/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Diferències entre les categories d’ous
categorias en huevos diferencias

No saps quins ous hauries de comprar? Aprendre a llegir els codis és fonamental per saber quina és la procedència dels ous. No només ens informa sobre el sistema de producció, sinó que també podem saber la traçabilitat del producte.

En aquest article us expliquem les diferències entre les categories d’ous que existeixen. També aprendràs a llegir els codis que vénen impresos i totes les classificacions dels ous de gallina.

Codis de criança als ous

Per entendre com es classifiquen els ous, cal comprendre l’etiquetatge de color vermell que porten impresos. El primer dígit informa sobre la criança i l’alimentació que han tingut les gallines. Aquests números van del 0 al 3 i cadascun té un significat completament diferent. Fins i tot en alguns restaurants podeu trobar especificada la tipologia d’ous que usen. El seu significat és el següent:

Classificació NOVA

Ous codi 0

El número 0 significa que els ous són de producció ecològica. Les gallines que produeixen aquests ous viuen en llibertat i s’alimenten de blat de moro, cereals i herbes del camp almenys en un 80%. A més, aquestes gallines no poden ser tractades amb cap mena de medicament.

Perquè una gallina es consideri “ecològica”, cal tenir la certificació del consell regulador de l’agricultura ecològica. D’aquesta manera, es garanteix que el cicle natural de l’ou ha estat respectat i que s’ha alimentat de pinsos ecològics. També és indispensable que la gallina tingui un espai prou gran per moure’s i viure en llibertat.

Ous codi 1

Els ous amb el codi 1 són molt semblants als del codi 0. També procedeixen de gallines que han viscut en llibertat, però amb la diferència que el pinso que consumeixen no té un origen ecològic. Tot i que la criança és pràcticament la mateixa que l’ecològica, en tenir una alimentació diferent es pot notar un sabor més intens. El preu daquests ous és més elevat que el dels codis 2 i 3, a causa de lespai que disposen per córrer i la gran quantitat de menjar que necessiten.

Ous codi 2

El codi 2 està marcat als ous que procedeixen de gallines criades a terra dins d’una nau i que s’alimenten gairebé exclusivament de pinso. Tenen espai per moure’s, però molt menor que les gallines criades en llibertat. Compten amb 16 hores de llum artificial i 8 de foscor perquè puguin pondre ous sense sortir a l’aire lliure.

En el cas de les gallines ecològiques i camperes, també es podria regular el cicle de llum perquè posin ous en el cas que sigui necessari.

Ous codi 3

Finalment, els ous amb el codi 3 són el producte de gallines criades dins de gàbies i alimentades únicament amb pinso. El 2012, la normativa establia que aquestes gàbies han de disposar de niu, penja-robes i un espai per furgar al costat d’un espai mínim de 750 cm per gallina.

Classificació NOVA

Classificació dels ous segons la talla o mida

De la mateixa manera que existeix la classificació d’ous segons la criança de les gallines, podem diferenciar-los segons la mida i el pes. La manera de distingir-los és molt senzilla ja que es veu a simple vista i equival a les talles de la roba. Aquestes mides es decideixen en funció del pes de l’ou i es divideixen en aquests 4 grups:

  • Ous talla S: Són els més petits de tots i pesen menys de 53 grams.
  • Ous talla M: Tenen una mida mitjana i pesen entre els 53 i els 63 grams.
  • Ous talla L: Aquests ous es consideren grans i el seu pes oscil·la entre els 63 i els 73 grams.
  • Ous talla XL: Es consideren ous super grans ja que són superiors a la mitjana i pesen més de 73 grams.

Classificació dels ous segons la qualitat

Hi ha 3 categories d’ous que en determinen la qualitat i la frescor. Aquests tipus d’ous es poden diferenciar molt fàcilment, ja que la seva estètica sol veure’s afectada. A més, els ous de classe A, B i C ens informen de si els ous han passat per algun tipus de tractament o processos industrials. A continuació us expliquem les diferències entre els tipus d’ous segons la qualitat:

  • Ous de classe A: Aquí hi ha els ous frescos que no tenen cap defecte i no s’han rentat ni sotmès a tractaments per a la seva conservació.
  • Ous de classe B: També són ous frescos que tenen una qualitat normal i que han passat per alguns tractaments de conservació i neteja.
  • Ous de classe C: En aquesta categoria només hi ha ous que es consideren aptes per al consum després d’haver passat per diversos processos industrials.
Classificació NOVA

Quins ous comprar?

Nosaltres recomanem escollir ous de gallines criades en llibertat i que no hagin passat per processos industrials. No obstant això, aquests ous solen tenir un preu força més elevat que els altres. També és important tenir en compte la seva mida per no desaprofitar-los i utilitzar la quantitat necessària. Per norma general, a la cuina s’usen els ous de mida M o L per a plats estàndard.

En definitiva, és innegable que les gallines engabiades pateixen més que les gallines que viuen en llibertat. Per això és important consumir productes danimals que viuen en llibertat (sempre que es pugui permetre). Una cosa recomanable és anar variant el consum entre diferents classes d’ous per no gastar quantitats de diners excessives al menjar. D’aquesta manera intentem que els animals no pateixin tant i que els aliments no hagin passat massa processos industrials.

A Proacciona, consultoria en seguretat alimentària de Barcelona, ​​som experts en garantir la qualitat i la innocuïtat alimentària. Fa més de 15 anys que treballem en seguretat alimentària, i som experts en implantar el pla APPCC que garantirà que la teva empresa del sector de l’alimentació disposa d’un bon sistema de traçabilitat per controlar els aliments des de l’origen fins a l’arribada al consumidor final. Un control de la traçabilitat et permetrà estalviar costos i actuar ràpid davant d’una possible alerta alimentària. T’ajudem? Omple el formulari que trobaràs a continuació i ens posarem en contacte amb tu.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?