar amb rigor. A més a més, el personal empleat ha de ser conscient de la seva importància. Per aquest motiu, és interessant fer una formació als empleats adaptada a les funcions dins del sistema de producció. Això els ajudarà a conèixer els processos i els riscos que comporten i com controlar-los i actuar si detecten errors.

El sistema APPCC l’ha d’implantar un tècnic especialitzat i és específic per a cada aliment i tipus d’elaboració. A Proacciona, tenim un equip amb més de 15 anys d’experiència aplicant aquest sistema de seguretat alimentària. Oferim diverses solucions adaptades a l’empresa, la mida i el sector. Omple el formulari que trobaràs al final de la pàgina i ens posarem en contacte amb tu!

Què són els pcc i els pc

Com hem vist, el sistema APPCC analitza els perills de cada fase de la cadena alimentària i, segons la seva probabilitat i gravetat, els classifica com a punts crítics de control.

Aquests són fases dins del sistema de producció que es consideren indispensables per prevenir l’aparició d’un perill i assegurar la seguretat del producte. Aquestes fases requereixen una monitorització o sistema de vigilància, és a dir, unes mesures per comprovar que la fase està sota control. Per això cal determinar uns paràmetres fàcilment quantificables i fiables que tinguin una relació directa amb el perill.

Per exemple, en els processos d’elaboració de conserves com la tonyina, es considera PCC la fase d’esterilització, una fase tèrmica destinada a eliminar els microorganismes de l’aliment. En aquest cas, el límit crític seria la temperatura a què arriba el producte i el temps d’aquest tractament, la qual cosa són exemples de paràmetres fàcilment controlables i analitzables. Els límits implicaran també un sistema de correcció que permeti solucionar els errors a la fase quan aquesta se surti dels límits. Seguint el cas anterior de la tonyina, podria ser tornar a passar les llaunes per la fase d’esterilització.

En canvi, els PC o Punts de Control no impliquen un perill per a la seguretat alimentària però sí que són importants per controlar la fase. En aquest cas, podríem posar com a exemple la fase de tancament de bosses de productes de pastisseria. El fet d’estar obertes o presentar defectes suposa un problema de qualitat del producte per entrades d’aire així com per temes visuals. També. per a aquests sestableixen sistemes de vigilància i de correcció.

La determinació de punts crítics de control i els punts de control a l’APPCC s’ha de fer amb l’ajuda d’un tècnic especialitzat en alimentació. Identificar-los correctament i establir mesures requereixen de formació específica i es poden cometre errors conceptuals en el procés quan es realitza per personal no format.

 

sistemes de seguretat alimentària

Avantatges d’implantar sistemes de seguretat alimentària

Els beneficis de disposar d’un sistema de gestió de la qualitat i la seguretat i la higiene alimentària són múltiples:

 1. Permeten diferenciar-se de la competència i accedir a nous mercats.
 2. Garanteixen la innocuïtat dels aliments i el valor afegit del producte.
 3. Augmenten la satisfacció dels consumidors i la confiança dels clients.
 4. Permeten reduir els riscos i prevenir possibles reclamacions o sancions.
 5. Incrementen l’eficiència dels recursos utilitzats per l’empresa alimentària.
 6. Són una demostració de transparència.
 7. Milloren la comunicació entre totes les parts implicades a la cadena alimentària.
 8. Permeten optimitzar el control de la traçabilitat alimentària a tot el procés.

 

Consultoria en seguretat alimentària i appcc a Barcelona

A Proacciona som consultors en seguretat alimentària i implantem el sistema d’Anàlisi de Perills i Punts de Control Crític. La nostra seu és a Barcelona, ​​encara que oferim els nostres serveis a tot Catalunya. Fa més de 15 anys que implantem sistemes de seguretat alimentària i normes de qualitat IFS, BRC i ISO 22000 (i FSSC 2200) en petites i mitjanes empreses.

Per què ens hauríeu d’escollir? Perquè estarem al costat de la teva empresa alimentària des del començament del procés d’implantació fins al final. Els nostres tècnics valoraran quin sistema de gestió de qualitat és millor per al teu negoci i l’adaptaran a la realitat de la pime, ajudant-te a estalviar diners i afegir valor als teus aliments. I, un cop implantat o certificat, seguirem al teu costat per assegurar-nos que tot funciona bé i la documentació està en regla. T’ajudem? Omple el formulari i ens posarem en contacte amb tu!

 

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?