Els materials en contacte amb aliments (MCA) són tots aquells objectes i materials que tenen o poden tenir un contacte directe amb un aliment durant els processos de producció, processament, emmagatzematge, preparació i servei. Entre ells hi ha: recipients destinats al transport d’aliments, maquinària utilitzada en el seu processament, envasos alimentaris, utensilis de cuina, vaixelles, etc. Amb l’objectiu de garantir la seguretat dels materials en contacte amb aliments, i de cara a facilitar la lliure circulació de mercaderies a la Unió Europea, hi ha una sèrie de controls i requisits legals. Continua llegint! T’expliquem tot allò que has de saber.
Regulació dels materials en contacte amb aliments
Objectiu de la regulació
La necessitat de regulació dels materials en contacte amb aliments respon a la seva implicació en la salut pública. De l’envàs o element poden desprendre’s partícules que són absorbides per la matriu de l’aliment i, ingerides pel consumidor, poden tenir un efecte tòxic o nociu per a la seva salut. Per això, la Unió Europea va desplegar una sèrie de normatives destinades a controlar i regular envasos i altres elements. Va ser el 2004 quan es va publicar el primer Reglament 1935/2004 sobre els materials en contacte amb aliments.
Reglament 1935/2004
A grans trets, aquesta normativa es va enfocar a la seguretat alimentària, establint una llista de famílies de materials acceptats per a materials en contacte amb aliments, i possibles mesures futures per al seu control. De la mateixa manera, es van establir requeriments de traçabilitat, estretament lligats a la seguretat del producte. Això vol dir que tot element destinat a entrar en contacte amb aliments ha de ser traçable. En altres paraules, ha de contenir la informació que permeti el seguiment del producte al llarg de la cadena de producció.
Així mateix, es va fer palesa la necessitat d’una nova normativa que se situés en paral·lel amb els avenços científics en el camp dels envasos alimentaris, especialment quant a materials i objectes actius i intel·ligents.
Objectes i materials actius
A diferència dels altres elements de l’envasament, els objectes i els materials actius estan dissenyats per a una interacció positiva entre ells i l’aliment. Aquests elements alliberen i/o absorbeixen substàncies de l’aliment o el seu entorn aportant un benefici clar, com ara la retenció d’humitat.
Objectes i materials intel·ligents
D’altra banda, els objectes i materials intel·ligents estan destinats a donar informació sobre l’aliment, com ara el trencament o el manteniment de la cadena del fred.
Cal destacar, que tant actius com intel·ligents, aquests materials en contacte amb aliments no han d’afectar negativament l’aliment amb l’alliberament o captació de substàncies.

Materials plàstics en contacte amb aliments
Regulació dels materials plàstics
A causa del grau d’interacció entre els materials plàstics i l’entorn, molt més gran que en altres materials en contacte amb aliments, la Comunitat Europea va crear el 2011 una estricta llei de regulació. Aquesta llei, a diferència de l’anterior, sí que recull límits específics per a la migració d’elements a l’aliment: un màxim de 60 mg/kg. Aquesta decisió va fer palesa la necessitat de les anomenades anàlisis de migració, analítiques en què es mesuren els nivells de migració del producte.
Regulació dels simulants
El 2016 es va afegir a aquesta regulació el control de les condicions d’assajos, simulants i altres paràmetres. Els simulants són compostos que permeten imitar les condicions de diferents aliments (ambients àcids, ambients grassos, etc.). D’aquesta manera, es poden obtenir dades extrapolables a la naturalesa de les diferents famílies de productes.
Així mateix, la normativa també va establir que s’havien de tenir en compte els simulants per analitzar les condicions del tractament de l’envàs alimentari durant l’emmagatzematge i el processament del producte.
Cal destacar que la responsabilitat d’aquestes analítiques no està implícita a la legislació. És per això que és comú la discussió sobre qui ha d’assumir el cost d’analítiques específiques de migració per a les condicions de l’aliment, si el fabricant dels materials en contacte amb aliments o bé el productor de l’aliment.
Així mateix, paral·lelament, podem trobar el Reglament 282/2008 que regula de manera específica la realització d’operacions de reciclatge per fabricar materials plàstics en contacte amb aliments.
Futur dels materials en contacte amb aliments
Els grans avenços en enginyeria de materials han permès desenvolupar envasos i materials en contacte amb aliments perfectament segurs. Des de capes protectores situades entre l’envàs i l’aliment per prevenir migracions fins a materials amb poca capacitat d’interacció.
Les alertes relacionades amb envasos i materials d’envasament són baixes, cosa que mostra, en part, el gran control sobre aquests elements. No obstant això, els reptes de futur se situen a no sols regular de forma més específica els materials en contacte amb aliments, sinó a incloure altres elements com les tintes o els adhesius. Degut, en part, a la dificultat i complexitat de la mesura i l’anàlisi d’aquestes substàncies, encara no han estat regulades.
Consultoria en seguretat alimentària i APPCC
A Proacciona, consultoria en seguretat alimentària de Barcelona, comptem amb més de 15 anys d’experiència, ajudant empreses com la teva a acreditar-se en matèria de qualitat i innocuïtat alimentària. Ajudem empreses del sector de l’alimentació a implantar el pla APPCC per garantir que els seus aliments són segurs i que ofereixen el millor de si mateixos, així com que disposen d’un bon sistema de traçabilitat per controlar els aliments des de l’origen fins a l’arribada al consumidor final. A més, també certifiquem a les normes IFS, BRC i FSSC 22000. Aquestes certificacions aportaran valor afegit a la teva marca i generaran confiança entre els teus consumidors i clients potencials; un factor clau, especialment ara. Omple el formulari que trobaràs al final de l’entrada, i ens posarem en contacte amb tu.