/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Les malalties alimentàries més comunes
principales enfermedades alimentarias

Molts dels aliments que consumim poden ser la llar de bacteris, fongs i altres agents patògens. El consum d’aliments contaminats pot ocasionar les malalties transmeses per aliments o també anomenades ETAs. La majoria d’aquestes malalties solen provocar símptomes gastrointestinals que varien en funció de la gravetat.

Nosaltres t’expliquem quines són les malalties alimentàries més comunes i com prevenir-les per garantir la seguretat alimentària. Continua llegint i coneix les principals causes d’aquestes malalties.

Classificació NOVA

Quines són les causes de les malalties alimentàries?

Hi ha molts microbis diferents que poden contaminar els aliments i causar malalties al nostre organisme. Segons l’OMS, gairebé 1 de cada 10 persones es posen malalts per menjar aliments contaminats. Aquí us expliquem les tres causes principals de les malalties alimentàries:

Bacteris

Els bacteris són uns microorganismes molt petits que poden causar infeccions dins del sistema digestiu. No són gaire perilloses, però en ingerir una quantitat elevada de bacteris, poden generar toxines que causen malalties alimentàries.

Virus

Els virus són altres agents infecciosos, més petits que els bacteris i només es poden multiplicar dins de les cèl·lules d’altres organismes. Poden contagiar-se molt fàcilment, mitjançant el contacte entre persones, amb el menjar o qualsevol superfície. Aquests agents poden causar malalties digestives, un dels virus més comuns és el de l’hepatitis A.

Paràsits

Els paràsits són organismes que viuen dins d’altres. No són gaire freqüents als països desenvolupats i es poden trobar tant en aliments com a l’aigua. Aquests paràsits solen infectar aliments que en ingerir-los passen a viure dins del nostre organisme.

Classificació NOVA

Malalties alimentàries més comunes

Hepatitis A

L’hepatitis A és una de les malalties alimentàries més conegudes i que es poden prevenir amb una vacuna. Alguns dels aliments que solen estar en risc de contaminació d’aquest virus són marisc cru que provenen d’aigües contaminades, aigua potable contaminada i aliments crus en general.

Salmonella

Aquest bacteri provoca una de les malalties alimentàries més comunes, la salmonel·losi. Per norma general, no solen ser gaire complicades, encara que depenent de les condicions de la persona afectada pot tenir un resultat mortal.

A més, aquest bacteri es troba a molts aliments com la carn, la fruita i verdura, els ous, etc. Ingerir un d’aquests aliments infectats pot afectar l’intestí tant humans com alguns animals.

Trichinella

La Trichinella spiralis és un paràsit que té forma de cuc rodó que causa la triquinosi, una malaltia no gaire freqüent a Espanya. En cas que es diagnostiqui a temps no té gaires conseqüències, encara que en cas contrari pot arribar a ser mortal. Alguns dels aliments que poden contenir aquest paràsit són la carn de caça i els derivats.

Listeria

Aquest bacteri és el causant d’una malaltia anomenada listeriosi. Encara que no és una de les més freqüents, té una taxa de mortalitat força elevada i la converteix en un problema greu. Els aliments que poden arribar a contenir el bacteri Listeria monocytogenes són els productes carnis que estan preparats per menjar, peixos fumats i formatges.

Norovirus

És la causa més comuna de gastroenteritis aguda. Aquest virus és de la família de Caliciviridae i provoca nàusees i vòmits a aquells que el consumeixen. És el responsable de la gran majoria de toxiinfeccions alimentàries víriques a tot el món. A més, qualsevol aliment es pot contaminar amb aquest virus pel contacte.

Classificació NOVA

Símptomes de que tinc una malaltia alimentària

Encara que hi ha una gran varietat de malalties alimentàries, la gran majoria tenen símptomes comuns que et poden ajudar a detectar-les. Per norma general, qualsevol d’aquestes malalties pot provocar nàusees, vòmits, dolor abdominal, calfreds i febre. El perill de deshidratació pot ser alt, de manera que cal anar amb compte.

Tot i això, depenent del tipus de malaltia transmesa pels aliments, els símptomes poden ser molt més greus. A més, sabent que qualsevol persona pot contraure una malaltia alimentària, cal tenir en compte que les persones grans, els nens, les embarassades o les persones amb el sistema immunitari debilitat tenen una probabilitat més gran de contraure-la.

En el cas de tenir els símptomes que hem esmentat anteriorment, recomanem acudir a un especialista per intentar prevenir que vagin a més. És important saber que les malalties alimentàries no solen ser molt perilloses, però n’hi ha algunes com la Trichinella o la Listeria que poden arribar a ser mortals.

Com prevenir les malalties alimentàries?

Un dels consells principals per prevenir les malalties alimentàries és portar bones mesures d’higiene. És molt important rentar-nos les mans abans de manipular qualsevol producte per evitar la contaminació creuada. De la mateixa manera, també cal rentar amb aigua totes les fruites, verdures i aliments que consumirem per prevenir possibles contaminacions.

En el cas de les carns o altres aliments que s’hagin de cuinar, és recomanable evitar la ingesta de productes crus. Moltes de les malalties alimentàries comunes es deuen a una mala cocció dels aliments. La llet crua, els lactis sense pasteuritzar, els ous crus i la carn mal cuita són algunes de les causes principals d’aquestes malalties. D’altra banda, també és important tenir un control de refrigeració dels aliments per evitar que es trenqui la cadena del fred.

Classificació NOVA

Consultoria de seguretat alimentària a Barcelona

A Proacciona, consultoria en seguretat alimentària i APPCC a Barcelona, ​​portem més de 15 anys ajudant empreses com la teva a portar un bon control de la traçabilitat i oferir als consumidors tota la informació necessària de cada producte a l’etiquetatge. Per això, oferim un ampli ventall de serveis, des de cursos de formació online  acreditats, fins a implantació del pla APPCC i certificacions internacionals d’alt nivell com IFSBRC. Comptar amb aquests serveis acreditarà el teu compromís en matèria de seguretat alimentària, transparència i qualitat, i augmentaran la confiança dels teus consumidors i potencials clients. T’ajudem? Omple el formulari que trobaràs a continuació i ens posarem en contacte amb tu.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?