La vida útil dels Aliments a la Nevera
El concepte de “vida útil” en aliments té diversos significats. Totes les seves definicions fan referència al temps en què un aliment és segur per al consum mantenint les seves propietats com el sabor, l’aparença, l’aroma, la textura…
D’altra banda, la data de caducitat d’un producte l’estableix el fabricant per determinar el temps que pot estar sense obrir l’aliment. Conservar els aliments a la nevera garanteix que estaran a una temperatura entre els 2ºC i 8ºC. Tot i que poden sobreviure i proliferar alguns paràsits i norovirus, ho fan molt lentament a causa del fred. Per això és molt important conèixer el temps que pot transcórrer fins que tots aquests microorganismes siguin perillosos i els aliments suposin un risc per a la salut del consumidor.
Quins aliments s’han de conservar a la nevera?
No tots els aliments han de conservar-se en les mateixes condicions. Molts aliments tenen una protecció natural que eviten la proliferació de patògens. Per exemple, les fruites i verdures protegides per una closca o pell, escabetxos i adobats molt àcids, menjars deshidratats, etc. A més, molts aliments han passat per diversos processos que permeten conservar-se durant més temps del normal sempre que no se n’obri l’envàs. A continuació t’hem preparat un llistat amb els aliments que cal conservar a la nevera:
- Carn crua
- Preparats de carn i llescats
- Peix cru, fumat i marinat
- Salses i cremes elaborades amb llet
- Formatges de pasta tova
- Iogurts i llets fermentades
- Postres lactis
- Mantega
- Semiconserves (anxoves)
- Ous i totes les preparacions que portin ou cru o cuinat
- Aliments cuinats
- Patés
- Plats elaborats amb barreges d’aliments crus i cuits
- Amanides de bossa
- Fruites i verdures pelades, tallades o cuites
- Tots els aliments que estiguin llestos per ser consumits (menys les conserves i aliments de cinquena gamma que es comprin sense estar refrigerats).

Durada dels Aliments a la Nevera
Un cop saps quins són els aliments que has de conservar dins de la nevera, has de conèixer-ne la durada. Així evitaràs que es posin dolents i els consumiràs abans que puguin arribar a ser perillosos. Aquest és el temps que duren els aliments a la nevera:
- Fruites i verdures: depèn del producte (Per exemple: 7 dies per a les maduixes i més de 15 dies per a les pastanagues).
- Guisats, sopes i brous de verdures: 3 – 4 dies.
- Pasta i arròs: 1 dia.
- Llet oberta: 3 dies.
- Begudes vegetals obertes: 3 dies.
- Ous crus amb closca: 4 setmanes després de la posta (data de consum preferent).
- Plats amb ou cuinat: 3 dies.
- Ous cuits: 7 dies.
- Preparacions amb ou cru (per exemple, la maionesa): consum immediat, no guardar per a un altre dia.
- Peix blanc cru: 1-2 dies.
- Peix blau cru: 1-2 dies.
- Peix fumat: 2-3 dies després de l’obertura.
- Peix cuinat: 3-4 dies.
- Marisc cru: 1-2 dies.
- Conserves de peix obertes (en un altre envàs): 3-4 dies.
- Carn picada crua i pollastre cru: 1-2 dies.
- Carn crua greixosa (no aus): 3 – 5 dies.
- Carn crua magra (no aus): 3-5 dies.
- Carn cuinada, brou i guisats amb carn: 3-4 dies.
- Aus crues: 1-2 dies.
- Plats de carn farcits o amb salsa: 1 dia.
- Carns curades o processades, llescats: 2 – 4 dies.
Consells per evitar errors en conservar aliments a la nevera
Els aliments s’han de congelar el més frescos possible per preservar-ne la qualitat. Com més temps passi, pitjor serà la qualitat. Per congelar un plat cuinat, hem de refredar-lo a la nevera i després posar-lo al congelador quan la temperatura ja sigui baixa.
Els aliments han d’estar a recipients hermètics (adaptats per a un ús alimentari) per evitar el contacte amb altres productes. Això evitarà la “cremada per congelació” durant el procés de congelació, que és el procés pel qual els aliments perden humitat i deixen una textura seca i dura. Es poden congelar a les safates comprades amb l’aliment, l’única pega és la mida de la porció.
Alguns aliments, com ara la pasta, l’arròs o les papes, es congelen malament. No suposa cap risc, però la textura no és bona. Si estem congelant verdures fresques, és recomanable escaldar-les prèviament: això no afectarà la seguretat, però conservarà el color i evitarà punts negres.