BLOG

Prevenció del campylobacter

El Campylobacter és un bacteri considerat la causa bacteriana més freqüent de gastroenteritis al món.

És una infecció molt freqüent que afecta totes les edats, però sobretot menors de 2 anys. Sol ser una infecció lleu, encara que pot ser perillosa per a nens, persones immunodeprimides i persones grans.

A Proacciona, consultoria de seguretat alimentària de Barcelona, ​​som experts a assessorar les empreses de la indústria alimentària. D’aquesta manera, es pot arribar a garantir la prevenció de bacteris com ara el Campylobacter.

En quins aliments es pot trobar el Campylobacter?

La via principal de transmissió és l’aliment contaminat, prevalent en carns poc cuinades i productes lactis sense bullir o contaminats.

Aquest bacteri sol contaminar:

  • Carn, sobretot el pollastre. El Campylobacter sol aïllar-se al tub digestiu de determinats mamífers i aus.
  • Llet crua i productes derivats.
  • Peix, amb menys freqüència.
  • Plats preparats.
  • Vegetals de consum cru.

L’EFSA va informar que el 2009, un 31% de la carn de pollastre fresca al mercat europeu era positiu a Campylobacter.

A Catalunya, el 2018 es van notificar 5.352 casos, fet que la converteix en la zoonosi més freqüent al territori. A La Unió Europea, es van reportar 220.682 casos humans el 2019.

​Prevenir el campylobacter

Aquest bacteri sobreviu molt bé a temperatures de refrigeració (0-10ºC), però la congelació disminueix el creixement de la població bacteriana entre un 50 i un 90% en funció del temps. D’altra banda, el Campylobacter mor a temperatures per sobre de 65 ºC.

La presència d’aquest bacteri es pot prevenir mitjançant algunes pràctiques:

  • Aplicació de calor mitjançant la cocció, la pasteurització o la irradiació.
  • Bones pràctiques de manipulació dels treballadors de la indústria càrnia i làctia.
  • Control de totes les etapes de la cadena alimentària: producció, manufactura, transport i d’altres.
  • Desinfecció correcta d’eines.
  • A casa, no consumiu productes sense coure ni pasteuritzar i manteniu unes bones pràctiques higièniques a l’hora de cuinar.
Cultura de seguretat alimentària

El Reglament (UE) 2017/1495

La Comissió Europea va establir el 2017 uns criteris microbiològics per al Campylobacter en canals de pollastre, ja que és un dels principals focus de proliferació del bacteri.

Reglament (UE) 2017/1495 de la Comissió, de 23 d’agost de 2017, que modifica el Reglament (CE) núm. 2073/2005 pel que fa a Campylobacter en canals de pollastres d’engreixament:

A Proacciona, som experts en garantir la seguretat alimentària. Mitjançant auditories i controls exhaustius per part dels nostres tècnics, assegurem que es compleixen totes les mesures per evitar la intromissió de bacteris com el Campylobacter.

Si necessites més informació no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?
/* JS para menú plegable móvil Divi */