/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Com preparar les inspeccions de sanitat a la indústria alimentària
inspecciones de sanidad

Totes les empreses del sector de l’alimentació i de l’hostaleria s’hauran d’enfrontar en algun moment a les temudes inspeccions de Sanitat. Això vol dir que hauran d’afrontar una auditoria interna que duu a terme un inspector de Sanitat de la seva comunitat autònoma de forma periòdica. I compte perquè es poden presentar sense haver-ho notificat prèviament! Per això, és tan important estar sempre preparat i complir els requisits exigibles per l’Estat. T’ensenyem com afrontar una inspecció sanitària a la indústria alimentària. Continua llegint!

Per què serveixen les inspeccions de Sanitat?

Molt fàcil! Els inspectors sanitaris visiten les instal·lacions i establiments alimentaris per assegurar-se que compleixen amb la normativa de seguretat i higiene alimentària. També comproven que els mètodes de neteja i desinfecció com, per exemple, el pla de control de plagues, compleixen les seves funcions.

La seva feina consisteix a garantir que les empreses que ofereixen serveis alimentaris ofereixen aliments segurs i innocus per evitar malalties transmeses pels aliments. A més, asseguren que els empleats de les empreses alimentàries i l’hostaleria treballen bones condicions i sense riscos higienicosanitaris.

Per poder-ho dur a terme, demanaran diferents documents obligatoris com, per exemple, el pla d’Anàlisi de Perills i Punts de Control Crítics i analitzaran els equips i instal·lacions.

 

Què és un inspector de Sanitat?

Qui fa les inspeccions sanitàries és l?inspector sanitari. És l’encarregat de comprovar visualment i documentalment que es compleixen les condicions de salubritat i seguretat alimentària.

En el cas de Catalunya, les empreses no subscrites al Registre Sanitari d’Indústries i Productes Alimentaris de Catalunya (RISPAC) reben visites d’inspectors municipals. En canvi, les que sí que ho estan, se sotmeten també al control autonòmic i estatal, ja que també estan inscrites del Registre General Sanitari d’Empreses Alimentàries i Aliments.

Quan apareixerà un inspector de Sanitat sol ser un misteri, llevat que es tracti de la primera presa de contacte. Per exemple, quan una empresa d’aliments sol·licita la inscripció al Registre Sanitari, sap que rebrà una inspecció de Sanitat on savaluarà si compleix els requisits o no. Un altre motiu de visita pot ser una denúncia o queixa rebuda per l’Administració, una alerta sanitària o una campanya concreta de controls.

Normalment, els controls es realitzen de forma periòdica i sovint que depèn del risc sanitari i de diversos factors com l’historial de l’empresa alimentària o el tipus d’aliment que fabrica.

en què consisteix una inspecció de sanitat

Els punts que mira un inspector de Sanitat

Quan rebis una inspecció de Sanitat, hauràs de presentar la documentació que assegura la seguretat alimentària. Per això, és important que tinguis aquesta informació sempre disponible i que l’hagis adaptat a la teva empresa. Alguns dels aspectes en què es fixa l’inspector sanitari són:

 1. Documentació i registres del pla APPCC.
 2. Carnet de manipulador daliments.
 3. Registres sobre el manteniment de la cadena del fred. Comprovarà les condicions ambientals de les cambres frigorífiques i el control de la temperatura i la humitat.
 4. Les condicions higièniques dels aliments i de les instal·lacions (parets, terres, sostres…).
 5. Les condicions sanitàries de les matèries primeres. A més, és probable que comproveu la documentació.
 6. L’estat dels aliments que es conserven a la nevera i dels que no necessiten fred. A més, mirarà si els aliments no compatibles amb l’emmagatzematge frigorífic es guarden degudament per separat.
 7. Les condicions sanitàries dels productes un cop acabats.
 8. La manera com lempresa de desfà dels residus i la neteja a la zona de buidatge i contenidors.
 9. El pla de control de l’aigua, per assegurar-se que laigua és de bona qualitat.
 10. El material dels envasos i que el transport de mercaderia es fa de manera adequada.

Aquests són diversos punts que pot mirar un inspector de sanitat. Tot i això, no són tots. Per aquest motiu, és important complir de manera habitual els requisits higienicosanitaris i la normativa en seguretat alimentària. A més, és imprescindible disposar d‟un sistema d‟Anàlisi de Perills i Punts de Control Crític (APPCC) sempre actualitzat i adaptat a lempresa.

El sistema APPCC

No passareu la inspecció sanitària si no teniu implantat un sistema d’Anàlisi de Perills i Punts Crítics de Control. Aquest sistema és obligatori al sector de la indústria alimentària i al de l’hostaleria (en restaurants, bars, cafeteries…).

L’APPCC analitza els riscos potencials en tots els processos de la cadena de producció alimentària amb l’objectiu d’identificar-los i prevenir intoxicacions alimentàries. A més, garanteix que es compleix la normativa vigent de seguretat alimentària.

Per implantar-lo, és molt recomanable comptar amb tècnics especialitzats, amb els coneixements necessaris per aplicar-lo i adaptar-lo a la realitat de cada empresa alimentària. A Proacciona, portem més de 15 anys implantant el pla APPCC i t’ajudem a aplicar-lo a la teva empresa de la indústria alimentària ia fer-ne el seguiment per garantir que compleixes els requisits.

Sancions a les inspeccions sanitàries

Què passa quan no passes un control sanitari? Una acta de Sanitat desfavorable sol ser un dels principals motius pels quals contracten els nostres serveis de consultoria. Tot i que, com ja hem dit, seria recomanable anticipar-se per prevenir problemes amb l’Administració Pública des del principi.

Una segona inspecció de Sanitat desfavorable obre la possibilitat que s’iniciï un requeriment de sanció. Això vol dir que, si hi ha una tercera inspecció i no es passa, l’empresa alimentària podria ser sancionada o multada.

És important tenir en compte que una sanció de Sanitat pot implicar el tancament temporal o permanent de lactivitat, segons la seva severitat. Per aquest motiu, és molt important prendre’s seriosament les inspeccions de Sanitat.

Si la teva empresa no ha passat la inspecció sanitària, has dactuar amb rapidesa. A l’acta de Sanitat es detallen els defectes que cal esmenar en un termini màxim, després del qual es farà una segona inspecció.

Una bona opció és contractar un tècnic especialista, que disposarà dels coneixements necessaris per corregir els problemes que ha trobat a inspector sanitari. Actuar ràpid us ajudarà a prevenir els inconvenients que podrien sorgir de no tractar els defectes. A Proacciona, consultoria en seguretat alimentària i APPCC, us ajudem a complir amb els estàndards ia passar amb èxit les inspeccions de Sanitat.

com passar inspeccions de sanitat

Recomanacions per afrontar les inspeccions de Sanitat amb èxit

 1. Com ja hem comentat, cal disposar de tota la documentació en regla. L’inspector de Sanitat ha de fer la inspecció documental per assegurar-se que l’empresa alimentària o d’hostaleria disposa de tots els documents necessaris vigents i actualitzats.
 2. A més, comprovarà si la infraestructura de lestabliment és adequada. Les instal·lacions han de complir els requisits higiènics i s’haurà d’acreditar que es disposa d’un pla de neteja i desinfecció tant de l’espai com de la maquinària.
 3. Els inspectors sanitaris es fixaran a l’estat dels aliments i també com es conserven els productes, per exemple, a les cambres frigorífiques. Per tant, és important assegurar-se que tot el procés de manipulació i emmagatzematge daliments funciona correctament.
 4. Una altra de les seves funcions és assegurar-se que els empleats compleixen els requisits per treballar a l’empresa alimentària. Per això, cal comprovar que tothom disposa del carnet de manipulador d’aliments. I no només això, sinó que han de conèixer les normes de manipulació d’aliments i els requisits per treballar de manera segura.
 5. Per afrontar amb èxit una inspecció de Sanitat és molt recomanable disposar de l‟assessorament extern d‟una empresa especialitzada, com una consultora externa.

Consultoria en seguretat alimentària i APPCC a Barcelona

A Proacciona us acompanyem durant les inspeccions de Sanitat i ens assegurem que la vostra empresa alimentària disposa de la documentació pertinent i actualitzada. Els nostres tècnics visiten de forma periòdica les instal·lacions per comprovar que el seu estat de neteja i desinfecció és adequat i fan formació als treballadors per assegurar que té els coneixements essencials per superar la inspecció sanitària. T’ajudem a superar la inspecció sanitària? Omple el formulari i ens posarem en contacte amb tu!

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?