/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Què són les traces en aliments i com es detecten?
significado de trazas en alimentos

Si tens alguna al·lèrgia o intolerància, segur que et sona la frase “pot contenir traces de…”. El fet que un aliment porti o no aquesta frase pot suposar un canvi significatiu entre comprar-lo o no. Tot i que només s’aplica a una sèrie de substàncies que poden causar al·lèrgies, saps què són les traces als aliments?

Les traces no formen part de la llista d’ingredients d’un producte, però cal tenir-les en compte per evitar reaccions al·lèrgiques. Nosaltres t’expliquem perquè és possible trobar algunes traces de substàncies en aliments que no haurien de tenir res a veure i com les pots detectar.

Què són les Traces en Aliments?

Les traces són partícules molt petites d’un al·lergen que es poden trobar accidentalment en alguns aliments. Això passa quan hi ha la possibilitat que es produeixi contaminació creuada durant la fabricació. Les traces no es consideren ingredients ja que no es fan servir de forma directa i encara que s’indiquin amb la frase “conté traces o pot contenir traces de…” no significa que estiguin presents a l’aliment.

La causa més comuna i coneguda per la qual hi pugui haver presència d’al·lergògens és a través del contacte creuat durant el procés de fabricació de qualsevol producte o els seus components (incloses les matèries primeres agrícoles). Tot i això, les condicions que poden portar a la presència d’al·lèrgens nocius recorren tota la cadena de subministrament.

Classificació NOVA

Què significa “pot contenir traces de…”?

Com hem dit anteriorment, les traces no són considerades un ingredient. La seva presència ha de ser indicada a l’etiquetatge perquè encara que sigui una quantitat diminuta, pot suposar un risc per a la salut de persones amb al·lèrgies o intoleràncies.

Aquestes traces es poden trobar presents a fàbriques que produeixen diferents aliments. Per exemple, en una fàbrica on es produeixin fruits secs juntament amb productes lactis, pot ser que es produeixi contaminació creuada i que partícules dels fruits secs acabin arribant al lacti. És a dir, quan a l’etiqueta apareix la frase “pot contenir traces de…” significa que en un mateix recinte es produeixen diversos productes alimentaris i, per prevenció, cal assumir que una traça pot arribar a qualsevol lloc.

Com detectar les traces en aliments?

Hi ha diversos mètodes que analitzen la presència d’al·lèrgens i altres substàncies que en incloure-les a l’etiquetatge poden ajudar a oferir una bona imatge al consumidor. A més, fer servir sistemes d’autocontrol i anàlisis periòdiques garantirà que es fa tot el necessari per minimitzar o eliminar un risc. També cal portar un control de l’etiquetatge amb proves rutinàries. A continuació us expliquem els dos mètodes més usats per a la detecció de les traces en aliments:

Mètode PCR

Aquest mètode consisteix a “fotocopiar” segments d’ADN molt petits durant milions de vegades per identificar espècies. Per tant, es pot utilitzar per detectar els al·lèrgens identificant la proteïna al·lergènica que generen. Aquest procés no serveix per detectar el gluten, ja que no és una proteïna.

Mètode ELISA

Es basa en la detecció d’anticossos i consisteix a fer una reacció immunològica entre l’antigen i un anticòs específic. En fer aquesta anàlisi es produeix un color que depenent de la intensitat indica la quantitat de compost detectat. Es fa específicament per a cada al·lergen i permet processar lots molt grans de forma senzilla i econòmica.

Classificació NOVA

Traces en aliments que han de constar a les etiquetes

Hi ha el Reglamento 1169/2011 sobre la información alimentaria facilitada al consumidor que obliga les marques i fabricants a especificar la composició dels seus productes. Per tant, hi ha diversos al·lèrgens recollits per la legislació que han de constar a l’etiquetatge. El fet de no mostrar-los podria suposar un perill per a la salut d’una persona amb intolerància o al·lèrgia. Aquí t’hem preparat una llista amb els 14 al·lèrgens que s’han de mostrar a l’etiquetatge com a possibles traces:

 1. Peix i derivats
 2. Crustacis i derivats
 3. Mol·luscs i derivats
 4. Altramuços i derivats
 5. Llet, lactosa i derivats
 6. Ous i derivats
 7. Soja i derivats
 8. Cereals que contenen gluten
 9. Fruits de closca
 10. Cacauets i derivats
 11. Llavors de sèsam i derivats
 12. Api i derivats
 13. Sulfits i diòxid de sofre
 14. Mostassa i derivats

A Proacciona, consultoria en seguretat alimentària a Barcelona, ​​portem més de 15 anys ajudant empreses com la teva a gestionar i declarar els al·lèrgens que puguin contenir els seus productes. Oferim un ampli ventall de serveis, des de cursos de formació online  acreditats, fins a implantació del pla APPCC i certificacions internacionals d’alt nivell com IFSBRC, que acreditaran el teu compromís en matèria de seguretat alimentària. Estem al costat de les empreses en tot moment, per assessorar-les en aspectes legals i normatius, proposar millores i canvis, actualitzar documents, resoldre problemes pràctics o no conformitats derivades d’actes oficials. Omple el formulari que trobaràs a continuació i ens posarem en contacte amb tu.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?