/* JS para menú plegable móvil Divi */

BLOG

Consells per garantir la seguretat alimentària per Nadal

Durant vigílies de Nadal, moltes famílies es reuneixen en dinars i sopars per celebrar les festes. Ja sigui a restaurants o a casa, és essencial garantir la seguretat alimentària durant aquestes dates. En aquests esdeveniments, se sol passar molt de temps a la sobretaula, amb els aliments exposats a temperatura ambient o bé desaprofitant el menjar que sobra.

A Proacciona, consultoria de seguretat alimentària a Barcelona, ​​comptem amb una àmplia experiència a assessorar empreses del sector de l’alimentació. En aquest article, us oferim alguns consells per garantir la seguretat alimentària durant les festes nadalenques en els productes alimentaris que més es fan servir, així com les intoxicacions més comunes.

A quins aliments cal prestar especial importància?

Les gambes solen ser l’estrella als sopars nadalencs. S’ha demostrat que consumir l’interior del cap de la gamba pot suposar una exposició més gran al cadmi, encara que el seu consum esporàdic no representa cap risc per a la salut.

Cal tenir especial cura amb els peixos i anisakis, garantint que estiguin ben nets i evitant consumir-los en cru. La malaltia provocada per paràsits que poden ser presents als peixos es pot evitar mitjançant una correcta cocció del producte. Per això, el peix s’ha de cuinar durant uns 10 minuts a una temperatura igual o superior a 60 ºC. Si es consumeix cru, cal assegurar-se que està durant almenys les 24 hores abans a una temperatura inferior a -20 ºC.

També és important prestar atenció a determinades salses, com la maionesa. Si es fan casolanes és millor fer-ne poca quantitat, ja que l’ou que conté el producte, deixat a temperatura ambient durant el sopar, pot desenvolupar salmonel·la.

Per a les persones al·lèrgiques o intolerants, és important llegir bé tota la llista d’ingredients i al·lèrgens que han d’aparèixer a les etiquetes dels productes. Així, garantim que tothom pugui gaudir dels àpats de manera segura.

Finalment, també és important tenir en compte els postres. Aquells productes amb nata o crema al seu farciment s’han de conservar en refrigeració fins al moment que es consumeixin. Es recomana consumir-los màxim 24 hores després de la seva elaboració.

Consells de seguretat alimentària

Alguns consells que es poden seguir per assegurar la innocuïtat alimentària en aquestes dates tan assenyalades són:

  • No trencar la cadena de fred. Aquest pas és senzill si se segueix una correcta pràctica de descongelació.
  • Fixar-se en la data de caducitat o de consum preferent. Així s’evitarà també el malbaratament alimentari.
  • Evitar la contaminació creuada. És important seguir unes bones pràctiques higièniques com rentar els utensilis de cuina cada cop que es fan servir, sobretot quan es tracten aliments frescos. També recordeu un correcte rentat de mans.
Cultura de seguretat alimentària

Què fer amb les sobres de Nadal?

Durant les festes, sol sobrar menjar, per la qual cosa és important guardar-lo correctament per garantir la seva innocuïtat alimentària i evitar el malbaratament alimentari. Alguns consells són:

  • Guardar les sobres en un envàs net, preferentment de vidre, ja que conserva millor les propietats de l’aliment, són més segurs (no es trenquen tan fàcilment com el plàstic) i aïllen millor.
  • Refrigerar el menjar sobrant com més aviat millor. No cal acabar de sopar si es preveu que algun plat sobrarà. És millor guardar-lo a la nevera el més ràpid possible.
  • Consumir-ho durant els propers dies. Com que és un producte que ja ha estat cuinat o que ja ha estat exposat a temperatura ambient, no ha de passar molt de temps després per tornar a consumir-se.

Evitar toxiinfeccions alimentàries durant les festes nadalenques

Les toxiinfeccions més comunes durant aquesta època de l’any són per listeria monocytogenes, salmonel·la, E. Coli, campylobacter i estafilococs. Al nostre bloc trobaràs articles específics de les infeccions alimentàries més recurrents provocades per alguns d’aquests bacteris.

Per prevenir la proliferació daquests microorganismes és important no deixar a temperatura ambient durant molt de temps (màxim 2 hores) els aliments. La gran majoria d’aquests bacteris es reprodueixen a temperatures entre 30 i 37 graus, excepte la listeria, que també es pot reproduir en temperatures de refrigeració.

A Proacciona, consultoria de seguretat alimentària de Barcelona, ​​som experts a assessorar i guiar empreses del sector de l’alimentació en matèria de seguretat alimentària. No dubtis en contactar amb nosaltres per implementar certificacions que t’ajudaran a assolir els objectius de prevenir i reduir riscos als productes alimentaris.

T'AGRADA EL NOSTRE CONTINGUT?

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

Categories

Formulari de contacte

¿Necesitas ayuda?