/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Com començar un negoci d’alimentació de manera segura

Obrir una empresa relacionada amb el sector de l’alimentació comporta diverses obligacions. Per norma general, totes aquelles empreses que es vulguin dedicar al sector alimentari hauran de seguir una llista de passos i complir determinades exigències legislatives i de seguretat.

A continuació es presenten alguns consells genèrics. Cal destacar que hi ha altres qüestions a tenir en compte, i que cada empresa requerirà exigències molt específiques. No oblideu comptar amb l’assessorament d’experts en la matèria per al vostre cas en concret.

Qüestions burocràtiques

Dependrà molt del tipus de negoci que es vulgui obrir. Posem per cas que s’inicia una empresa de menjar per emportar.

En primer lloc, es requerirà la constitució de l’empresa. L’activitat s’ha de comunicar a l’autoritat competent de la comunitat autònoma o del país. Se sol exigir documentació que contingui la ubicació i els detalls de l’establiment, amb totes les seves característiques. També documents amb els diagrames i descripcions dels processos que es duran a terme (emmagatzematge, envasament, transformació, etc.). Cal no oblidar altres tràmits burocràtics relacionats amb hisenda, per exemple.

Qüestions legals

En segon lloc, serà imprescindible tenir en compte les necessitats d’un local que compleixi les exigències legals per desenvolupar l’activitat en qüestió. Haurà de complir la normativa municipal i els requisits generals d’higiene. És important tenir presents aspectes com la ventilació i il·luminació, sortida de fums, control de plagues, neteja i desinfecció, condicions del personal, gestió de residus, entre d’altres factors.

Garantia de seguretat alimentària

A més, pot ser que l’empresa necessiti el Registre General Sanitari d’Empreses Alimentàries i Aliments (RGSEAA). Tot i això, el que sí que és fonamental és la implantació d’un sistema de seguretat alimentària basat en els principis de l’APPCC.

Alhora, aquestes empreses hauran d’acreditar l’aplicació de mesures per controlar perills químics (contaminants, per exemple), físics (trossos de vidres, etc.) i biològics (bacteris, entre d’altres).

Finalment, però no menys important, cal recordar que els productes alimentaris han d’estar correctament etiquetats per facilitar la traçabilitat, l’organització i la seguretat alimentària.

Cultura de seguretat alimentària

Obligacions generals per a les empreses alimentàries

  • Seguretat: les empreses no comercialitzaran aliments que no siguin segurs.
  • Responsabilitat: les empreses assumiran la responsabilitat que els aliments que produeixin, transportin, emmagatzemin o venguin siguin segurs.
  • Traçabilitat: les empreses han de ser capaços d’identificar ràpidament als seus proveïdors o clients.
  • Transparència: les empreses informaran immediatament a les autoritats competents si tenen raons per pensar que els aliments que estan sota la seva responsabilitat no són segurs.
  • Emergència: les empreses retiraran immediatament del mercat un aliment si tenen raons per creure que no són segurs.
  • Prevenció: cada empresa ha de conèixer els riscos que poden aparèixer en el procés d’elaboració i els sotmetrà a control.
  • Cooperació: les empreses cooperaran amb les autoritats competents en les accions empreses per reduir els riscos.

Com et podem ajudar des de Proacciona?

Des de Proacciona, consultoria de seguretat alimentària a Barcelona, ​​tenim més de 15 anys d’experiència en matèria de seguretat alimentària. Som experts en la implementació del sistema d’APPCC, però també et podem ajudar a tenir un personal format en la manipulació d’aliments i orientar-te al Registre Sanitari. No dubtis a emplenar el formulari de contacte que trobaràs a continuació.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?