/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Diferència entre data de caducitat i data de consum preferent
fecha de caducidad, consumo preferente, alimentos, bebidas, alimentación, sector alimentario, agroalimentario, appcc, ifs, brc, fssc 22000, certificaciones, seguridad alimentaria, inocuidad alimentaria, calidad alimentaria

Data de caducitat i data de consum preferent són dos conceptes diferents que moltes vegades confonem. Quina diferència hi ha entre la caducitat i la vida útil dels aliments? Continueu llegint, us expliquem per què són diferents!

 

Què diferencia la data de caducitat de la data de consum preferent?

Data de caducitat

La principal diferència entre la data de caducitat i la de consum preferent és que la primera s’indica en productes que són molt peribles i amb risc microbiològic. Això són, per exemple, carns i peixos crus i frescos on hi pot haver bacteris patògens i la vida útil dels quals és de pocs dies. Un cop ha vençut la data de caducitat, aquests aliments ja no s’han de consumir perquè poden estar fets malbé, en mal estat o poden fins i tot ser perillosos per la presència de bacteris patògens.

Data de consum preferent

En canvi, la data de consum preferent s’aplica a productes força més duradors i que són estables. Un cop passada la data, els aliments poden haver perdut part de les seves propietats: presentar un sabor una mica ranci, haver perdut aroma, olorar extrany, tenir una altra textura o color… No obstant, no hi ha risc microbiològic per als consumidors.
data de consum preferent

Importància de la data de caducitat

La data de caducitat fa referència a un període curt després del qual l’aliment no es considera segur per consumir-lo. Això vol dir que, a causa del creixement microbiològic, l’aliment pot contenir agents patògens causants de malalties. Per tant, la data de caducitat estima una vida durant la qual es conserva la seguretat alimentària i durant la qual la salut del consumidor no es posa en risc.

La data de consum preferent o data de durada mínima és una data destinada a productes no peribles i, a més, estables. Aquest model de vida útil marca una data després de la qual les propietats de l’aliment, nutricionals o organolèptiques (sabor, olor, textura) es veuen compromeses. És a dir, passada la data indicada, el producte no suposarà un perill per a la salut, però sí que es veurà alterat. Aquest és el cas dels iogurts que, encara que per llei estigui marcada una data de caducitat, en realitat són productes estables que haurien de portar una data de consum preferent.

Com es calcula la caducitat dels aliments?

Aquestes dues dates es calculen mitjançant estudis de laboratori que simulen les condicions normals de conservació de l’aliment. Els productes s’analitzen regularment amb una marcada periòcid fins que els resultats analítics no són aptes. Es considera, doncs, que a partir d’aquest període el producte ha complert la seva vida útil. Per això, els resultats són sempre estimacions preses amb el principi de precaució, cosa que fa que sempre tendeixin a escurçar la vida real del producte per tal d’assegurar les seves condicions fins a la data marcada.

Data de caducitat i data de consum preferent

Els aliments caducats es poden consumir?

Sabies que hi ha aliments caducats que es poden consumir? És el cas del iogurt que es produeix a través de llet incubada durant un cert període. Per produir-lo s’injecten a la llet, després de ser pasteuritzada (escalfada per destruir microorganismes nocius o patògens), uns determinats microorganismes perquè aquests fermenten la llet i produeixin el iogurt. Després d’aquest període, el iogurt ja es comercialitza com a tal o bé es bat (iogurt batut) però no es realitza cap procés d’escalfament per destruir aquests microorganismes.

Caducitat del iogurt

Per aquesta raó, el iogurt es considera un aliment “viu”, és a dir, un aliment que, igual que el vi, evoluciona amb el pas dels dies conforme els bacteris fermenten i acidifiquen el iogurt. Això impossibilita cada cop més el creixement de bacteris patògens, fins que l’aliment d’aquests, la lactosa, sigui consumida del tot. Després de la data de consum preferent, el mitjà del iogurt es troba més acidificat del normal, per la qual cosa el gust ens seria a molts desagradables, especialment als països occidentals, on el iogurt es consumeix buscant un sabor el més neutre possible. D’aquesta manera, tot i que no suposa un risc per al consumidor, la percepció del consumidor seria la d’un aliment en mal estat (malgrat no ser-ho).

data de caducitat

Caducitat d’aliments processats

També les galetes i els pastissos que han superat la data de consum preferent es poden consumir, encara que és probable que estiguin una mica més rancis. Els aperitius salats, les pastes fresques i els productes d’ultramarins, generalment, també es poden menjar si se supera la data de caducitat per uns dies o un mes. Tot i això, sempre cal provar-los primer per saber si tenen bon sabor. A més, els embotits envasats al buit i els curats o formatges, que són més resistents, també són comestibles encara que s’hagi passat la data.

Caducitat d’alcohol i begudes

Finalment, les begudes refrescants i l’alcohol també es poden consumir més enllà de la data de caducitat, encara que el color i el sabor es poden veure també alterats. Aquests canvis es poden traduir en la pèrdua de la dolçor, ja que els edulcorants es poden haver descompost. Tanmateix, com en tots els casos, és primordial mirar-los, olorar-los i assaborir-los abans de decidir si es consumeixen o no.

Quina data ha de figurar obligatòriament a l’etiquetatge?

Segons el Reial Decret 1334/1999, en tot producte hi ha de figurar una data de durada mínima o una data de caducitat. Totes dues, a més, són excloents i no es poden fer servir en un mateix productes. No obstant això, hi ha productes exempts d’aquesta obligatorietat com ara:

  • Les fruites i hortalisses fresques
  • Els vins
  • Els vinagres
  • Altres begudes alcohòliques fetes a base de raïm o mostres de raïm
  • Begudes alcohòliques amb una graduació superior a 10
  • El sucre
  • Els chicles i productes similars

Les etiquetes dels productes han de ser clares i visibles, i contenir tota la informació necessària que garanteixi la seguretat i la qualitat dels aliments. No és només un tema legal, sinó també guanyar-se la confiança dels consumidors, que cada cop més es fixen en la procedència dels productes i valoren la transparència.

A Proacciona, consultoria en seguretat alimentària de Barcelona i APPCC, estem compromesos amb la seguretat alimentària i la qualitat i innocuïtat dels aliments. Amb més de 15 anys d’experiència, us podem ajudar a elaborar l’etiqueta perfecta i completa atenent la normativa vigent. El nostre equip tècnic us proporcionarà els coneixements necessaris per al correcte etiquetatge dels aliments segons la legislació actual. T’ajudem? Omple el formulari i ens posarem en contacte amb tu. A més, també pots apuntar-te al nostre curs en línia “Etiquetatge d’aliments”. En tan sols 15 hores obtindràs el certificat de formació en Traçabilitat i Etiquetatge. Demana més informació!

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?