/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Quina diferència hi ha entre el pla APPCC i el pla Food Defense?

Hi ha diferents amenaces que poden posar en risc la seguretat alimentària: riscs biològics, físics i químics. Aquests poden donar-se de manera deliberada o no intencionada. Vet aquí on cal distingir dos plans per protegir els productes i garantir la innocuïtat alimentària: el pla APPCC i el Food Defense.

En aquest article us mostrem les diferències entre tots dos sistemes i les seves característiques principals. Per a més informació, no dubteu a contactar amb Proacciona, consultoria de seguretat alimentària a Barcelona.

Pla Food Defense

La defensa alimentària o Food Defense estableix mesures per reduir la possibilitat que persones vulguin fer malbé o contaminar de manera intencionada el subministrament d’aliments, ja sigui a través de substàncies químiques, agents biològics o altres.

L’adulteració dels aliments, les violacions de l’empaquetat o les contaminacions deliberades són alguns dels exemples que el pla de defensa alimentària pretén evitar.

Aquest pla de defensa alimentària ha dincloure activitats de control, de prevenció i pautes de treball. Alguns exemples són:

 • Tancament perimetral
 • Control d’accés del personal
 • Precintat de cisternes durant el transport
 • Vigilància de la zona d’aparcament
 • Accessos restringits a certes zones
 • Cambres de seguretat

El disseny del Pla de Food Defense ha d’incloure la identificació de possibles amenaces internes (empleats insatisfets, personal de manteniment o de neteja…) i externes (grups organitzats com activistes o terroristes, empreses competidores, visites…), gestió de solucions per a les potencials amenaces i implantació de les dites solucions.

Pla APPCC

El Pla APPCC és un sistema de gestió de seguretat alimentària. Es basa en identificar els riscos i les mesures específiques per controlar la qualitat alimentària. L’objectiu principal és garantir la seguretat dels aliments en tots els processos de la cadena de producció.

Aquest sistema és obligatori per a totes les empreses alimentàries que desenvolupen la seva activitat a les fases de producció d’aliments i en els processos de preparació.

Cultura de seguretat alimentària

Diferències entre APPCC i Food Defense

 • El Pla Food Defense és aquell que pretén identificar, controlar i prevenir les fonts de contaminació alimentària de manera intencionada.
 • La defensa alimentària inclou mesures de seguretat del personal, com ara controls d’accés, mètodes per identificar els treballadors, però també seguretat a oficines, zones comunes, emmagatzematge i control interior i exterior de la fàbrica.
 • El Pla APPCC permet identificar els perills físics, químics i biològics als aliments de forma no intencionada.
 • El sistema APPCC se centra exclusivament en la prevenció de factors casuístics que poden posar en risc la seguretat dels aliments.

Avantatges d’implantar un Pla de Food Defense

La implementació d’un pla de defensa d’aliments és necessària per:

 • Complir els requisits de les normes IFS i BRC.
 • Reduir els riscos de contaminació deliberada.
 • Garantir la innocuïtat alimentària.
 • Establir llocs de treball sense riscos per als treballadors.
 • Mantenir la imatge i la confiança en l’empresa.

Necessites assessorament?

A Proacciona, consultoria de seguretat alimentària a Barcelona, ​​som experts en oferir assessorament continu, basat en visites periòdiques a l’empresa alimentària. Tenim anys d’experiència en adaptar la documentació del pla APPCC a cada negoci concret i a les vostres necessitats. No dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres per a més informació.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?