
15 Hores
Curs en listeriosi i altres malalties de transmissió alimentària
Formació Online de 15h
Objectius del curs en malalties de transmissió alimentària:
- Adquirir coneixements sobre les principals malalties de transmissió alimentària, la seva avaluació, tractament, necessitats d’autocontrol i legislació aplicable.
- Conèixer les malalties de transmissió alimentàries.
- Saber quines són les mesures que han d’aplicar-se entorn de l’actuació del manipulador, així com en funció de l’organització i distribució dels locals i instal·lacions.
- Conèixer els fonaments i requeriments d’implantació i seguiment del sistema d’anàlisi de perills i punts de control crítics (APPCC).
- Estar al corrent de la legislació vigent sobre el control de les malalties de transmissió alimentàries.
A qui va dirigit?
- Treballadors de restaurants, hotels i sector de restauració.
- Comandaments intermedis i treballadors en indústries alimentàries.
Certificat de manipulació d’aliments
- Amb aquest curs pots aconseguir el carnet de manipulador d’aliments.
Programa del curs en listeriosi i malalties de transmissió en els aliments:
Malalties de transmissió alimentàries:
-
- Introducció.
- Definició. Tipus i elements propis:
- Tipus i elements en les malalties de transmissió alimentàries.
- Listeriosi (Listeria monocytogenes):
- Aliments propicis a aquest tipus de contaminació.
- Dosi contaminant.
- Símptomes associats a la listeriosi.
- Salmonel·losi (Salmonella spp):
- Aliments propicis a aquest tipus de contaminació.
- Dosi contaminant.
- Símptomes associats a la salmonel·losi.
- Botulisme (Clostridium botulinum):
- Aliments propicis a aquest tipus de contaminació.
- Dosi contaminant.
- Símptomes associats a la toxina botulínica.
- E. coli (Escherichia coli):
- Aliments propicis a aquest tipus de contaminació.
- Dosi contaminant.
- Altres malalties de transmissió alimentària.
- Símptomes associats a l’E. coli.
- Resum.
Com evitar les malalties de transmissió en els aliments:
-
- Introducció.
- Com evitar la listeriosi.
- Com evitar la salmonel·la.
- Com evitar el botulisme.
- Com evitar altres malalties de transmissió alimentària.
- Com evitar l’E. coli.
- Resum.
Altres mesures per evitar malalties de transmissió alimentària:
-
- Introducció.
- Higiene personal:
- Asèpsia: mans, boca i nas
- Indumentària de feina.
- Actituds i hàbits del manipulador. Fumar, menjar i mastegar xiclet.
- Salut del manipulador.
- Locals i instal·lacions:
- Distribució de les instal·lacions, il·luminació i ventilació.
- Eliminació d’escombraries i residus.
- Maquinària, eines i utillatge. Neteja i desinfecció.
- Resumen.
Autocontrol en l’empresa alimentària (APPCC):
-
- Introducció.
- Introducció a l’APPCC.
- Prerequisits.
- Conseqüències derivades de l’APPCC.
- Els riscos de la contaminació creuada.
- Control de temperatures.
- Procés d’aprovisionament, transport, recepció i emmagatzematge de mercaderies.
- Procés de preelaboració, elaboració i servei d’aliments i begudes.
- Traçabilitat alimentària.
- Neteja i desinfecció: instal·lacions, maquinària, equips i utillatge:
- El pla d’higiene i sanejament segons instal·lacions, dependències, superfícies, utensilis o maquinària. Processos CIP y SIP.
- Cercle de Sinner: temps, temperatura, acció mecànica i producte químic.
- Procediments operacionals d’estàndards de neteja i desinfecció.
- Control vectorial: desinfecció, desinsectació y desratització (DDD):
- Mesures preventives.
- Plans de control integrats de plagues.
- Compliment de les instruccions de treball en els procediments operatius de l’empresa (guia de pràctiques correctes d’higiene a l’empresa):
- Fase de recepció de matèries primeres. Control de proveïdors.
- Fase de conservació i emmagatzematge.
- Fase de regeneració i utilització de productes cuinats.
- Fase de preparació, elaboració i cuinat.
- Resum.
Legislació. Obligacions, sancions i infraccions.
-
- Introducció.
- Legislació aplicable:
- Principals disposicions.
- Obligacions i responsabilitats:
- Reglament (CE) n.º 852/2004.
- Reglament (CE) n.º 178/2002.
- Reial Decret 1945/1983.
- Infraccions i sancions:
- Resum.
