/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Bones pràctiques higièniques a la indústria alimentària
Buenas prácticas higiénicas

Les bones pràctiques són un conjunt de pauts i comportaments apropiats en un determinat context destinats a assegurar la qualitat, ia vegades seguretat, de la tasca a realitzar. Aquestes s’han de seguir no només a l’àmbit alimentari, sinó també sanitari, químic, industrial, etc.

En el context alimentari, una de les pautes més importants a seguir són les bones pràctiques higièniques. Fan referència a un conjunt de pràctiques i comportaments que permeten assegurar una bona qualitat higiènica del servei i del producte. Aquestes pautes són generals per a l’àmbit alimentari, però és important adequar-les a l’activitat que es realitzi, ja que no tots els processos i els productes requereixen les mateixes mesures. No obstant això, podem destacar certs comportaments generals que cal seguir per garantir la higiene alimentària.

Rentat de mans

Potser és el punt més important de les bones pràctiques higièniques. El rentat de mans és l’hàbit higiènic més important a l’àmbit sanitari i alimentari. Les nostres mans i pell estan poblades per gran quantitat de microorganismes, principalment bacteris, la majoria inofensius, que poden passar a l’aliment per contacte directe o indirecte, és a dir, a través de superfícies o utensilis que hagin estat tocats i usats posteriorment. Cal aclarir l’existència de dos tipus de microorganismes: els patògens, causants de malalties i els banals, responsables del deteriorament ràpid. Per aquesta raó, el rentat de mans no respon únicament a raons exclusivament sanitàries, sinó que també ens permet allargar la vida útil del producte, és a dir, ampliar la seva data de caducitat.

Un rentat de mans pot reduir 1000 vegades la càrrega bacteriana de les nostres mans quan fem servir gel o sabó. Aquesta eficàcia es pot incrementar significativament quan aquest gel o sabó és bactericida o s’acompanya amb l’ús d’un agent bactericida. El rentat de mans s’ha de fer després d’anar al bany (ja que moltes malalties alimentàries són de naturalesa fecal-oral), tocar altres aliments (per evitar contaminacions amb microorganismes no propis), tocar-se els cabells, boca, en esternudar, tossir, etc. . És important recordar que es poden fer servir guants en cas de manipulacions de risc, però aquests s’han de mantenir sempre en bon estat i rentar-se tan freqüentment com les mans.

Ús de roba exclusiva per al treball

Igual que les mans, la roba està en contacte directe amb el medi que ens envolta i, per això, la càrrega de microorganismes a la seva superfície és elevada. Així, doncs, la roba pot arribar a ser un mitjà de contaminació dels aliments, per la qual cosa per seguir unes bones pràctiques higièniques s’aconsella l’ús de roba exclusiva per a l’àmbit alimentari. S’ha de mantenir sempre neta i aïllada de la roba de carrer i d’altres objectes procedents de l’exterior. Els colors clars són preferibles, ja que permeten que la brutícia sigui visible i, així, es mantingui una neteja regular i adequada. La gorra ha de ser una peça fonamental de l’uniforme de treball per garantir que cap cabell entra en contacte amb els aliments.

Bones pràctiques higièniques

No menjar, no fumar i no portar objectes personals

Els aliments procedents de l’exterior poden ser una font de contaminació del producte, ja que poden comportar microorganismes no propis del producte. A més, el menjar a les taquilles i altres zones atrau plagues a les instal·lacions i permet que sobrevisquin i es reprodueixin. Per les mateixes raons, i per tal de seguir bones pràctiques higièniques, tampoc no s’ha de fumar, ja que, a més, les olors i els sabors del tabac poden impregnar l’aliment. Et donem més detalls en aquesta entrada.

Les joies i objectes personals també poden ser una gran font de contaminació, ja que aquests no es desinfecten i poden entrar en contacte directe amb l’aliment (polseres, rellotges, anells, etc.), a més de poder caure al producte sense adonar-nos .

Les ferides s’han de cobrir

Com a bones pràctiques higièniques és important que el personal no manipuli aliments amb ferides obertes al lloc de treball. En cas de ferida, s’ha de desinfectar la zona i/o utensili que hagi estat afectat, així com llençar l’aliment a les escombraries. Les ferides s’han de desinfectar, rentar i cobrir amb una tireta de color visible i, a més, si és a les mans, acompanyar aquestes mesures amb l’ús de guants.

Netejar i desinfectar amb regularitat

Tant superfícies com utensilis estan en contacte directe amb els aliments, per la qual cosa s’han de desinfectar i netejar. Aquest procés de bones pràctiques higièniques s’ha de fer retirant primer la matèria orgànica i després aplicant un desinfectant. És important no alterar l’ordre d’aquestes fases, ja que la matèria orgànica actua inhibint i/o disminuint l’efectivitat de qualsevol desinfectant aplicat si no es retira abans. Els productes de neteja han d’estar, alhora, separats del producte i aïllats, i s’han d’utilitzar quan no hi ha producte als voltants i després del torn de treball. La brutícia produïda durant el torn de treball s’ha de retirar amb l’ajuda de baietes, sense que entrin en contacte amb l’aliment i mantenint-se sempre desinfectades.

Consultoria en seguretat alimentària i APPCC a Barcelona

A Proacciona, consultoria en seguretat alimentària i APPCC a Barcelona, ​​portem més de 15 anys al sector de la indústria alimentària. Ajudem empreses com la teva a complir els estàndards d’higiene i qualitat marcats per la llei, i a passar sense problemes les inspeccions de sanitat. Amb aquest objectiu, oferim un ampli ventall de serveis, des d’implantació de pla APPCC fins a la certificació a IFSBRC, normes alimentàries que avalaran el teu compromís amb la seguretat alimentària i la qualitat. A més, oferim cursos de formació en manipulació d’aliments perquè els treballadors estiguin sempre al dia.

Com a empresa ens caracteritzem per un assessorament continu, amb visites periòdiques a les instal·lacions i un seguiment del dia a dia. T’ajudem a implementar aquestes bones pràctiques higièniques ia passar sense problemes les inspeccions de sanitat? Omple el formulari que trobaràs a continuació i ens posarem en contacte amb tu!

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?