/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Declaració d’al·lèrgens i intoleràncies alimentàries
Alérgenos e intolerancias alimentarias

Les al·lèrgies alimentàries són unes de les al·lèrgies més comunes entre la població, especialment entre els més petits. A Europa, més de 17 milions de persones pateixen alguna al·lèrgia alimentària, de la qual 3,5 milions tenen menys de 25 anys. En el cas d’Espanya, dos milions de pacients pateixen algun tipus d’al·lèrgia alimentària, concretament, al voltant del 8% dels menors de 14 anys i del 2-3% dels adults. Per això, per protegir la salut del consumidor, és imprescindible un correcte etiquetatge dels aliments i la declaració d’al·lèrgens i intoleràncies a l’envàs, especialment dels productes processats.

Diferència entre al·lèrgia i intolerància alimentària

 • Les al·lèrgies alimentàries són reaccions adverses als aliments que tenen a l’origen un mecanisme immunitari. Els símptomes de les al·lèrgies alimentàries van des d’un lleuger malestar fins a reaccions greus, potencialment mortals, que necessiten intervenció mèdica immediata.
 • Les intoleràncies alimentàries són reaccions davant un aliment produïdes per un mecanisme no immunitari. Les causes d’una intolerància poden ser metabòliques (com un dèficit d’enzims involucrats en el metabolisme d’algun aliment), farmacològiques (per efecte de determinades substàncies que es troben de forma natural als aliments, i que són capaces de desencadenar reaccions clíniques gastrointestinals o del sistema nerviós) i reaccions indeterminades degudes a altres causes.

Regulació d’al·lèrgens i substàncies intolerants

En diversos estudis científics s’han identificat més de 70 aliments causants d’al·lèrgies alimentàries. No obstant això, el Reglament (UE) N.º 1169/2011 del parlament europeu i del consell de 25 d’octubre del 2011 sobre la informació alimentària facilitada al consumidor, només regula 14 substàncies que produeixen al·lèrgies o intoleràncies, i que han de ser declarades a l’etiqueta dels productes que les contenen.

Aquestes substàncies són les següents:

Taula al·lèrgens i intoleràncies
al·lèrgens i intoleràncies alimentàries

Dins de les 14 substàncies que s’han de declarar com a al·lergògenes, o que poden causar intolerància, algunes contenen excepcions, i d’altres sempre s’han de declarar.

A. Substàncies que sempre s’han de declarar, sense excepcions:

 • Crustacis i productes a base de crustacis.
 • Ous i productes amb ou.
 • Cacauets i productes a base de cacauets.
 • Api i productes derivats.
 • Mostassa i productes derivats.
 • Grans de sèsam i productes a base de grans de sèsam.
 • Altramuts i productes a base de tramussos.
 • Mol·luscs i productes a base de mol·luscs.

B. Substàncies que sempre s’han de declarar, amb excepcions:

Cereals que continguin gluten

Actualment, pels coneixements que es tenen, se sap que els cereals que contenen gluten, i que per tant s’han de declarar a l’etiqueta són: blat, sègol, ordi, civada, espelta, kamut o les seves varietats híbrides i productes derivats .

No obstant això, s’han establert excepcions de declaracions de certes substàncies com a al·lèrgens declarables a l’etiqueta:

 • Xarops de glucosa a base de blat (inclosa la dextrosa) i ordi
 • Maltodextrines a base de blat
 • Cereals utilitzats per fer destil·lats alcohòlics, inclòs l’alcohol etílic d’origen agrícola.

Peix i productes a base de peix

S’obliga a declarar que hi ha contingut en peix, o derivats, llevat de les excepcions següents:

 • Gelatina de peix utilitzada com a suport de vitamines o preparats de carotenoides.
 • Gelatina de peix o ictiocola utilitzada com a clarificant a la cervesa i el vi.

Soja i productes a base de soja

S’obliga a declarar que hi ha contingut en soja, o derivats, llevat de les excepcions següents:

 • Oli i greix de llavor de soja totalment refinats
 • Tocoferols naturals barrejats (E306), d-alfa tocoferol natural, acetat de d-alfa tocoferol natural i succinat de d-alfa tocoferol natural derivats de la soja
 • Fitosterols i èsters de fitosterol derivats d’olis vegetals de soja
 • Èsters de fitostanol i derivats de fitosterols d’oli de llavor de soja.

Llet i els seus derivats

S’obliga a declarar que hi ha contingut en llet (amb lactosa o sense), o derivats, llevat de les excepcions següents:

 • Lactosèrum utilitzat per fer destil·lats alcohòlics, inclòs l’alcohol etílic d’origen agrícola
 • Lactitol. 

Fruits de closca i derivats

El concepte de “Fruits de closca” indica que s’ha d’etiquetar un producte amb contingut en fruits de closca, si conté els ingredients següents, o derivats:

 • Ametlles (Amygdalus communis L.)
 • Avellanes (Corylus avellana)
 • Nous (Juglans regia)
 • Anacards (Anacardium occidentale)
 • Pacanes [Carya illinoensis (Wangenh.) K. Koch]
 • Nous de Brasil (Bertholletia excelsa)
 • Alfòncics (Pistacia vera)
 • Nous de macadàmia
 • Nous d’Austràlia (Macadàmia ternifolia)

No obstant això, encara que s’hagin de declarar els fruits de closca indicats anteriorment, hi ha la següent excepció:

 • Fruits de closca utilitzats per fer destil·lats alcohòlics, inclòs l’alcohol etílic d’origen agrícola.

Diòxid de sofre i sulfits

L’etiquetatge d’un producte amb contingut en diòxid de sofre/sulfits, cal indicar si conté concentracions superiors a 10 mg/kg o 10 mg/litre de SO2 total, per a productes llestos per al consum o reconstituïts.

Declaracions No Obligatòries

No obstant això, hi ha una gran quantitat d’al·lèrgies alimentàries de declaració no obligatòria com poden ser l’al·lèrgia a diverses fruites (préssec, poma, pera, etc.), ia algunes verdures i hortalisses (patates, espàrrecs, etc.).

D’altra banda, encara hi ha molta confusió en aquest aspecte a causa de mals usos en les declaracions d’al·lergògens amb els “Pot contenir” i “Sense Gluten”. El “Pot contenir” respon a la possibilitat d’incorporació d’al·lèrgens d’altres línies de producció (propers o la mateixa) a causa d’altres productes fabricats a les mateixes instal·lacions. Davant d’aquesta declaració cal suposar la presència de l’al·lergen com a mesura de prevenció.

Cal destacar que, segons les normes d’etiquetatge, les contaminacions creuades no són de declaració obligatòria, però, tanmateix, el Reglament 178/2002 sobre les bases de la seguretat alimentària obliga a esmentar, en nom de la salut del consumidor, qualsevol informació que pugui resultar clau amb relació a la seguretat del producte, per la qual cosa la declaració d’aquest tipus de contaminació s’ha d’esmentar.

Aliments “Sense Gluten”

Durant els darrers anys, hem pogut observar al mercat com les declaracions “Sense gluten” s’expandien a una gran quantitat de productes a causa d’una mala praxi, en part promoguda per la por i el desconeixement del consumidor. Productes típicament sense cereals ni gluten com les conserves de peix, conserves vegetals, productes a base de patata, etc., llueixen ara aquesta declaració a les seves etiquetes generant alhora inquietud al consumidor que es pregunta “Com poden portar gluten aquests productes ? Vol dir que si no es declara en aquest tipus de productes hi ha perill de presència?”. La resposta és No, aquests productes no porten gluten i, si ho porteu, s’hauria d’expressar en l’etiquetatge a la llista d’ingredients.

Únicament cal donar veracitat a aquestes declaracions quan portin el logotip del que s’anomena “Espiga barrada”, marca certificada que assegura oficialment, pel control de tercers, l’absència de gluten. Aquest logo pot ser identificat en l’envàs amb la imatge següent, en la qual s’ha d’incloure sempre el número de llicència sota el símbol:

espiga barrada

Com declaro una substància al·lergènica o intolerant?

La declaració d’una substància al·lergènica o intolerant no es pot fer de qualsevol manera. El Reglament (UE) Núm. 1169/2011 del Parlament Europeu i del consell de 25 d’octubre del 2011 sobre la informació alimentària facilitada al consumidor, regula la manera com la declaració ha d’aparèixer a l’etiqueta.

Hi ha dues maneres d’incloure la declaració d’una substància al·lergènica o intolerant en una etiqueta:

El producte disposa de la llista d’ingredients

En cas que hi hagi una llista d’ingredients a l’etiqueta del producte, la substància al·lergènica es destacarà mitjançant una composició tipogràfica (negreta, majúscules, etc.), que la diferenciï de la resta d’ingredients.

El producte NO disposa de llistat d’ingredients

Si no hi ha una llista d’ingredients, la indicació s’ha de fer incloent la paraula “Conté:”, seguit del nom de la substància corresponent (ex. “Conté: Soja”).

A Proacciona, consultoria en seguretat alimentària a Barcelona, ​​portem més de 15 anys ajudant empreses com la teva a gestionar i declarar els al·lèrgens que puguin contenir els seus productes. Oferim un ampli ventall de serveis, des de cursos de formació online  acreditats, fins a implantació del pla APPCC i certificacions internacionals d’alt nivell com IFSBRC, que acreditaran el teu compromís en matèria de seguretat alimentària. Estem al costat de les empreses en tot moment, per assessorar-les en aspectes legals i normatius, proposar millores i canvis, actualitzar documents, resoldre problemes pràctics o no conformitats derivades d’actes oficials. Omple el formulari que trobaràs a continuació i ens posarem en contacte amb tu.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?