El Campylobacter és un bacteri considerat la causa bacteriana més freqüent de gastroenteritis al món.
És una infecció molt freqüent que afecta totes les edats, però sobretot menors de 2 anys. Sol ser una infecció lleu, encara que pot ser perillosa per a nens, persones immunodeprimides i persones grans.
A Proacciona, consultoria de seguretat alimentària de Barcelona, som experts a assessorar les empreses de la indústria alimentària. D’aquesta manera, es pot arribar a garantir la prevenció de bacteris com ara el Campylobacter.
En quins aliments es pot trobar el Campylobacter?
La via principal de transmissió és l’aliment contaminat, prevalent en carns poc cuinades i productes lactis sense bullir o contaminats.
Aquest bacteri sol contaminar:
- Carn, sobretot el pollastre. El Campylobacter sol aïllar-se al tub digestiu de determinats mamífers i aus.
- Llet crua i productes derivats.
- Peix, amb menys freqüència.
- Plats preparats.
- Vegetals de consum cru.
L’EFSA va informar que el 2009, un 31% de la carn de pollastre fresca al mercat europeu era positiu a Campylobacter.
A Catalunya, el 2018 es van notificar 5.352 casos, fet que la converteix en la zoonosi més freqüent al territori. A La Unió Europea, es van reportar 220.682 casos humans el 2019.
Prevenir el campylobacter
Aquest bacteri sobreviu molt bé a temperatures de refrigeració (0-10ºC), però la congelació disminueix el creixement de la població bacteriana entre un 50 i un 90% en funció del temps. D’altra banda, el Campylobacter mor a temperatures per sobre de 65 ºC.
La presència d’aquest bacteri es pot prevenir mitjançant algunes pràctiques:
- Aplicació de calor mitjançant la cocció, la pasteurització o la irradiació.
- Bones pràctiques de manipulació dels treballadors de la indústria càrnia i làctia.
- Control de totes les etapes de la cadena alimentària: producció, manufactura, transport i d’altres.
- Desinfecció correcta d’eines.
- A casa, no consumiu productes sense coure ni pasteuritzar i manteniu unes bones pràctiques higièniques a l’hora de cuinar.

El Reglament (UE) 2017/1495
La Comissió Europea va establir el 2017 uns criteris microbiològics per al Campylobacter en canals de pollastre, ja que és un dels principals focus de proliferació del bacteri.
A Proacciona, som experts en garantir la seguretat alimentària. Mitjançant auditories i controls exhaustius per part dels nostres tècnics, assegurem que es compleixen totes les mesures per evitar la intromissió de bacteris com el Campylobacter.
Si necessites més informació no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres.