BLOG

Seguretat alimentària en materials en contacte amb aliments

En aquest article us mostrem què és un material en contacte amb aliment, quines substàncies es poden derivar d’aquests materials i quina informació ha de tenir un envàs, tot això per garantir la seguretat alimentària. A Proacciona, consultoria de seguretat alimentària de Barcelona, ​​som experts en assessorar empreses del sector alimentari en tots els seus àmbits.

Què és un material en contacte amb aliment?

Segons l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA), els materials i els envasos en contacte amb els aliments són aquells “prou inerts perquè els seus components no tinguin un efecte negatiu en la salut dels consumidors ni influeixin en la qualitat dels aliments” .

Les seves característiques principals es poden resumir en tres punts:

  • No han de representar cap perill per a la salut humana.
  • No han de provocar modificacions inacceptables de la composició dels aliments.
  • No han de provocar alteracions de les característiques organolèptiques dels aliments.

L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha facilitat detalladament la xifra de notificacions en relació amb el tipus de producte implicat. Pel que fa als materials en contacte amb aliments (MECA), s’han notificat en cinc anys 65 casos a Espanya.

L’autoritat encarregada d’avaluar els materials que cal entrar en contacte és l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA).

Quines substàncies poden derivar dels materials en contacte amb aliments?

Algunes de les substàncies que es poden derivar d’aquest tipus de materials, segons l’ACSA són:

  • Hidrocarburs d’olis minerals (MOH): Deriven principalment de la destil·lació del petroli cru. Poden ser presents en aliments, ja sigui per l’ús d’additius alimentaris o per la contaminació ambiental. Per exemple, de lubrificants de les màquines que s’utilitzen durant la producció d’aliments.
  • Semicarbazida (SEM): És un contaminant que s’ha trobat en varietat de productes, sobretot en aquells envasats de vidre amb tapes de metall i juntes de plàstic. La seva presència en aliments es deriva de l’ús fraudulent dels productes.
  • 2-isopropiltioxantona (ITX): S’usa com a fotoiniciador a la impressió. S’han donat alguns casos de contaminació en productes com ara la llet infantil, en entrar en contacte la part externa de l’envàs (que conté una part impresa amb tinta) amb la part interna.
  • Bisfenol A (BPA): És un compost orgànic que es fa servir principalment en la fabricació de plàstics. Aquesta substància és objecte de recerca, ja que se’l considera un disruptor endocrí, amb un impacte directe al sistema hormonal per la seva capacitat d’adherir-se als receptors d’estrògens.
  • 4-metilbenzofenona (4MBF): Aquesta substància, similar a l’ITX, s’usa com a fotoiniciador de tintes per a impressió, principalment en caixes de cartró. El 2009, es va posar en alerta la presència de 4MBF en productes de cereals.
Cultura de seguretat alimentària

Principals materials que poden estar en contacte amb els aliments

Aquests són els principals materials que poden estar en contacte amb els aliments:

  • Cautxú
  • Ceràmica
  • Paper i cartó
  • Cristall
  • Silicones
  • Plàstics
  • Fusta
  • Productes tèxtils
  • Metalls
  • Suro
  • Ceres

Informació que s’ha d’incloure als envasos

A l’article 15 del Reglament (CE) núm. 1935/2004, que regula els materials i objectes destinats a entrar en contacte amb aliments, especifica quina informació s’ha d’incloure als envasos:

  • La llegenda “per a contacte amb aliments”, o una indicació específica sobre el seu ús (màquina de cafè, ampolla de vi…), o el símbol. La informació es pot gravar a l’envàs o pot estar indicada a l’embalatge.
  • Les dades del fabricant o comercialitzador.
  • Les recomanacions d’ús del fabricant. Aquestes vindran indicades a través de simbologia o d’instruccions:
    • Apte per a congelador.
    • Apte per a microones.
    • Apte per a rentaplats.
    • No escalfeu a més de 75ºC.
  • Un envàs de plàstic amb un símbol d’un número dins d’un triangle que segueix un codi internacional serveix per informar sobre el tipus de plàstic i així facilitar-ne el reciclatge.

Si necessiteu més informació o assessorament per garantir la seguretat alimentària, no dubteu a contactar amb Proacciona, consultoria alimentària amb més de 15 anys d’experiència en el sector.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?