/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Què és la qualitat alimentària i com es determina?
que es la calidad de los alimentos

Com a consumidors, cada cop tenim més expectatives sobre la qualitat dels aliments que comprem. Tot i això, el tipus de qualitat que busquen els consumidors no és la mateixa que busquen els fabricants i distribuïdors. En aquest article us expliquem què és exactament la qualitat alimentària, quines són algunes de les seves variacions i com es determina per part de les empreses.

Què és la qualitat alimentària?

Des del punt de vista del consumidor, el concepte de qualitat alimentària pot variar en funció de les prioritats de cada persona. Per norma general, considerem com a productes de qualitat aquells que són visualment atractius i tenen un bon sabor. Tot i això, també es poden tenir en compte factors com l’origen del producte, el mètode de producció emprat o el seu contingut en vitamines.

D’altra banda, el control de qualitat en els aliments fa servir una sèrie de paràmetres perquè l’aliment sigui sa. Això es fa amb estudis físics, químics, tecnològics, nutricionals, etc. Per tal de determinar si un aliment és de qualitat per protegir el consumidor. Es pot considerar que la qualitat alimentària és el conjunt de factors que determinen que un producte sigui sa i saborós.

Com es mesura la qualitat dels aliments?

Hi ha molts laboratoris i instituts internacionals que es dediquen a provar la qualitat dels aliments per donar dades als consumidors sobre quins aliments són de millor qualitat. L’institut més antic que es dedica a tastar la qualitat dels productes alimentaris va ser fundat a Brussel·les el 1961, el seu nom és Monde Selection i aquests són els seus principis per mesurar la qualitat:

  1. Una anàlisi sensorial.
  2. Un anàlisi bacteriològic i químic.
  3. La comunicació entre el fabricant i el consumidor.
com es classifiquen els ous

Tipus de qualitat dels aliments

Si ens posem a analitzar la qualitat dels aliments podem trobar dos grups de característiques molt senzills de diferenciar. D’aquesta manera, es pot dividir en qualitat intrínseca i qualitat extrínseca. Tot seguit t’expliquem com pots diferenciar aquests dos tipus de qualitat:

  • Qualitat intrínseca: es podria definir com la qualitat “física” de l’aliment. Es tenen en compte atributs com els nutrients que porta l’aliment, la innocuïtat i tots els aspectes sensorials.
  • Qualitat extrínseca: A diferència de l’anterior, aquesta no té en compte els aspectes físics. Per exemple, l’atribut que els consumidors poden tenir en compte per escollir un producte és la seva marca.

Què determina la qualitat alimentària?

Per determinar la qualitat alimentària d’un producte, tenim en compte aquesta sèrie de factors:

  1. Atributs nutricionals com el contingut en sucres, greixos, minerals, vitamines…
  2. Atributs de valor per al consumidor com la mida, l’aparença, el sabor…
  3. Que el producte compleixi totes les normatives de seguretat alimentària.
  4. Atributs relacionats amb el procés pel qual ha passat el producte com el benestar animal, la tecnologia aplicada o l’impacte mediambiental.
  5. L’empaquetat, l’etiquetatge i la informació que se li dóna al consumidor final.
A Proacciona som experts en seguretat alimentària, i portem més de 15 anys ajudant empreses d’aquest sector per certificar-se en BRC, IFSFSSC 22000. A més, amb la nostra app homologada Total Food Control podràs portar el control de la traçabilitat dels teus productes per tal de garantir la seguretat alimentària. Omple el nostre formulari de contacte i ens posarem en contacte amb tu.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?