/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

L’ús d’antibiòtics a la indústria alimentària

Has sentit a parlar de l’ús d’antibiòtics a la indústria alimentària? Hi ha molts mites sobre tot tipus d’afirmacions que no són certes. En aquest article t’expliquem quines són les regulacions que hi ha al costat de les seves limitacions. A més, desmentim un dels falsos mites sobre l’ús d’antibiòtics en animals perquè puguis consumir productes alimentaris sense cap mena de por.

Antibiòtics usats a la ramaderia

Des dels anys seixanta, els antibiòtics han estat utilitzats a la ramaderia com a promotors del creixement i per al tractament d’infeccions. El seu ús massiu a la indústria alimentària i, en especial a la ramaderia, amb xifres de consum que doblen les d’ús humà, ha donat lloc a una emergència de patògens resistents a antibiòtics a la producció alimentària. De fet, a alguns països, el 80% del consum total d’antibiòtics es dóna en aquest sector.

Limitació dels antibiòtics

Les infeccions per part d’organismes resistents suposen una amenaça per a les persones, els animals i les plantes, i, per tant, el sector ramader, els veterinaris i l’administració han de contribuir a un ús responsable dels antibiòtics a la producció animal, a per limitar l’aparició i la propagació de nous gèrmens resistents. Per això, l’OMS insisteix en mesures com limitar els antibiòtics a casos controlats per un veterinari, vacunar els animals i millorar les seves condicions de vida i higiene per prevenir les infeccions, ja que un benestar més gran, millora la salut dels animals, redueix necessitat de medicaments i ajuda a preservar la biodiversitat.

com es classifiquen els ous

Regulacions en ús d’antibiòtics

Per això, el juny de 2017, la Comissió Europea va adoptar el Plan de Acción de la UE «Una sola salud» contra la resistencia a los antimicrobianos, tal com van sol·licitar els països de la UE a les Conclusiones del Consejo del 17 de juny de 2016.

En aquest sentit, a l’estratègia de la UE ‘De la Granja a la Taula’ (maig 2020) s’inclou l’objectiu de reduir en un 50 % les vendes totals d’antimicrobians a la UE per a animals de granja i aqüicultura d’aquí a 2030 La conquesta d’aquest objectiu està recolzada pel Reglamento (UE) 2019/6 sobre medicamentos veterinarios i el Reglamento (UE) 2019/4 sobre piensos medicamentosos (aplicables des del 2022). Tots dos preveuen una àmplia gamma de mesures per lluitar contra la resistència als antimicrobians i promoure un ús més prudent i responsable dels antimicrobians en animals.

Fals mite

Hi ha el fals mite que les persones, en menjar carn d’animals que han pres antibiòtics, adquireixen resistència, però en realitat són els microorganismes els que es fan resistents als antibiòtics, no a les persones o als animals. Per això, per ajudar a eliminar els bacteris resistents, és essencial cuinar bé els aliments i mantenir uns bons hàbits higiènics.

A Proacciona som experts en seguretat alimentària, i portem més de 15 anys ajudant empreses d’aquest sector per certificar-se a BRC, IFSFSSC 22000. A més, amb la nostra app homologada Total Food Control podràs portar el control de la traçabilitat dels teus productes per tal de garantir la seguretat alimentària. Omple el nostre formulari de contacte i ens posarem en contacte amb tu.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?