/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Per què són importants els aliments de cinquena gamma?
importancia de las gamas de alimentos

No tots els aliments passen pels mateixos processos abans darribar al consumidor. La gamma és una classificació que es fa servir per saber l’estat dels aliments que arriben a les nostres mans. Aquí us expliquem tot el que heu de saber sobre els aliments de cinquena gamma juntament amb un petit resum de les principals gammes d’aliments que existeixen.

Què són els aliments de cinquena gamma?

Es consideren aliments de cinquena gamma (o de gamma alta) aquells que es presenten llestos per consumir. Alguns poden necessitar escalfar-se, com una truita de patates o una lasanya i altres poden consumir immediatament, com el gaspatxo. Tot i això, tots els aliments de cinquena gamma ja han estat elaborats, cuinats i envasats perquè es puguin consumir.

Cal deixar clar que no es tracten d’aliments “precuinats” o “preelaborats”. Encara que el concepte sembli similar, els aliments de cinquena gamma han passat per processos higienitzants que en garanteixen la seguretat i la salubritat. No és recomanable consumir-los diàriament pels seus conservants i saboritzants que contenen, però són una opció perfecta per a un moment de problemes.

De la primera a la cinquena: les gammes d’aliments

Ara que ja saps una mica d’informació sobre els aliments de cinquena gamma, per apreciar-ne la importància cal que coneguis les altres gammes d’aliments. En aquest llistat t’expliquem quins són els aliments que es troben a cadascuna de les gammes des de la primera fins a la cinquena.

Primera gamma

Classificació NOVA

Es consideren aliments de primera gamma tots aquells que no han estat sotmesos a tractaments per conservar-los. Els més comuns són la fruita, verdura, carn, peix, etc.

Aquests aliments tenen un temps de consum molt curt, ja que són molt peribles. A més, es recomana conservar-los en fred per evitar que es facin malbé ràpidament. Per exemple, en el cas de la carn i el peix, convé congelar-los si no es consumirà en un termini de 48 hores. Per altra banda, la fruita i els ous poden durar fins a 7 dies a temperatura ambient.

Segona gamma

Classificació NOVA

A la segona gamma es troben els aliments en conserva o semiconserva. A diferència dels anteriors, aquests aliments han passat per processos tèrmics que els permet conservar-se molt més temps. Alguns d’aquests aliments són: tomàquet, melmelada, tonyina en oli, maionesa…

Exceptuant alguns pocs aliments, aquests aliments es poden guardar en espais frescos i secs. Cal no oblidar que també tenen data de caducitat i s’han de consumir abans que es caduquin. També recomanem fer un ull als envasos abans de consumir l’aliment, ja que si estan inflats o bombats, pot ser que s’hagin fet malbé.

Tercera gamma

Classificació NOVA

Tots els productes congelats que necessiten ser preparats i cuinats abans de consumir-los, són considerats aliments de tercera gamma. Tant les verdures, el peix, el marisc o la carn es poden trobar dins aquest grup.

És molt important que no es trenqui la cadena del fred per al consum segur. És a dir, que no s’hagin descongelat parcialment en algun moment. A més, en el cas del peix i la carn, es recomana consumir abans que hagin passat 6 mesos des de la congelació. Per altra banda, les verdures tenen un temps límit de consum entre els 6 i els 12 mesos.

Quarta gamma

Es consideren aliments de quarta gamma tots aquells que són envasats al buit o en atmosferes controlades. Un exemple d’això són les bosses d’amanida o verdures pelades que s’han de guardar a la nevera i el termini de consum sol ser de 7 dies.

Cinquena gamma

Classificació NOVA

Com hem dit anteriorment, els aliments de cinquena gamma són tots aquells que ja estan llestos per ser consumits. En alguns casos pot ser que necessitin escalfar-se, però per norma general no requereixen ni tan sols això.

Alguns exemples d’aquests aliments són el gaspatxo, el guacamole, hummus o els plats preparats. Tots aquests aliments han estat processats per garantir la seguretat i encara que no es recomana menjar-los diàriament, són de gran ajuda.

Sisena gamma?

Classificació NOVA

Aquesta gamma és la més nova de totes. A la sisena gamma es troben les fruites i hortalisses que han estat deshidratades ia les quals se’ls ha canviat la textura.

Aquests aliments es fan servir per crear plats específics que necessiten característiques molt especials. A més, a aquests aliments se’ls poden afegir altres ingredients i extractes.

Característiques dels aliments de cinquena gamma

Sens dubte, els aliments de cinquena gamma tenen propietats i característiques úniques que els fan molt útils. A continuació us expliquem quines són algunes de les característiques principals d’aquests aliments:

  • Rapidesa: Com que són aliments aptes per al consum immediat, no hem d’estar cuinant abans de menjar, amb escalfar-los al microones pot ser suficient.
  • Poca manipulació: En eliminar el temps que dediquem a cuinar, no cal manipular altres aliments i utensilis.
  • Menys despesa: No necessitem comprar diversos aliments per cuinar, de manera que tenim un major control dels diners que necessitem per menjar.
  • Data de caducitat elevada: Els aliments de cinquena gamma es conserven durant més temps que els aliments frescos (o de primera gamma).
  • Seguretat alimentària: Com que no s’han de manipular aquests aliments, és molt més complicat que es contaminin d’alguna manera.

Importància de la quina gamma a la seguretat alimentària

Com hem dit anteriorment, els aliments de cinquena gamma tenen una gran importància en la seguretat alimentària. Per començar, en reduir la manipulació dels aliments, els riscos higienicosanitaris són mínims. A més, augmenten la productivitat en qualsevol feina, ja que només requereixen ser escalfats per menjar-los.

Actualment hi ha una gran varietat de plats preparats i menjar de cinquena gamma que s’adapta a tots els gustos. Això ajuda a que totes les persones puguin menjar el que els agradi sense haver de perdre temps cuinant i desaprofitant menys menjar.

Consultoria en seguretat alimentària i APPCC a Barcelona

A Proacciona, consultoria en seguretat alimentària i APPCC a Barcelona, ​​portem més de 15 anys ajudant empreses com la teva a portar un bon control de la traçabilitat i a oferir als consumidors tota la informació necessària de cada producte a l’etiquetatge. Per això, oferim un ampli ventall de serveis, des de cursos de formació online  acreditats, fins a implantació del pla APPCC i certificacions internacionals d’alt nivell com IFSBRC. Comptar amb aquests serveis acreditarà el teu compromís en matèria de seguretat alimentària, transparència i qualitat, i augmentaran la confiança dels teus consumidors i potencials clients. T’ajudem? Omple el formulari que trobaràs a continuació i ens posarem en contacte amb tu.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?