/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

El perill del tabac i la manipulació d’aliments
tabaco y seg

Per què un manipulador daliments no ha de fumar mentre treballa? El tabac té relació amb la seguretat alimentària? La resposta a l’anterior pregunta és molt clara: Sí. Els seus components i el mateix acte de fumar comprometen la innocuïtat alimentària, la qualitat dels aliments i fan que aquests deixin de ser segurs. Per què? T’expliquem les raons per les quals hi ha una relació directa entre la seguretat dels aliments i el tabac.

La relació entre tabac i seguretat alimentària

Fumar a cuines i instal·lacions d’indústries alimentàries i restauració està prohibit per la legislació antitabac. Això és perquè el fum del tabac contamina els aliments durant la manipulació i incrementa el risc de toxicitat.

És òbvia, per tant, la importància de la prohibició per motius higienicosanitaris i de seguretat alimentària. Mantenir un ambient lliure de fum és imprescindible als espais de manipulació d’aliments ia qualsevol recinte relacionat amb la salut pública.

Els manipuladors d’aliments i la resta de treballadors de la indústria alimentària i de la restauració han de tenir aquesta norma molt clara. Si no, poden comprometre greument la salut pública i exposar-se a sancions i multes.

Manipular aliments i fumar

No fumar és un requisit dhigiene personal i una obligació per als manipuladors daliments. Als cursos per obtenir el carnet de manipulador d’aliments es posa èmfasi en aquesta norma bàsica. Les persones que elaboren alimentació no han de beure, menjar, mastegar xiclet ni fumar durant el procés de fabricació.

Un treballador de la indústria alimentària pot suposar un risc important per a la contaminació d’aliments si no respecta les regles bàsiques. Per tant, teniu una gran responsabilitat, tant si treballeu en una empresa d’alimentació com a la cuina d’un bar o un restaurant.

La seguretat alimentària depèn, en gran part, de qui manipula els aliments. Si aquesta persona duu a terme males pràctiques de manipulació, com ara fumar, pot actuar com un pont entre els microorganismes i els aliments.

El manipulador d’aliments han de complir el Reial decret i les normes de qualitat que prohibeixen fumar per motius higienicosanitaris. És així com el tabac pot afectar la seguretat alimentària.

tabac manipulació d'aliments

El fum i les intoxicacions alimentàries

Sabies que el fum del tabac conté substàncies químiques? Entre elles hi ha el quitrà, l’acetona, l’amoníac, el níquel… Si aquests tòxics entren en contacte amb els aliments, poden contaminar-los i augmentar el risc de toxicitat.

Segons la Sociedad Española de Neumología y Cirugía Torácica, el contacte de les partícules de fum amb algunes substàncies que es fan servir per elaborar aliments augmenta el risc de toxicitat per a l’organisme.

Fum i manipulació d’aliments

Per aquest motiu, és tan important que les instal·lacions de les empreses que elaboren i produeixen aliments estiguin netes de fum. També, les cuines de bars i restaurants han de respectar aquesta norma. Està taxativament prohibit fumar a qualsevol espai on s’elabori alimentació.

A més, és molt important tenir una bona ventilació als espais on es manipulin lliurement. Cal garantir un ambient lliure de fum tòxic de tabac.

Contaminació per bacteris i patògens

El nostre organisme conviu diàriament amb milers de bacteris i altres microorganismes. Aquests gèrmens se situen a llocs com la pell, la boca, l’aparell digestiu, les fosses nasals, etc.

Quan fumem, acostem la mà a la nostra boca ia la cigarreta (que hi ha estat en contacte). D’aquesta manera, podem contaminar els aliments amb els microorganismes i els bacteris de la nostra boca. Entre aquests, destaquen els de la família dels estafilococs, un dels patògens més importants per als manipuladors d’aliments.

Sabies que es calcula que al voltant d’un 40-50% de la població és portadora d’aquest bacteri sense saber-ho? Per tant, el portador no desenvolupa símptomes, però si aquests bacteris arriben a l’aliment, poden crear toxines molt resistents a la calor. Aquestes poden donar lloc a quadres gastrointestinals i, en alguns casos, fins a afectar-ne la funció renal. Això suposa posar molt en risc la seguretat alimentària.

Transmissió de malalties mitjançant aliments

El tabac i els seus components ens fan tossir i esternudar més. Com sabràs, la tos i els esternuts poden transmetre fàcilment malalties respiratòries. També, malalties infeccioses comunes com la grip o el refredat, que es contagien pel contacte directe o indirecte de partícules de la tos o esternuts. Aquest contacte indirecte pot ésser la ingesta d’aliments.

A més, com hem dit anteriorment, a les fosses nasals hi ha molts altres microorganismes que poden arribar d’aquesta manera als aliments.

Relació entre el tabac i el Covid-19

Actualment, amb la pandèmia per Covid-19 és pura expansió, encara és més important no fumar en cap circumstància durant la manipulació d’aliments.

Segons l’estudi Tabacovid de Sanafarmàcia, serveis farmacèutics especialitzats en la deshabituació tabàquica, les cigarretes poden actuar com a transmissors del coronavirus. A més, l’acte de fumar implica l’expulsió de gotetes respiratòries que poden contenir càrrega viral i ser molt contagioses.

Contaminació creuada als aliments

Quan fumem, acostumem a recolzar les cigarretes a diverses superfícies. Aquest gest pot facilitar la contaminació creuada dels aliments. Què vol dir això? Vol dir que els productes han entrat en contacte de manera indirecta amb superfícies contaminades i infectar-se’n.

És un gran risc per a la salut que pot desencadenar alertes alimentàries. D’una banda, pot donar lloc a una intoxicació alimentària i produir efectes similars als de gastroenteritis. De l’altra, pot produir efectes similars a les al·lèrgies alimentàries. Depenent de l’estat de salut de la persona, una intoxicació per contaminació creuada pot derivar fins i tot en una hospitalització.

Modificació de les propietats dels aliments

Les cigarretes produeixen cendra. Aquesta pot caure amb molta facilitat sobre els aliments. Tot i no ser considerada de risc alt per a la salut, sí que altera considerablement les propietats dels aliments. Concretament, podeu alterar característiques com el sabor, la textura, l’olor o el sabor.

Aquests són alguns dels aspectes que el consumidor considera a lhora de determinar la qualitat dels aliments. Per tant, fumar durant la manipulació alimentària també perjudica la qualitat alimentària. A banda de la cendra, també les burilles representen un risc per a la seguretat alimentària.

Per totes aquestes raons que us acabem d’explicar, no fumar en àrees de treball de manipulació d’aliments és un requisit indispensable per garantir la seguretat alimentària. Ja no és només una bona pràctica d’higiene alimentària, sinó que és una obligació de tota empresa de la indústria alimentària i del sector de l’hostaleria.

curs manipulador aliments online

Curs de manipulador d’aliments

A Proacciona, consultoria en seguretat alimentària i APPCC de Barcelona, ​​us oferim la possibilitat de formar-vos amb el nostre curs de manipulació d’aliments. Oferim formació en línia per als diferents sectors de la indústria alimentària, des de la restauració fins als lactis:

Un cop completats, us donarem el certificat de formació en manipulació d’aliments. Obtenir el carnet de manipulador d’aliments és imprescindible per poder treballar a la indústria alimentària. A més, a les inspeccions de Sanitat, l’inspector sanitari comprovarà que els treballadors el tenen i estan formats en matèria de seguretat alimentària.

També, pots accedir a la formació gratuïta al nostre canal de Youtube. Un cop completada, pots fer un test i, si el superes, t’enviarem el certificat acreditant que has realitzat la formació.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?