/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Diferències entre Intoxicacions i Toxiinfeccions alimentàries
sintomas toxiinfecciones y intoxicaciones

Milions de persones cada any experimenten malalties alimentàries per ingerir productes en mal estat. Això no obstant, depenent de l’origen que tinguin aquestes malalties es poden classificar en dos grups: intoxicacions i toxiinfeccions.

Tot i que sonen molt semblants i s’entenguin com el mateix, no ho són. Molts cops aquests termes estan mal utilitzats i es refereixen a qualsevol tipus de malaltia causada per ingerir un aliment en mal estat. Aquí t’expliquem quines són les principals diferències que hi ha entre les intoxicacions i les toxiinfeccions perquè puguis fer servir aquests termes de forma correcta.

Què és una Toxiinfecció Alimentària?

Les toxiinfeccions alimentàries sorgeixen per ingerir algun tipus de microorganisme viu com poden ser els paràsits, virus o bacteris. En ingerir-los envairan el nostre organisme multiplicant-se i afectant tant l’aparell digestiu com altres òrgans a més de produir una toxina. Algunes de les toxiinfeccions alimentàries més conegudes són: Salmonella, Hepatitis A, Anisakis simplex, Campylobacter jejuni, Norovirus, etc.

Factors a tenir en compte per evitar Toxiinfeccions Alimentàries

L’aliment, el temps i la temperatura són factors implicats a les toxiinfeccions alimentàries si no es donen en les condicions adequades. Aquests són alguns dels consells que et podem donar per a la preparació segura d’aliments i prevenir les toxiinfeccions alimentàries:

  • Guardeu els aliments en una nevera o congelador en lloc de conservar-los a temperatura ambient.
  • Evitar el contacte directe entre aliments crus i cuinats.
  • Mantenir una correcta higiene de les superfícies que entren en contacte amb els aliments i dels utensilis que es facin servir per manipular-los.
  • Rentar-se bé les mans abans de manipular qualsevol aliment.
  • Consumir immediatament els plats cuinats i no deixar-los per al dia següent o diverses hores després.
  • La cocció de carns i peixos s’ha d’aplicar correctament per evitar menjar crues.
  • Mantingueu tots els aliments allunyats d’insectes i altres animals.
  • Usar aigua potable sempre que es necessiti.
  • Usar aliments que s’han tractat correctament duent a terme totes les mesures higièniques necessàries.
Classificació NOVA

Què és una Intoxicació Alimentària?

D’altra banda, la intoxicació alimentària es produeix quan s’ha ingerit un aliment amb substàncies nocives. Això provoca una alteració dins l’organisme de qui hagi consumit l’aliment. A més, aquestes substàncies poden ésser produïdes tant per algun microorganisme com per compostos físics o químics. Algunes de les intoxicacions alimentàries més comunes són: Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens, etc.

Símptomes de les Intoxicacions Alimentàries

Els signes més habituals de les intoxicacions són les nàusees i vòmits. A més, poden aparèixer en poc temps des que s’ha consumit l’aliment. En unes 2 hores aproximadament es poden començar a donar els primers símptomes, ja que l’organisme actua més ràpid davant de substàncies químiques.

Altres dels símptomes més comuns són diarrees amb dolor i rampes a la zona abdominal. Poden durar unes hores o uns quants dies depenent de la gravetat i en alguns casos pot arribar a donar febre. És recomanable anar a un metge quan tenim sospites d’haver ingerit un aliment en mal estat per evitar arribar a aquests extrems.

Classificació NOVA

Principals diferències entre Toxiinfecció i Intoxicació alimentària

Com hem dit anteriorment, una intoxicació i una toxiinfecció alimentària són malalties relacionades amb el consum daliments en mal estat però que tenen un origen diferent. D’una banda, una intoxicació alimentària passa quan s’ingereixen aliments en què hi ha substàncies tòxiques. Aquestes toxines poden ser additius (com metalls pesants, plaguicides, etc) o organismes vius (com floridures, bacteris, paràsits, etc).

D’altra banda, la toxiinfecció alimentària passa quan es consumeix un aliment on habita un microorganisme patogen que es multiplica i envaeix l’organisme produint una toxina. Les causes principals de les toxiinfeccions són la mala conservació dels aliments en temperatures inadequades. Alguns exemples són: una refrigeració dolenta, l’aplicació d’una temperatura de cocció insuficient i la preparació d’aliments amb massa antelació.

Els símptomes de les intoxicacions i toxiinfeccions són molt semblants. En tots dos casos es produeixen nàusees, vòmits, dolor abdominal, marejos, diarrea, etc. Fins i tot en alguns casos més greus pot arribar a fer febre. Per saber més sobre com prevenir i evitar aquestes intoxicacions, recomanem llegir el bloc de Proacciona sobre seguretat alimentària.

A Proacciona, consultoria en seguretat alimentària de Barcelona, ​​som experts en garantir la qualitat i la innocuïtat alimentària. Fa més de 15 anys que treballem en seguretat alimentària, i som experts en implantar el pla APPCC que garantirà que la teva empresa del sector de l’alimentació disposa d’un bon sistema de traçabilitat per controlar els aliments des de l’origen fins a l’arribada al consumidor final. Un control de la traçabilitat et permetrà estalviar costos i actuar ràpid davant d’una possible alerta alimentària. T’ajudem? Omple el formulari que trobaràs a continuació i ens posarem en contacte amb tu.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?