/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Què és i com afecta el semàfor nutricional?
semaforo nutricional como funciona

El semàfor nutricional és un sistema que es fa servir per valorar les aportacions nutricionals positives i negatives de cada aliment. Per fer-ho, assigna un color depenent del valor nutricional de l’aliment.

Aquesta etiqueta sempre és a la part frontal de l’envàs i dóna la informació per una única ració de consum. El semàfor nutricional ens ajuda a saber quin contingut de nutrient ens aporta una ració daliment. A continuació t’expliquem tot el que has de saber sobre aquesta etiqueta perquè puguis interpretar-la correctament.

Com funciona el semàfor nutricional?

El funcionament del semàfor nutricional és molt senzill. El més important és saber que el color i la lletra que se li atorga a cada aliment varia en funció de la seva composició. Quan tingui un alt contingut en proteïnes, vitamines i minerals, s’aproparà al color verd. D’altra banda, quan tingui un alt contingut de sucre, sal i greixos saturats, s’aproparà al color vermell.

Tot això tenint en compte que el càlcul de nutrients de l’aliment, ho fa en funció a una única ració. A més, les valoracions proporcionen les lletres A, B i C en el cas de les “positives” (properes al verd) i les lletres D i E en el cas de les “negatives” (properes al vermell).

Classificació NOVA

Significat dels colors del semàfor nutricional

Després de valorar un aliment, hem de determinar si el volem consumir o no depenent de la interpretació del semàfor. Aquí tens el significat dels 3 colors principals per ajudar-te a entendre’ls amb més facilitat:

Verd

El color verd indica que aquest aliment té un contingut baix dun nutrient. És recomanable cercar aliments que tinguin el color verd en substàncies com la sal, sucre, greixos, etc.

No obstant això, cal anar amb compte i no consumir-los en grans quantitats. Tenint en compte que ens mostra el contingut de nutrients per cada ració, si mengem una quantitat més gran, estem ingerint més del que contempla el semàfor nutricional i pot ser dolent per al cos.

Groc

Aquest color es dóna quan hi ha una quantitat mitjana dun nutrient en específic. Aquest és el color amb què hem de tenir més cura, ja que podem confiar-nos amb molta facilitat i menjar més del recomanat.

Taronja

Finalment, el color taronja es dóna als aliments que tenen una quantitat d’algun nutrient que és més alta de la recomanada. Aquest color és molt important tenir-ho en compte per a totes aquelles persones que tenen algun trastorn de salut i necessiten evitar un tipus de nutrient.

Classificació NOVA

Quins productes porten semàfor nutricional?

Encara que aquesta etiqueta és molt útil per saber la quantitat de nutrients d’un aliment, has de saber que no és present en tots els productes. Uns dels que queden exclosos independentment de com siguin de saludables, són els que es venen en petites porcions. Pots trobar un semàfor nutricional en tots els productes menys els que compleixin aquestes característiques:

  • Tot tipus de begudes alcohòliques.
  • Qualsevol producte que sigui un únic ingredient com la mel o el vinagre.
  • Aliments que vinguin en envasos més petits de 25 cm2.
  • Els productes frescos com la carn, fruites i verdures.
  • Cafè, te i infusions.

Per què els plats precuinats poden tenir un semàfor nutricional diferent?

Els plats precuinats estan pensats per fer-se servir com a plat principal en el dinar o sopar. Això fa que la ració superi els 200 grams i el càlcul de nutrients s’hagi de fer d’una altra manera. Aquest és el significat que tenen els 3 colors al semàfor nutricional dels plats precuinats:

  • Verd: Significa que la ració aporta una quantitat baixa de nutrients. És a dir, menys del 10% de la ingesta de referència.
  • Groc: Aquest color indica que la ració aporta entre un 10% i un 35% de la ingesta i es considera una quantitat mitjana de nutrients.
  • Taronja: Indica que la quantitat de nutrients és molt alta i supera el 35% de la ingesta.

Consultoria en seguretat alimentària i APPCC a Barcelona

A Proacciona, consultoria en seguretat alimentària i APPCC a Barcelona, ​​portem més de 15 anys ajudant empreses com la teva a portar un bon control de la traçabilitat i oferir als consumidors tota la informació necessària de cada producte a l’etiquetatge. Per això, oferim un ampli ventall de serveis, des de cursos de formació online  acreditats, fins a implantació del pla APPCC i certificacions internacionals d’alt nivell com IFSBRC. Comptar amb aquests serveis acreditarà el teu compromís en matèria de seguretat alimentària, transparència i qualitat, i augmentaran la confiança dels teus consumidors i potencials clients. T’ajudem? Omple el formulari que trobaràs a continuació i ens posarem en contacte amb tu.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?