/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

La importància duna bona formació del personal

Segons el Pla de Seguretat Alimentària de Catalunya, alguns dels principals factors que contribueixen als brots de malalties de transmissió alimentària són la manipulació no higiènica dels aliments o un manipulador infectat, entre d’altres. No obstant això, aquests factors es poden solucionar amb un bon pla de formació en matèria de seguretat alimentària.

Una incorrecta manipulación de los alimentos y la poca higiene durante el procesamiento de los productos alimentarios puede provocar la proliferación de bacterias y microorganismos como la listeria o la salmonela.

Context

Espanya és el tercer país de la Unió Europea que reporta més casos de listeria anualment, per la qual cosa és essencial reforçar l’autocontrol als establiments i formar adequadament el personal que té contacte directe amb els productes. D’aquesta manera, podem observar la gran importància de tenir un personal responsable i format en seguretat alimentària i autocontrol.

D’altra banda, s’ha pogut observar com hi ha una certa diversitat als nivells de formació dels treballadors segons la mida de l’empresa. Les grans empreses tenen un personal molt més format, amb procediments de treball molt controlats, mentres que les petites empreses presenten un baix nivell de formació en matèria de seguretat alimentària.

Per això, cal donar visibilitat a la importància de la formació dels manipuladors, dotant-los d’una instrucció bàsica, continuada i amb uns continguts mínims per garantir la innocuïtat dels aliments.

Cultura de seguretat alimentària

Per què és important formar el personal en seguretat alimentària?

Recents estudis epidemiològics realitzats a Catalunya en els darrers anys apunten que la restauració és el primer lloc on es donen brots de toxiinfecció alimentària, representant entre un 30% a un 60% del total de casos que es reporten anualment. El segueixen les activitats de preparació de menjar al públic (per exemple, locals de menjar a domicili) i altres col·lectivitats (residències, escoles…).

Els investigadors conclouen que un dels factors més decisius associats als brots de toxiinfecció alimentària és la mala praxi en la manipulació d’aliments i els errors humans en el compliment de les normes d’higiene.

Si es garanteix una bona formació del personal en matèria de seguretat alimentària, és més probable que es redueixin les xifres de brots per intoxicacions alimentàries, i es podrà garantir una major competitivitat al mercat.

Què diu la llei?

El Reglament (CE) núm. 852/2004 del Parlament Europeu i del Consell, de 29 d’abril del 2004, relatiu a la higiene dels productes alimentaris preveu que l’operador de l’empresa alimentària és el principal responsable que es garanteixi la innocuïtat dels aliments i la seva seguretat, però també de l’aplicació de procediments basats a l’APPCC (Anàlisi de Perills i Punts de Control Crítics). Més específicament, el capítol XII de l’annex II, relatiu a la formació, estableix que els operadors de l’empresa han de garantir la instrucció o la formació dels manipuladors de productes alimentaris d’acord amb la seva activitat laboral.

Per tant, la normativa vigent en matèria de seguretat alimentària estableix l’obligatorietat del curs de manipulador d’aliments per a tots aquells treballadors que operin al sector. A més, el Reial decret 126/2015 dictamina que las empreses hoteleres han d’acreditar que els treballadors s’han format en matèria d’al·lèrgens i intoleràncies alimentàries.

A Proacciona, consultoria de seguretat alimentària de Barcelona, ​​comptem amb diferents cursos i càpsules formatives per mantenir tot el personal relacionat amb l’hosteleria i la restauració al dia en matèria de seguretat alimentària. De fet, oferim apartats específics sobre cadascuna de les temàtiques relatives a la manipulació daliments.

En aquests casos, poden ser realment útils cursos de manipulador d’aliments en diferents àmbits: el sector de la restauració, el de panificador i brioixeria, del sector lacti, entre molts altres que podreu veure a la nostra web.

Per a més informació podeu omplir el formulari que trobareu a continuació.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?