/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Riscos sanitaris a Ous i Ovoproductes
riesgos sanitarios ovoproductos

Garantir la seguretat alimentària als ous i ovoproductes és una cosa indispensable per minimitzar els riscos sanitaris. En aquest article us expliquem la regulació existent en el procés de conservació, manipulació i comercialització dels ous. A més, aprendràs una mica sobre la traçabilitat que hi ha en aquests productes i com funciona la classificació dels ous segons el codi que porten imprès.

Conservació i manipulació dels Ous

És molt important que tant el consumidor com les empreses que s’ocupen de tot el procés pel qual passen els ous fins a la comercialització segueixin una sèrie de pautes per garantir la seguretat i minimitzar els riscos sanitaris. Perquè la seva conservació sigui òptima, cal que estiguin a una temperatura entre 1 i 10 ºC amb una humitat inferior al 80%. També cal evitar els canvis de temperatura sobtats perquè no es condemni l’aigua damunt la closca i puguin entrar els microorganismes pels porus.

D’altra banda, per manipular els ous de forma correcta, cal aplicar unes condicions higièniques molt estrictes. A més, en el moment de cuinar hi ha algunes pràctiques que la gran majoria de gent fa servir que haurien d’evitar-se pel seu alt risc de contaminació. Algunes són: trencar la closca colpejant el mateix recipient en què es manipularà l’ou i fer servir la seva pròpia closca per separar la clara del rovell.

Comercialització dels Ous

Actualment, la Unió Europea té una sèrie de normes per regular la comercialització dels ous als sectors que s’ocupen de la producció, etiquetatge, higiene i comercialització. Les indústries d’ovoproductes han de seguir unes normes clares per evitar possibles riscos sanitaris als ous.

Durant el procés de producció, les granges estan regulades perquè les gallines tinguin un registre i un control que sigui competent per a la producció d’ous. La granja podria arribar a vendre ous sense classificar el consumidor final, però el sector de la restauració o la indústria no.

Un cop aquests ous arriben als diferents centres d’embalatge, s’encarreguen de seleccionar i classificar els ous segons la qualitat. Aquestes empreses han de complir totes les normes higièniques del Pla APPCC. Quan el procés hagi acabat, els ous es distribuiran als punts de venda tant per al consumidor com per a la restauració.

com es classifiquen els ous

Traçabilitat i Riscos sanitaris dels Ous

El sector dels ovoproductes va ser el primer a implantar un complet sistema de traçabilitat que funcionava al llarg de tota la cadena de producció. Això es fa a través del codi imprès a la closca que facilita diverses dades com el país de producció, el productor dels ous i la cria de les gallines.

Aquest sistema de traçabilitat comença amb la impressió del codi i continua amb la classificació i embalatge de l’ou. És a dir, a banda de la impressió a la closca, els envasos també han de portar informació que fa referència a la seguretat i traçabilitat dels ous. Aquesta és la informació que has de trobar als envasos dels ous:

 • Nom i adreça de lempresa que hagi embalat els ous.
 • Número de centre d’embalatge autoritzat.
 • Categoria de qualitat i de pes.
 • Número d’ous embalats.
 • Data de consum preferent.
 • Indicació que els ous s’han de mantenir refrigerats després de la compra.
 • País d’origen, quan siguin ous importats.
 • Indicació de la forma de cria de la gallina.

El principal risc sanitari dels ous és la propagació de la Salmonella. Per evitar-la, a banda de totes les mesures sanitàries que hem anomenat anteriorment, també hi ha una cura amb el material implicat en cadascuna de les etapes. Aquest microorganisme es pot trobar a la closca de l’ou i contaminar altres elements fins a arribar a l’intestí.

Classificació de l’ou

Com hauràs pogut observar, els ous porten diversos codis etiquetats a més de la data de caducitat. Aquests números i lletres donen informació molt important al consumidor i els classifiquen en funció de les seves característiques. A continuació us mostrem un llistat amb els diferents codis que es poden trobar als ous i els seus significats:

 • A: És el primer dígit i fa referència a la cria de gallines. Els seus valors poden ser els números donats a continuació.
 • B: El segon i tercer dígit dóna informació sobre el país on tenen origen els ous. Per exemple, en el cas d’Espanya, apareixeria el codi ES.
 • C: La resta dels dígits identificaran el productor.
 • 0: Són ous de producció ecològica.
 • 1: Fa referència als ous campers.
 • 2: Els ous s’han produït a terra.
 • 3: Les gallines produeixen en gàbies.
 • S: És la mida més petita i correspon a ous de menys de 53g.
 • M: Són ous mitjans entre 53 i 63g.
 • L: Tenen una mida més gran entre els 63 i 73g.
 • XL: Són ous amb una mida molt gran i superior a 73g.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?