/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Diferències entre pèrdua i malbaratament alimentari

Pèrdua i malbaratament alimentari són conceptes similars, encara que amb diferents matisos.

La pèrdua d’aliments es produeix a la cadena de subministraments quan els aliments viatgen del camp al mercat majorista, mentre que el malbaratament d’aliments es dóna en l’àmbit del comerç al detall i del consumidor.

A Proacciona, consultoria de seguretat alimentària, comptem amb anys d’experiència per garantir que es minimitzin les pèrdues dels aliments al sector de l’alimentació.

En què es diferencien les pèrdues i el malbaratament alimentari?

D’una banda, la pèrdua d’aliments fa referència a tot aquell producte alimentari que es descarta, incinera o rebutja al llarg de la cadena de subministrament i no tenen cap ús productiu al final. De fet, segons l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), aproximadament el 14% dels aliments produïts es perden durant el transport del camp al mercat.

D’altra banda, el malbaratament alimentari es produeix a una escala menor, però amb un gran impacte. És el cas dels comerços i les llars. El 2020, a Espanya es van desaprofitar 1.364 milions de quilos d’aliments. La major part d’aliments desaprofitats van ser aquells que ni es van arribar a utilitzar (per exemple, fruites i verdures) al costat del menjar ja preparat.

Els aliments que més es desaprofiten són les fruites, les verdures i hortalisses, el pa fresc, la llet líquida i els lactis. Per evitar aquesta realitat, és important mantenir unes bones pràctiques en relació amb els productes alimentaris.

Per què es perden els aliments?

Els motius principals de la pèrdua alimentària són males tècniques de collita, poc control en infraestructures i instal·lacions d’emmagatzematge, refrigeració en condicions climàtiques complicades o una manipulació incorrecta.

La pèrdua d’aliments no només comporta un cost econòmic, sinó que també té una gran repercussió a nivell ambiental. D’acord amb la FAO, anualment es perden 1.300 milions d’aliments, 1.400 milions d’hectàrees i 250 km3 per produir aliments que finalment no seran consumits. A més, s’emeten gasos d’efecte hivernacle equivalents a 1,5 gigatones de CO2.

Cultura de seguretat alimentària

Consells per evitar la pèrdua d’aliments

Per evitar la pèrdua d’aliments, cal una inversió més gran en infraestructures, transport, indústria alimentària i embalatge. Tots aquests processos també exigeixen un control més gran.

Al nostre blog podràs trobar entrades relacionades amb la reducció de les pèrdues d’aliments, però us deixem alguns consells generals:

  • Tenir un sistema de planificació sòlid.
  • Comptar amb un diari històric de la demanda.
  • Assegureu-vos que les dates de caducitat són visibles.
  • Mantenir una bona comunicació amb els proveïdors.

Recomanacions per reduir el malbaratament d’aliments

El malbaratament alimentari afecta sobretot a menor escala: consumidors i detallistes. L’hostaleria també juga un paper important en tant que suposen un 12% del malbaratament alimentari segons l’Organització Europea de l’Hostaleria (HOTREC). Algunes recomanacions generals poden ser:

  1. Comprar només allò necessari.
  2. Entendre la diferència i el significat entre dates de caducitat i de consum preferent.
  3. Afegir a la cistella de la compra aquelles fruites i verdures que no tinguin “tan bon aspecte”.
  4. Prioritzar el menjar perible.
  5. Saber com guardar correctament els aliments.

La reducció de la pèrdua alimentària és un dels primers passos per assegurar la innocuïtat dels productes alimentaris. Si vols evitar pèrdues d’aliments, ja sigui a qualsevol dels sectors que treballen en aquest àmbit, no dubtis a contactar amb Proacciona, experts en seguretat alimentària, a través del formulari que es pot trobar a continuació.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?