/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

La traçabilitat alimentària: què és i per què és important
trazabilidad alimentaria

La traçabilitat alimentària és la capacitat de seguir el rastre d’un aliment a través de tota la cadena alimentària, des de la producció primària fins a la transformació i la distribució. El concepte té una finalitat clara: la protecció del consumidor. Per això, disposar d’un bon sistema de control de la traçabilitat a la teva empresa del sector de l’alimentació és imprescindible, tant per garantir la seguretat alimentària com per ajudar-te a reduir costos. Continua llegint! t’expliquem tot el que has de saber sobre la traçabilitat a la indústria alimentària. No vols llegir? ¡Descarrega’t la informació en format infografia!

Traçabilitat alimentària: el concepte

Origen de la traçabilitat alimentària

Encara que la idea de traçabilitat alimentària ja es coneixia amb anterioritat, no es va començar a implantar oficialment fins a finals del segle XX/ inicis del segle XXI a causa de diverses crisis alimentàries, en especial el cas de les vaques boges. La crisi no va ser causada per la pròpia carn de l’animal, sinó per l’ús d’un pinso contaminat per les proteïnes causants de la malaltia (anomenades prions), com es va descobrir posteriorment. Això va fer saltar les alarmes sobre la poca informació que es registrava a l’inici de la cadena alimentària quant a producció primària i alimentació animal.

La traçabilitat alimentària es va plantejar aleshores com un mecanisme per registrar tota la informació i tenir sota control tant els productes destinats al consumidor final com les matèries utilitzades en el procés.

Legislació de la traçabilitat alimentària

Va ser el 2002, amb l’entrada en vigor del Reglament 178/2002, que la traçabilitat alimentària i la seva definició van ser legislades. Aquesta definició, com hem comentat, engloba tant el pinso, com els animals destinats al consum, els aliments i qualsevol substància destinada o amb probabilitat de ser incorporada en aliments o pinsos. Això va suposar aplicar una gran quantitat de mesures destinades al control de la traçabilitat alimentària, especialment la dels aliments d’origen animal.
Els anys posteriors es van crear xarxes de controls veterinaris i sistemes de traçabilitat com el sistema TRACES (Sistema Informático Veterinario Integrado), destinat a vetllar per la seguretat de les exportacions i l’emissió de certificats sanitaris a l’àmbit públic.
Les empreses, per altra banda, es van veure obligades a implantar un sistema de traçabilitat intern que permetés el rastreig de la informació dels seus productes, ja que disposar de un bon sistema de control de la traçabilitat és l’eina més útil per garantir la seguretat alimentària.
traçabilitat alimentaria

Sistema de traçabilitat alimentària

Un sistema de traçabilitat alimentària ha de contenir, almenys, la informació següent:

  • La identificació del producte.
  • La informació associada al producte, és a dir, procés de producció, matèries primeres, material auxiliar, destinació i origen, i resultats dels controls pels que ha passat.

Aquest darrer punt és especialment rellevant, ja que en cas d’alerta alimentària un sistema de traçabilitat que contingui informació sobre els autocontrols i els seus resultats permetrà determinar si en els processos s’ha detectat algun paràmetre fora dels límits acceptables. Aquesta informació facilitarà la retirada i la recuperació del producte.

Informació al consumidor

Cal no oblidar que la traçabilitat alimentària també implica la transmissió d’informació al consumidor. Una bona comunicació ajuda a incrementar la confiança del consumidor, ja que aquest se sent informat i amb la informació necessària per a un consum responsable. De fet, més del 70% dels consumidors afirmen que estarien disposats a pagar més per productes amb bona traçabilitat.

D’altra banda, a nivell empresarial, un bon sistema de traçabilitat alimentària és una eina indispensable per reduir costos, ja que permet actuar ràpid i minimitzar danys en cas alertes o errors no detectats pel propi sistema d’autocontrol.

Els diferents tipus de traçabilitat alimentària

Traçabilitat vertical i horitzontal

Seguint la legislació, podem classificar la traçabilitat en dos tipus: la vertical i l’horitzontal. La traçabilitat de la producció càrnia, especialment la de boví, és un sistema molt més complex que la d’altres tipus d’aliments i està regulada per Reglaments específics per al sector, per la qual cosa s’anomena vertical, ja que fa referència a un grup de aliments. La traçabilitat horitzontal, en canvi, fa referència a uns requisits bàsics que qualsevol tipus d’aliment, pinso, animal o producte amb finalitats alimentàries ha de complir.

Traçabilitat cap enrere i cap endavant

La traçabilitat alimentària també es pot classificar en dos tipus més: la traçabilitat cap enrere i la traçabilitat cap endavant. La primera fa referència al procés d’obtenció d’informació i rastreig des del producte final fins a la primera matèria, és a dir, en sentit contrari al de la cadena. La segona fa referència al rastreig de la informació alimentària seguint el sentit normal de la cadena alimentària, és a dir, de productor a consumidor o dingredient a producte final.

traçabilitat alimentària

La traçabilitat en aliments d’origen animal

Per a productes d’origen animal la traçabilitat està regulada per reglaments sectorials específics que fan referència a quatre aliments principals:

  • Llet i derivats.
  • Ous.
  • Carn i derivats.
  • Peix i derivats.

Aquestes legislacions específiques del sector regulen tant els requeriments del sistema de traçabilitat intern i la informació entre operadors alimentaris, com les dades que han de figurar a l’etiquetatge. Les modificacions més recents quant a informació subministrada al consumidor han estat les del sector carni amb l’aplicació el 2015 del Reglament 1337/2013. Aquest dicta les condicions sobre la comunicació de l’origen en carns refrigerades i congelades de porcí, cabrum, oví, aus de corral i boví.

 

A Proacciona, consultoria en seguretat alimentària i APPCC de Barcelona, ​​portem més de 15 anys fent consultoria APPCC i adaptant el pla APPCC a les necessitats de cada empresa. Oferim un seguiment continu, mitjançant auditories internes, per garantir que es compleix la normativa vigent. Implantar el pla APPCC et proporcionarà un bon sistema de traçabilitat, que alhora et permetrà ser transparent i actuar de forma ràpida davant una potencial alerta alimentària. El nostre equip tècnic està totalment compromès amb la qualitat i la innocuïtat alimentària. Per això, estarà al teu costat durant tot el procés de implantació del pla APPCC, així com posteriorment per supervisar-ho i garantir-ne el correcte desenvolupament.

Et donem un cop de mà? Omple el formulari que trobaràs a continuació i ens posarem en contacte amb tu.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?