/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Què és la Defensa Alimentària o Food Defense?
que es la food defense

Has sentit a parlar de la defensa alimentària? Aquest concepte és molt comú a les grans empreses alimentàries. El terme de “food defense” va començar a tenir rellevància arran dels atemptats terroristes de l’any 2001 als Estats Units. Posteriorment es va publicar la llei contra el bioterrorisme l’any 2002. No esperis més i segueix llegint aquest article per conèixer el significat de defensa alimentària o “food defense”.

Què és la Defensa Alimentària?

La defensa alimentària no té una definició internacional i única.

L’Administració dels EUA incloent la Food and Drug Administration (FDA), el Departament d’Agricultura (USDA), i el Departament de Seguretat Nacional (DHS), entenen per food defense les activitats relacionades amb la protecció del subministrament d’aliments contra actes deliberats o intencionals de contaminació o manipulació. Per això, també utilitzen el terme bioterrorisme (BT) o contraterrorisme (CT).

El Servei de Seguretat Alimentària i Inspecció de l’USDA afegeix més detalls i defineix la defensa alimentària com la protecció dels productes alimentaris contra l’adulteració intencionada per agents biològics, químics, físics o radioactius.

Classificació NOVA

En què consisteix la Defensa Alimentària?

La food defensa o defensa alimentària consisteix a establir mesures per reduir la possibilitat que persones que vulguin provocar un dany, contaminin intencionalment el subministrament d’aliments mitjançant substàncies químiques, agents biològics o altres substàncies nocives.

Aquestes accions poden matar persones, fer trontollar l’economia d’una nació o arruïnar una empresa. Tot i que succeeixen amb poca freqüència, són difícils de detectar i pronosticar. Per això cal posar totes les mesures possibles per intentar reduir la possibilitat que qualsevol persona pugui causar mal.

Diferències entre els plans de Food Defense i els plans APPCC

L’objectiu del sistema APPCC és identificar els perills físics, químics i biològics no intencionats, que normalment apareixen per negligències, i que cal prevenir per garantir la seguretat alimentària.

D’altra banda, l’objectiu del pla food defensa és identificar, mitigar i vigilar possibles fonts de contaminació intencionades dels aliments. Tot i que són plans independents i completament diferents, poden compartir elements comuns com el precintat de contenidors durant el transport.

Pla Food Defense (Defensa Alimentària)

Tot pla de defensa alimentària ha d’incloure diversos factors perquè compleixi la seva funció. Aquests són alguns dels principals factors que cal tenir en compte quan preparem un pla de defensa alimentària:

 • La seguretat exterior (tanques, portes, finestres, control d’accessos, vigilància de la zona d’aparcament).
 • La seguretat interior (accés a l’àrea productiva, vigilància, restriccions del personal a zones i hores determinades, partió de l’accés a matèries primeres i als productes de neteja i manteniment).
 • La seguretat de magatzems i àrees de producció.
 • La seguretat de recepció i expedició de productes.

Preparació (A – L – E – R – T):

 • A – Assure (assegurar): Cal assegurar que les matèries primeres i els ingredients provenen de fonts segures i innòcues.
 • L – Look (localitzar): Vigilar la seguretat dels ingredients i productes.
 • E – Employees (empleats): Conèixer els treballadors i les persones que entren a les instal·lacions.
 • R – Reports (informes): Preparar i actualitzar informes sobre la seguretat dels productes.
 • T – Threat (amenaça): Què fer i com notificar quan hi ha una amenaça terrorista o quan s’observa una activitat sospitosa a les instal·lacions.

Perquè l’aplicació del Pla Food Defense sigui eficaç cal seguir els punts següents:

 • Assignar responsabilitats
 • Capacitar el personal
 • Realitzar simulacres
Classificació NOVA

Normativa a la UE sobre Food Defense

Encara que a la Resolució de 15 de novembre del Reial decret 704/2011 s’estableixen els continguts mínims dels plans de seguretat dels operadors i dels plans de protecció específics, no hi ha una llei a Europa similar a l’existent als EUA. sobre la defensa alimentària.

Tot i això, iniciatives privades com les normes IFS, BRC i FSSC 22000 cobreixen parcialment aquest buit, ja que inclouen el pla Food Defense com a requisit per a la certificació.

A Proacciona som experts en seguretat alimentària i portem més de 15 anys ajudant empreses del sector a certificar-se a IFS, BRC i FSSC 22000. Comptar amb aquestes certificacions avalarà el teu compromís amb la seguretat alimentària, en complir amb requisits com la implantació d’un pla Food Defense, i t’ajudarà a ser més competitiu al mercat internacional.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?