BLOG

Quines són les diferències entre IFS i BRC
diferencias ifs y brc, norma brc, norma ifs, certificaciones, seguridad alimentaria, alimentos y bebidas, inocuidad alimentaria, calidad alimentaria, industria alimentación, sector agroalimentario

La norma IFS i la norma BRC són dues normes que garanteixen la seguretat alimentària. No obstant això, hi ha diverses diferències entre IFS i BRC que has de tenir en compte a l’hora d’escollir quina norma escollir. IFS (International Featured Stantads) és una norma de seguretat alimentària desenvolupada per l’Associació de Distribuïdors d’Alemanya, França i Itàlia. La primera norma IFS va ser publicada el 2003, i fins ara hi ha hagut set versions. La darrera, IFS Food 7, va ser publicada l’octubre del 2020. D’altra banda, la norma BRC (British Retail Consortium) va ser desenvolupada per minoristes anglesos i va ser publicada per primera vegada el 1998. Des del 2018 està en vigor la versió 8 de la norma.

Per això, depenent de quin sigui el teu mercat objectiu, hauràs d’escollir-ne una o una altra. Però què més has de tenir en compte? T’ho expliquem a continuació.

Com us comentàvem una de les diferències entre IFS i BRC és el seu país d’origen, però hi ha 4 diferències principals més.

1. No conformitats IFS i BRC

No conformitats de la norma IFS

A la norma IFS hi ha 2 tipus de No conformitats: la No conformitat Major i la KO (Knock Out).

  • Una No conformitat Major es pot atorgar quan hi ha una deficiència substancial en el compliment dels requisits de la norma IFS, cosa que inclou seguretat alimentària i els requisits legals aplicables als països de producció i de destinació. També es pot atorgar una no conformitat major quan la no conformitat identificada pot implicar un perill seriós per a la salut dels consumidors.
  • D’altra banda, una No-conformitat KO es pot atorgar quan l’auditor determina que l’empresa no satisfà els requisits KO (Knock Out), i comporta que a l’empresa no se li concedirà el certificat IFS.

A IFS Food, els següents 10 requisits són considerats KO:

  • Responsabilitat de l’alta direcció
  • Sistema de control de cada PCC (Punt Crític de Control)
  • Higiene personal
  • Especificacions de matèries primeres
  • Compliment de la formulació
  • Gestió de materials estranys
  • Sistema de traçabilitat
  • Auditories internes
  • Procediment de retirada i recuperació
  • Accions correctives

No conformitats de la norma BRC

Pel que fa a la norma BRC, hi ha 3 tipus de no-conformitats: menors, majors i crítiques.

  • Una no conformitat menor es pot atorgar quan no s’ha complert completament una clàusula, però, basant-se en evidències objectives, no està en dubte la conformitat del producte.
  • En canvi, una no-conformitat més gran es pot atorgar quan es produeix una fallada important a l’hora de complir els requisits d’una “declaració d’intencions” o qualsevol clàusula de la norma BRC. També quan s’ha identificat una situació que, segons les evidències objectives disponibles, suscita dubtes significatius sobre la conformitat del producte que se subministra.
  • Finalment, una No-conformitat crítica es pot atorgar quan hi ha una fallada crítica que no permet complir un aspecte de seguretat alimentària o legalitat.

 

2. Puntuació IFS i BRC

També hi ha diferències entre IFS i BRC quant a la puntuació obtinguda.

Per IFS Food hi ha quatre possibilitats de puntuació:

  • Conformitat total: 20 punts.
  • Conformitat gairebé total (quan s’observa una petita desviació): 15 punts.
  • Quan s’ha implantat una part petita del requisit: 5 punts.
  • Quan el requisit de la norma IFS no ha estat implantat: -20 punts.

D’altra banda, la norma BRC no dóna cap mena de puntuació.

 

3. Requisits IFS i BRC

Pel que fa a requisits també hi ha diferències entre IFS i BRC.

Com hem comentat, per obtenir la norma IFS hi ha 10 requisits considerats KO.

D’altra banda, per obtenir la certificació BRC hi ha 12 requisits fonamentals:

  • Compromís de l’equip directiu i millora continua.
  • Pla de seguretat alimentària: pla APPCC.
  • Auditories internes.
  • Gestió de proveïdors de matèries primeres i envasament.
  • Mesures correctives i preventives.
  • Traçabilitat.
  • Disposició de les instal·lacions, flux de productes i separació de zones.
  • Neteja i higiene.
  • Gestió d’al·lèrgens.
  • Control d’operacions.
  • Control de l’etiquetatge i dels envasos.
  • Formació a les zones de manipulació de matèries primeres, preparació, processament, envasament i emmagatzematge.

4. Resultats d’auditoria IFS i BRC

Hi ha també diferències entre IFS i BRC pel que fa als resultats de les auditories.

Per a la norma IFS es poden obtenir dos tipus de resultats satisfactoris o aprovats, amb una validesa de 12 mesos:

  • Aprovat nivell bàsic: Quan s’obté un resultat entre el 75 i el 95%.
  • Aprovat nivell superior: Quan se n’obté un 95% o més.

Per a tots dos resultats, l’empresa auditada ha d’enviar un pla d’accions dins de les 2 setmanes següents a la recepció de l’informe previ.

D’altra banda, per a la norma BRC es poden obtenir els resultats AA, A i B amb 12 mesos de validesa, o certificats C i D amb 6 mesos de validesa.

En aquest cas, l’empresa auditada ha de presentar evidències objectives de resolució en els 28 dies posteriors, en cas que s’hagin observat no-conformitats durant les auditories.

 

Presència a nivell mundial de IFS i BRC

Fins ara t’hem explicat les diferències principals entre IFS i BRC, però quina té més presència a nivell mundial?

Ambdues certificacions en aliments són d’alt nivell i tenen presència internacional, però la norma BRC hi té més implantació.

Mentre que més de 16.800 proveïdors de més de 90 països de tot el món estan certificats a la norma IFS, més de 29.000 de més de 130 països estan certificats a la norma BRC.

Tot i així, com et comentàvem al principi, depenent de les teves necessitats i del país on operis t’interessarà més una o altra. Des de Proacciona us podem assessorar.

 

Tipus de certificacions d’IFS i BRC

A més de la certificació IFS FoodBRC Food hi ha altres certificacions acreditades per aquestes dues associacions, que Proacciona també us pot ajudar a implantar.

Altres normes IFS:

  • HPC
  • IFS Wholesale / Cash & Carry
  • IFS Logistics
  • IFS Broker
  • IFS PACsecure 1.1

Altres normes BRC:

Tens clares les diferències entre IFS i BRC, però no saps quina et convé més?

A Proacciona, consultoria en seguretat alimentària i APPCC de Barcelona, ​​som aquí per ajudar-te. El nostre equip tècnic, amb més de 15 anys d’experiència, us ajudarà a implantar IFS o a implantar BRC segons convingui a la teva empresa del sector alimentari. Ambdues normes verificaran i controlaran la producció i us ajudaran a optimitzar la vostra fàbrica. T’ajudem? Omple el formulari que trobaràs al final de l´entrada i ens posarem en contacte amb tu.

diferències IFS i BRC

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?