Mantenir la neteja
Com hem dit diverses vegades, la neteja i higiene són factors indispensables per a la seguretat alimentària. Rentar-se les mans abans de manipular aliments i durant la seva preparació és un hàbit necessari a tota cuina. A més, desinfectar totes les superfícies i utensilis usats a la cuina també ajuda a evitar la contaminació creuada. Tenint en compte això, el primer pas per mantenir la seguretat alimentària al teu restaurant, és la neteja i higiene.
Usa aigua i matèries primeres segures
Tots els aliments poden contenir microorganismes perjudicials per a la salut. Per això és molt important seleccionar els productes crus amb el millor aspecte possible i rentar-los abans de menjar-los. Sens dubte, l’element amb què hem de tenir més cura és l’aigua. Una aigua apta per a la cuina i el consum ha d’estar lliure de microorganismes i substàncies que puguin perjudicar la salut del consumidor.
Separa els aliments crus dels cuinats
Els aliments crus (sobretot carns i peixos) poden contenir microorganismes que es transfereixen mitjançant el contacte. Usar utensilis diferents per manipular els aliments crus i els aliments cuinats evitarà que aquests microorganismes passin d’un lloc a un altre. A continuació us donem algunes de les recomanacions de l’OMS:
- Renteu els plats i utensilis que han estat en contacte amb aliments crus abans de tornar-los a fer servir.
- Guarda els aliments en recipients tancats per evitar que entrin en contacte.
- En comprar, has de separar la carn i el peix d’altres aliments.
- Fes servir els diferents compartiments de la nevera i congelador per separar els tipus de carn crua d’altres aliments.

Mantingues els aliments a temperatures segures
Un cop els aliments estiguin cuinats, l’emmagatzematge a temperatura ambient pot fer que es propaguin els microorganismes. Les condicions ideals perquè els virus i bacteris es multipliquin ocorren quan un aliment està per sota dels 5°C o per sobre dels 60°C. La nostra principal recomanació és congelar els aliments cuits el més ràpid possible sempre que es consumeixin immediatament. L’OMS també dóna algunes recomanacions:
- No guardeu aliments durant un temps molt prolongat.
- Mantenir el menjar calent una mica per sota dels 60 °C.
- Refrigerar els aliments peribles el més aviat possible.
- No deixeu els aliments cuinats a temperatura ambient per més de 2 hores.
Cuina els aliments completament
Hi ha alguns aliments com la carn, el peix i els ous, que necessiten una cocció completa per eliminar gairebé del tot tots els virus i bacteris que poden tenir. La innocuïtat dels aliments es garanteix quan totes les seves parts han arribat als 70 ° C de temperatura. És molt important que els restaurants tinguin un control de la cocció dels aliments en els moments de més feina per garantir la seguretat alimentària.